Maria har fået nok af tandplejen: - Min søn har grædt hver dag i fem måneder, når han skulle spise

I Jammerbugt Kommune er der op til tre års ventetid på et almindeligt tandeftersyn. Men et nyt samlet tandlægehus i kommunen, kan give anledning til endnu større rekrutteringsproblemer, mener personalet og en gruppe borgere.

Torsdag skal fremtiden for tandplejen i Jammerbugt Kommune afgøres, da man på byrådsmødet vil beslutte, hvor i kommunen tandplejen fremadrettet skal samles under ét tag. 

Et foreløbigt politisk flertal peger på Brovst, men det vækker harme hos Maria Simoni, der nu har startet en underskriftsindsamling for at forhindre det og råbe politikerne op. 

Tre års ventetid

En tandpleje beliggende i Brovst kan medføre et alvorligt rekrutteringsproblem for tandplejen, der allerede har tre års ventetid. Det mener i hvert fald fagpersonalet i kommunen. De mener, det er mere attraktivt for nyt personale at arbejde i en tandpleje tættere på storbyen. Derfor peger de på en tandpleje i Aabybro. 

Ifølge Maria Simoni, er det argumenter, man bør lytte til.

- I fem år har tandplejen slidt og slæbt og arbejdet i weekender. De tager det med et smil, og er de mest fantastiske tandplejere, siger hun.

quote Hvis politikerne ikke lytter til dem nu, kan det være dråben, der får bægeret til at flyde over

Maria Simoni

Målet var at samle 200 underskrifter, men efter 72 timer har Maria formået at samle hele 600 underskrifter fra borgere i Jammerbugt Kommune, hvoraf alle byer i kommunen er repræsenteret, selv Brovst. 

Borgerne ønsker at placere tandlægehuset i Aabybro, og det skyldes blandt andet de bedre transportmuligheder.

Rejser man eksempelvis fra Vester Hjermitslev til Brovst kan rejsetiden nå helt op på to timer med flere busskift undervejs, mens man som rejsende til Aabybro kan gøre det på under 1 time uden skift, som Maria forklarer og henviser til Rejseplanen.

- Der ligger jo også en begrænsning i forhold til, at man skal kunne nå hen i daginstitutionerne, inden de lukker og hente sine børn, siger hun og tilføjer:

quote Det er umuligt, hvis man skal bruge fire timer på at komme til og fra tandlægen

Maria Simoni

- Den kollektive transport skal føre os til tandlægen, og det kan den til Aabybro i en direkte linje, fortsætter Maria, der selv må veksle imellem to tandplejer for at få rette behandling. Det gør hun ved at pendle mellem Aabybro og Kaas.

Togskinner, ganebøjle og en tand fattigere som seksårig

Maria, der til daglig arbejder som pædagog og bor i Aabybro, er stærkt bekymret for borgerne og især sine børns tandsundhed. For hendes søn på seks år har det haft alvorlige følgere at gå tre år uden et tandeftersyn.

- Han har grædt hver dag i fem måneder, når han skulle spise. Han havde to huller og en tand, der voksede skævt. Nu har han fået revet en tand ud, haft togskinner og ganebøjle, siger en tydelig oprevet Maria og tilføjer, at hendes søn selvfølgelig børster tænder to gange om dagen.

quote Det er 12 behandlinger, som kunne været undgået, hvis han havde været til tandlæge noget før

Maria Simoni

Som mor er Maria utrolig ked af at se sin søn gå gennem sådanne smerter, og hun frygter samtidig også, hvad de lange udsigter til en ny tandlægetid kan gøre ved sin tre-årige datters tandsæt, der har været til eftersyn en enkel gang.

Til møde med borgmesteren

Familien Simoni er dog langt fra den eneste familie, der har brug for flere tandeftersyn. Flere borgere fortæller om et genetisk dårligt tandsæt, som skal tilses hver sjette måned, mens nye tilflyttere ikke kan få tid til at få fjernet deres tandbøjler.

quote Det er politiske studehandlere

Maria Simoni

I en følelse af afmagt og frustration skrev Maria derfor et brev til kommunen om sine oplevelser i et forsøg på at råbe politikerne op. Brevet delte hun ligeledes på Facebook, hvilket affødte en række lignende reaktioner og følelser omkring den ressourcesvage tandpleje i kommunen.

- Jeg synes, politikerne er ved at træffe en beslutning hen over hovedet på os og fagpersonalet, siger Maria og refererer til fagpersonalets anbefaling om ikke at placere tandplejen i Brovst.

Den hurtigvoksende underskriftindsamling har nu medført, at Maria skal til møde med borgmesteren i Jammerbugt Kommune, Mogens Gade (V), for at drøfte udfordringerne. Her vil Maria blandt andet søge svar på, hvorfor man peger på Brovst, når det eneste argument, ifølge hende, er, at der allerede ligger et sundhedshus, mens tandplejen har udtalt, at de ikke har brug for ekstern sundhedsfaglig sparring, som hun forklarer.

- Jeg mangler nogle saglige argumenter. Det skuffer mig virkelig meget, siger Maria.

TV2 Nord har undersøgt sagen om den omtalte tandpleje. Se hele indslaget her: 


Seneste nyt

fra Nordjylland