Har du spottet dem? Plastikkugler er overalt på nordjyske strande
Ved første øjekast ser de nordjyske strande rene og fine ud. Men hvis du kigger godt efter, ligger der små plastikkugler i alle regnbuens farver.
Turisterne valfarter fra nær og fjern for at holde ferie ved den nordjyske vestkyst. Kysten er berømt for lange, brede, rene strande. Men helt nede på og i sandet, gemmer sig en helt anden historie.
Vestkysten er nemlig hårdt ramt af mikroplastforurening.
- Lige så snart vi sætter os ned i dyreperspektiv, åbner der sig en anden verden, som vi er nødt til at forholde os til, hvis vi gerne vil fastholde at have de her attraktive strande, som vi er kendt for, siger Signe Simonsen, der er stifter af miljøorganisationen Race for Oceans.
Mange typer mikroplast
Vi er taget med Signe Simonsen på en syv kilometer lang tur langs vestkysten, fra Grønhøj Strand til Løkken, på jagt efter de små plast-pellets, som er råmaterialet i plastindustrien.
Og de er alle vegne, når først øjet har lært at spotte dem.
Nogen gange ligger de helt synlige oven på tang, kviste og menneskeskabt affald. Andre gange skal man kigge efter en ekstra gang, før en rund plastikkugle pludselig bliver synlig i sandet.
Nogle er næsten gennemsigtig hvide, andre har farver - og så er der også masser af små stykker plastik i alle former og farver, som er nedbrudt fra større stykker.
Særligt de klare plast-pellets har hendes interesse på den her tur.
- Det indikerer, at de ikke har ligget her særligt længe, for så vil de have været mere matte og ru i kanterne, forklarer hun.
Med andre ord: en del af de små plastik-pellets er tabt for nylig.
- De kan komme tre forskellige steder fra: Enten er de tabt under produktionen på en fabrik, der producerer plast-pellets, eller også er de tabt til lands eller til vands under transporten til en anden fabrik. Endelig kan de være tabt på den fabrik, hvor de produceres plastprodukter, og så er røget ud via afløbet.
EU-regler og ny teknologi skal være løsningen
EU-kommissionen skønner, at der alene i 2023 blev tabt mellem 52.000 og 184.000 tons plast-pellets til lands og til vands i EU.
Nu er et forslag om at mindske udslip af mikroplastik ved at blive behandlet i EU. Håbet er, at en mere bevidst og forsigtig håndtering af plast-pellets, når de transporteres, kan mindske udslippet med op imod 74 procent.
Igennem flere år har Race for Oceans kæmpet for et rent hav og rene strande. De arrangerer jævnligt strandrensninger, og arbejder lige nu sammen med den danske tech-virksomhed Trifork om at udvikle en robot, der ved hjælp af AI, skal kunne genkende og opsuge de små plast-pellets.
- Der går ikke mange år før vi har fået stoppet udledningen. Det vælger jeg at tro på - at vi via den her regulering får stoppet udledningen. Og så skal vi i gang med at få samlet det op, som vi ikke kan samle op ved håndkraft, afslutter Signe Simonsen.