Skæbnedag for kriseramt havn: Kan ende med kæmperegning til skatteborgere
Det er en af de mest alvorlige dage for Birgit S. Hansen i hendes 10 år som borgmester.
Konkurs eller en redningsplan i 11. time?
Skæbnen for den kriseramte Frederikshavn Havn bliver formentlig afgjort i eftermiddag, hvor S-borgmester Birgit S. Hansen og havnens formand, Karsten Dybvad, stiller sig frem foran pressen klokken 17:30.
Som TV2 Nord har afdækket gennem det seneste halve år, så vakler havnens økonomi voldsomt. Gælden er vokset til 1,6 milliarder kroner, og der mangler fortsat penge i kassen til at betale regninger.
- Jeg går også selv og tænker, hvor det gik galt, og hvor skulle vi have set det, og har vi alle sammen været fyldt op af lykkerus og ikke kunne tænke klart, og hvem skulle have bremset det, og hvem har et ansvar? Alt det er vi nødt til at få rullet op, sagde Birgit S. Hansen til TV2 Nord tirsdag.
Før pressemødet klokken 17:30 holder byrådet temamøde - eller nærmere krisemøde - om Frederikshavn Havn.
Udfaldet kan få store konsekvenser for Frederikshavn Kommune, hvis pengekassen i forvejen er presset.
Hvis Frederikshavn Havn drejer nøglen om senere i dag, står kommunen - og i sidste ende kommunens borgere - med den store milliardgæld og et hav af ubetalte regninger.
Det var den konsekvens, som Hanstholm Havn måtte tage i slutningen af 2022, da havnen gik konkurs og måtte aflevere nøglerne til Thisted Kommune.
Her overtog kommunen en gæld på 630 millioner kroner og et selskab, der ikke kunne betale sine terminer.
Problemet for Frederikshavn Havn er på samme måde, at den ikke kan få driften til at køre rundt.
Det afslører en række interne dokumenter fra havnens ledelse, som TV2 Nord har fået aktindsigt i.
Alene takket være lånegarantier fra Frederikshavn Kommune på en kvart milliard siden september sidste år, har den kriseramte havn indtil videre kunnet betale sine terminer.
Direktører blev fyret
Skandalen i havnen betød i januar, at havnedirektør Mikkel Seedorff Sørensen og vicedriftsdirektør Kim Nielsen blev fyret med øjeblikkelig virkning.
Og senest har Birgit S. Hansen indstillet, at der nu skal laves en dyr advokatundersøgelse for at finde ud af, hvordan det kunne gå så galt.
Undersøgelsen forventes at koste mindst 1,5 millioner kroner og skal stemmes igennem på et byrådsmøde i aften efter pressemødet.
- En advokatundersøgelse vil også kunne vise, om der er foregået noget, som er ansvarspådragende. Er der noget, som skal meldes til politiet. Er der nogen, som man kan bede om at erstatte det, lyder det fra borgmesteren.
Du kan følge pressemødet live her på tv2nord.dk kl. 17:25.