Jammerbugt Kommune ventes at genåbne center for Ukraine-flygtninge

Der er indkaldt til til ekstraordinært kommunalbestyrelsesmøde for at drøfte situationen i kommunen.

Jammerbugt Kommune har mange års erfaring med at modtage folk i nød - og meget tyder på, at den nordjyske kommune igen er klar, når det handler om at modtage flygtninge fra Ukraine.

quote Det er vores opgave at hjælpe folk i nød

Mogens Gade (V), borgmester

I hvert fald mødes kommunens politiske økonomiudvalg mandag sidst på eftermiddagen ene og alene for at drøfte, om man midlertidigt skal stoppe planerne om en efterskole på det sted, der indtil for tre år siden var asylcenter.

Senere på ugen er kommunalbestyrelsen kaldt sammen til samme spørgsmål.

- Det er vores opgave at hjælpe folk i nød, siger borgmester Mogens Gade (V) forud for mødet.

Plads til flere end 400

Kommunen har i lighed med en andre kommuner i forlængelse af den russiske invasion af Ukraine modtaget en henvendelse fra Udlændingestyrelsen, der oplyser, der kan blive behov for at indkvartere ukrainske migranter og asylansøgere.

Udlændingestyrelsens egen bygning i Brovst, beliggende Sygehusvej 3-5, kan ligesom det tidligere asylcenter i Tranum komme i spil i forbindelse med, at der skal oprettes pladser til folk fra det krigshærgede Ukraine.

I Brovst vil der være plads til omkring 115 beboere, og stedet vil efter Jammerbugt Kommunes opfattelse umiddelbart kunne tages i brug igen.

I Tranum har der tidligere boet omkring 350 asylansøgere.

quote Jeg går ud fra, at vi bliver enige om, (...) at Jammerbugt Kommune er klar til at modtage migranter og asylansøgere fra Ukraine

Mogens Gade (V), borgmester

Efterskole skal sættes i bero

I forhold til det tidligere center i Tranum besluttede økonomiudvalget sidste sommer at arbejde videre med muligheden for, at en kommende efterskole kunne etablere sig i bygningerne. 

Hvis politikerne vælger at sige ja til at hjælpe i forhold til indkvartering af mulige flygtninge, så skal de samtidig være klar til at sætte planerne om efterskole i bero.

- Jeg går ud fra, at vi bliver enige om at gå videre med en besked til Udlændingestyrelse om, at Jammerbugt Kommune er klar til at modtage migranter og asylansøgere fra Ukraine, lyder det fra Mogens Gade.

Kommunens politikere skal også drøfte muligheden for eventuelt at bringe ledige ældreboliger i spil.

Mulig operatør for styrelsen

Det er Udlændingestyrelsen, der er ansvarlig for at finde og drive indkvarteringsstederne for asylansøgere, og disse drives på Udlændingestyrelsens vegne af operatører.

Og også her ventes det, at Jammerbugt Kommune bringer sig selv på banen. For kommune har igennem en længere årrække frem til april 2019 drevet asylcentre på vegne af Udlændingestyrelsen.

Netop asylcenteret i Tranum har været en af landets ældst fungerende asylcentre og hovedkvarter for landets største indkvarterings-operatør for asylansøgere; Nemlig Jammerbugt Kommune, der på et tidspunkt var såkaldt operatør for Udlændingestyrelsen i hele i syv jyske kommuner blandt andet i Hjørring og Brønderslev kommuner.

Siden 2015 faldt antallet af asylansøgere til Danmark, hvorfor en stor del af centrene i dag er lukkede.


Krigen i Ukraine

Ukrainsk familie Suldrup

play Ukrainsk familie "drømmer om at bo i Danmark for altid" - ordfører afviser lovændring

20220331-192558-5-7639x5093ma

Kommuner vil tiltrække krigsinvesteringer: - Vi vil ikke glemmes

fam

Olga og Viktoria vendte tilbage til Ukraine: Sådan er deres liv i dag

240223 ukrainsk kunst i frederikshavn ibch 5977

play Tamara flygtede fra krigen med sin datter: Nu har hun åbnet en fotoudstilling om fred

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland