Havn tvunget til at låne igen: Har ikke penge til at betale regninger

To lånegarantier fra Frederikshavn Kommune til den økonomisk pressede havn i Frederikshavn sikrer, at havnen kan betale sine regninger og afdrag og dermed komme over terminen den 31. marts.

Uventede regninger og opgaver på færddiggørelsen af bunkerterminalen til Stena Oil, hvor prisen ikke har været aftalt, presser Frederikshavn Havn helt ud til (vand)kanten.

- Vores likviditet er presset, og vi har ikke råd til at lægge ud for reparationsarbejde, som skal laves på havnen efter, at Zafiro Producer (det skib som rev sig løs i stormen i oktober, red ) stødte ind i kajen, siger Poul Knudsgaard, midlertidig direktør i Frederikshavn Havn.

Frederikshavn Havn er derfor tvunget til at låne pengene, og havnen har søgt Frederikshavn Kommune om endnu en gang at stille lånegaranti. Politikerne skulle på onsdagens byrådsmøde tage stilling til to ansøgninger fra havnen.

Må låne 34 millioner

I den ene sag ønsker havnen en lånegaranti på 14,4 millioner kroner fra kommunen. Det skal dække udgifter i 2024. Den anden sag handlede konkret om lånegaranti på 20 millioner kroner til at betale for færdiggørelsen af bunkerterminalen til Stena Oil.

Et flertal i byrådet sagde ja til at give havnen begge lånegarantier.

- Det er nødvendigt, fordi vi skal gøre alt, hvad vi kan for at redde Frederikshavn Havn fra at blive en kommunal havn, siger borgmester Birgit Stenbak Hansen (S).

Økonomien på Frederikshavn Havn har gennem flere måneder været presset. Det er blandt andet Bunkerterminalen til Stena Oil, som er den største sten i skoen. Projektet er blevet mere end tre år forsinket, og terminalen er blev mere end dobbelt så dyr at bygge. Den var budgetteret til 225 millioner kroner, men de samlede regninger nærmer sig en halv milliard kroner.

- Der har ikke været projektstyring. Der har manglet overblik over, hvad der er bestilt, i nogle tilfælde har man bestilt nogen uden at kende prisen, siger Poul Knudsgaard.

Den økonomisk pressede havn i Frederikshavn skal må endnu engang bede byrådspolitikerne stille garanti for to nye millionlån. Det er to sager som byrådet skal tage stilling til onsdag aften.

Byrådet i Frederikshavn Kommune måtte i efteråret 2023 ved tre forskellige lejligheder stille garanti for i alt 207 millioner kroner, og med de nye garantier har kommunen på et halvt år kautioneret for ekstraordinære lån til havnen på 241 millioner kroner. Om det så er sidste gang, kan der ikke stilles nogen garanti for.

- Nu håber vi, at vi har nok. Vi er blevet overrasket flere gange. Nu skal vi have opdateret vores likviditetsoversigt, og vi tror, at vi kan komme over den 1. juni nu, siger Poul Knudsgaard.

Havnens nye ledelse og bestyrelse har nu lånt sig til nogle måneders arbejdsro til at arbejde med, hvad der skal ske med havnen fremadrettet. 


Krise på Frederikshavn Havn

birgit hansen

play Stort flertal for overtagelse af havn: - Den skal tjene penge igen

250424 Niels Dechow lich 15668

Ny prognose for havn afslører - Der vil mangle penge de næste 10 år

Frederikshavn Havn

play Kommune får nøglerne til havnen: Nu hænger borgerne på regningen

IMG_5870

play Handlede borgmester ulovligt i havnesag? Det skal tilsyn nu undersøge

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland