Overlevede kriseåret - nu er Johnnys brugs lukningstruet

Dagli'Brugsen i Birkelse har indkaldt til borgermøde. Det gælder butikkens overlevelse.

I mere end 100 år har der ligget en brugs i Birkelse, men nu er kassen tom, og der er indkaldt til krisemøde. 

Selvom det lykkedes brugsen at komme igennem kriseåret 2022, hvor andre butikker måtte lukke eller skære i åbningstiderne, er udsigterne dystre for den lokale butik. 

- Vi er blevet bedt om at afholde et borgermøde, for at genvinde tilliden hos vores kunder. Vender vi ikke det, så er vi her ikke om et år, siger næstformanden for brugsens bestyrelse, Anders Kaa.

Også brugsuddeleren selv frygter udsigterne.

- Det bliver svært. Jeg har ikke den gyldne formel til at løse det, men det kræver fightervilje og velvillighed, siger brugsuddeler i Birkelse, Johnny Nielsen.

Har reddet butikken før

For bare fem år siden var brugsen også lukningstruet, men med lokalopbakning lykkedes det at få vendt underskud til overskud.

quote Jeg ville være ked af, hvis den lukker - det ville jeg

Lena Nielsen, Birkelse

Det var derfor også med optimisme, butikken gik ind i 2022, og bestyrelsen forventede overskud, men så ramte energikrisen, og billedet blev et andet.

-  Det står ikke særlig godt til. Vi har ikke haft en særlig god julehandel, og vi kan godt mærke, at folk begynder at vælge os fra grundet lidt højere priser end discountbutikkerne, siger Johnny Nielsen.

Sidst var det byens borgere, der reddede butikken, og det er også her, hjælpen skal hentes denne gang.

- Vi kan ikke tvinge folk ind i butikken, og jeg anerkender også, at i Birkelse, hvor man har gas, er folk pressede på økonomien. Det eneste, jeg siger, er: Tænk nu lidt langsigtet, siger brugsuddeleren.

I Dagli'Brugsen har de forsøgt sig med forskellige initiativer, for eksempel med at spare på lys og køling, hvor det er muligt, og så har de forsøgt at lokke kunder til med faste tilbud på faste ugedage.

Kassen er tom, og der er indkaldt til krisemøde i Dagli'Brugsen i Birkelse. Selvom det lykkedes brugsen at komme igennem kriseåret 2022, hvor andre butikker måtte lukke eller skære i åbningstiderne, er udsigterne dystre for den lokale butik, og løftet om støtte fra den tidligere regering er druknet i regeringsdannelse.

Stor betydning

Der er blot fire kilometer fra Birkelse til dagligvarebutikkerne i Aabybro. Men det er ikke afstanden, der skræmmer i Birkelse.

- Det ville gå ud over skolen og idrætsforeningen og det hele, hvis en Dagli'Brugsen som den her lukker. Ligesom det også ville gå ud over brugsen, hvis skolen lukker, siger Johnny Nielsen.

- Det handler om fællesskabet. Her er man ikke bare et nummer i køen, men hr. og fru. Pedersen, siger Anders Kaa.

Og de handlende stemmer i:

- Det er godt for vores by, for de ældre og vores huspriser. Der skal være en købmand i sådan et lille samfund. Jeg ville være ked af, at vi ikke havde en brugs i Birkelse mere, så det skal vi støtte op om, siger Søren Rytter, der bor i Birkelse.

- Det betyder alt for os. Du kan få medicin her, du kan få benzin, du kan få sendt pakker, og du kan købe lotto her, og så kommer du i snak med nogen. Jeg ville være ked af, hvis den lukker - det ville jeg, siger Lena Nielsen fra Birkelse.


Seneste nyt

fra Nordjylland