46-årig anholdt for hærværk på kirkegård: Skændede 87 gravsten med djævlens tal

Nordjyllands Politi har onsdag formiddag anholdt en 46-årig mand, som er sigtet for at stå bag det omfattende hærværk på omkring 80 gravsten på Hadsund Kirkegård.

En 46-årig mand er onsdag formiddag blevet anholdt og sigtet i sagen om det meget grove hærværk, der fandt sted på Hadsund Kirkegård i weekenden. Det oplyser Nordjyllands Politi.

Her blev over 80 gravsten udsat for skændende spraymaling idet tallet 666 - også kendt som djævlens tal - blev blev malet på stenene.

Siden hærværket har politiet efterforsket intenst for at finde frem til en gerningsmand, og ham formoder man nu at have fundet.

Sigtet for næsten identisk sag

Nordjyllands Politi oplyste mandag, at man undersøgte om sagen fra Hadsund havde en forbindelse til en næsten identisk sag fra 2016 hvor over 100 gravsten på kirkegården i Visborg blev skændet med spraymaling. Og nu kan politiet så oplyse, at den sigtede er identisk med den person, der er sigtet i sagen fra 2016, som endnu ikke er afsluttet.

- Det er fuldstændig meningsløst, stupidt hærværk, udtalte provst i Hadsund Provsti Carsten Bøgh Pedersen dengang til TV2 Nord.

Nægter sig skyldig

Fungerende vicepolitiinspektør ved Nordjyllands Politi Sune Myrup har været leder for efterforskningen af sagen fra Hadsund. Han fortæller, at den 46-årige bliver sigtet for groft hærværk.

- Jeg er tilfreds med, at vi hurtigt har kunnet anholde en mistænkt i en sag, som vi ved har påvirket mange borgere i området omkring Hadsund, udtaler Sune Myrup i en pressemeddelelse.

Han fortæller videre, at den 46-årige, der er fra lokalområdet, overfor politiet nægter sig skyldig i sigtelserne. Han skal fremstilles i et grundlovsforhør med krav om varetægtsfængsling klokken 14 onsdag eftermiddag.

Se hele interviewet med Sune Myrup fra Nordjyllands Politi her:

 

Menighedsråd vil betale for rengøring af alle gravsten

Der er helt præcist tale om 87 gravsten, der har været udsat for hærværk. 77 af disse findes på private gravsteder mens 10 findes i kirkegårdens mindelund, som er kirkens ejendom.

quote Vi vil gerne gå ind, fordi vi føler, vi har et moralsk ansvar, og betale for rengøring og afrensning af alle stenene

Rita Moore, menighedsrådsformand

Det er egentlig - fordi det er privat ejendom - op til den enkelte at sørge for rengøring af gravstederne, men menighedsrådet har faktisk besluttet at tage hele regningen for rengøringen på sig.

- Vi vil gerne gå ind, fordi vi føler, vi har et moralsk ansvar, og betale for rengøring og afrensning af alle stenene, fortæller formand for menighedsrådet Rita Moore til TV2 Nord. Hun fortæller videre, at menighedsrådet vil tage regningen på sig, så man kan undgå at uønskede kemikalier ender i kirkegårdens jord.

Skriftlig tilladelse nødvendig

- Vi er allerede igang med at aftale vilkårene med en stenhugger og han er igang med at analysere billeder af de sten, der er blevet skændede, så han kan forberede den rigtige rengøring i forhold til stentypen og overfladen, forklarer Rita Moore.

Arbejdet kan dog ikke gå igang før alle gravstedsindehaverne har givet en skriftlig tilbagemelding til kirken. Den er nødvendig fordi der er tale om privat ejendom.

- Og vi har først fået sendt brevene ud igår, så der går et stykke tid, inden vi har svar fra alle. Men så snart vi har svarene, sætter vi arbejdet igang, lyder det fra Rita Moore.

Hun fortæller at enkelte allerede har været igang med at rense gravsten for spraymaling og at kirkens personale i de tilfælde beder dem vente, så stenene kan blive renset sammen med resten af de 87 sten.

Rita Moore ønsker overfor TV2 Nord ikke at reagere på anholdelsen af den 46-årige, fordi hun nu betragter den del af sagen som et rent politiforehavende.

Se TV2 Nords TV-indslag fra mandag om sagen:

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland