Mor nægtet permanent opholdstilladelse - nu er hun gået under jorden

Arne Hyldgaard må nøjes med at se sin kone og to piger på en computerskærm.

En 43-årig cubansk kvinde er på grund af bureaukrati nægtet permanent opholdstilladelse i Danmark, selv om hun har arbejdet i ældreplejen i Hjørring i godt 15 år - og har fået to piger med sin danske mand. 

Hun er så frustreret over de danske udlændingeregler, at hun nu er gået under jorden i USA med parrets to børn.

281022 19 Nena skal hjem Still

Far må undvære familien

Arne Hyldgaard må derfor nøjes med at se sin kone og to piger på en computerskærm. 

De opholder sig lige nu i USA på en hemmelig adresse, hvor de har været siden maj måned. Dengang tog Odarmis Hyldgaard, som aldrig kaldes andet end Nena, på ferie med parrets to 11-årige tvillinger Amanda og Melissa. Nu vil Nena ikke komme hjem, før hun føler sig velkommen i Danmark.

- Jeg savner dem helt forfærdeligt. Jeg kan se dem, men ikke give dem et kram og have det nærvær, som vi plejer. Jeg har faktisk været nødt til at begrænse vores samtaler på nettet, fordi jeg sover dårligt om natten, når vi har talt sammen, siger Arne Hyldgaard fra Skallerup.


Uddannelse har givet bagslag

Nena kom til Danmark første gang i 2006, hvor hun mødte sin mand Arne. De blev gift samme år og i 2011 fik de tvillingerne Amanda og Melissa. Efter knap et år i landet begyndte Nena at arbejde og tog også snart sin første uddannelse som social- og sundhedshjælper, mens hun var ansat i ældreplejen i Hjørring Kommune.

Senere videreuddannede hun sig til social- og sundhedsassistent på opfordring fra sin arbejdsgiver, men det har paradoksalt nok givet bagslag:

- Nena har opfyldt alle krav for at få permanent opholdstilladelse i Danmark. Hun har bestået danskprøven og har arbejdet det, der har været krævet. Men fordi hendes uddannelse ikke har talt med som arbejde – selv om hun fik løn undervejs, og fordi der har været så lang sagsbehandlingstid hos udlændingemyndighederne - er hun pludselig faldet udenfor reglerne, siger Arne Hyldgaard.

- Jeg har gjort alt

Nena selv er dybt ulykkelig over, at hun ikke kan få permanent opholdstilladelse og dermed statsborgerskab i Danmark. Hun føler, at hun reelt må leve i landet som en andenrangsborger.

- Jeg har lært sproget, taget en uddannelse og gjort alt for at integrere mig og har aldrig haft brug for hjælp fra kommunen. Men jeg kan for eksempel ikke gå i banken og låne penge til at købe en bil eller et hus uden at min mand er med, fordi jeg ikke har opholdstilladelse. Jeg synes, det er mangel på respekt, når jeg har passet mit arbejde og har betalt skat i så mange år, siger Nena Hyldgaard.

Familien fra Skallerup håber nu, at flere folketingspolitikere vil lægge pres på udlændingemyndighederne, så Nenas sag kan blive genoptaget.

- Det virker som om, myndighederne bevidst administererer reglerne, så det generer flest muligt. Jeg synes ikke, man kan behandle folk på den måde. Vores største ønske er, at Nena kan få sin permanente opholdstilladelse, så hun og pigerne kan komme hjem, så vi kan holde jul sammen, siger Arne Hyldgaard.

281022 19 Nena skal hjem Still1

Må Nena blive?

141123 Glad Nena jewi 12081

Stor sejr til Nena - nægtet opholdstilladelse var en fejl

Nena Hyldgaard

Nena har forgæves ventet fem år på vitalt svar: - Jeg har ikke noget at fejre

050123 19 Nena kommer hjem Still

play Arne og Nena nægter at give op i ansøgningen om opholdstilladelse

Michael og Nena

play Nena ikke alene: Michaels klager strander hos Udlændingestyrelsen i månedsvis

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland