Dorthes kæmpefund kan være mange penge værd

En kvinde fra Mariagers passion for at fremdyrke og finde trøfler i skovbunden har muligvis ledt hende til et historisk stort fund.

Hun troede ikke sine egne øjne, da det gik op for hende, hvad det var, hun havde fundet. 29-årige Dorthe Aalborg fra Mariager var for nylig afsted på en af sine vanlige skovture, da hun gjorde et fund, der for alvor fik hende til at spærre øjnene op.

quote Jeg troede, det var løgn

Dorthe Aalborg

Den unge kvinde har gennem flere år podet træerne i sit nabolag i Mariager med Trøffelmyselia. Det har ført til, at hun i et par år har fundet vintertrøfler under selv samme træer. 

- Det første, jeg tænkte, var, 'hvordan fanden får jeg det her monster hjem', siger Dorthe Aalborg. 

Indtil for nylig var hendes største fund en kæmpestor trøffel med en kampvægt på 1,5 kilo. Den rekord har hun nu slået med længder. 

På hendes sidste skovtur gravede hun sig nemlig frem til, hvad hun selv tror, er en trøffel på intet mindre end 17,4 kilo. 

Hårdt arbejde

Fundet gjorde hun en eftermiddag i en skov tre kilometer fra hendes hjem, og da hun vidste, det snart ville blive mørkt, besluttede hun sig for at tage hjem for så at komme tilbage efter kæmpen dagen efter.

- Jeg var derude hver dag i seks dage fra 07.30 om morgenen til klokken 16 om eftermiddagen, siger hun.

Det var tidskrævende at grave det store fund fri, fordi hun var bange for at skade den. Derfor tog hun sig god tid til forsigtigt at løsne jorden omkring den. 

Da hun endelig fik den fri, pakkede hun den ind i et håndklæde, og derefter røg den på ryggen i en rygsæk med kurs mod Dorthe Aalborgs hjem.

- Det var vildt hårdt, og jeg blev nødt til at holde flere pauser, hvor jeg satte rygsækken fra mig. Det gjorde simpelthen ondt i skulderen, fordi den var så tung, siger hun. 

Det ligner mest af alt en stor klump jord, men selv er hun ikke i tvivl om, hvad det er hun har fundet. 

- Jeg tror, det er en trøffel, fordi når jeg har skåret i den, så ligner det meget strukturen i de trøfler, som jeg plejer at finde, og duften og smagen er også den samme, siger Dorthe Aalborg. 

Her har Dorthe Aalborg skåret i fundet, så man kan se, hvordan den ser ud indeni.
Her har Dorthe Aalborg skåret i fundet, så man kan se, hvordan den ser ud indeni.
Foto: Privatfoto/Dorthe Aalborg

Kan være meget værdifuld

Fundet har allerede fået masser af opmærksomhed i 'Dorthes Trøffelgruppe' på facebook, hvor svampeinteresserede fra hele Danmark følger nordjydens fund.

- Nogen siger, at den kan være millioner værd. De siger, at den er flot, og at den nok kan komme i Guinness Rekordbog, siger hun. 

Men selvom hun selv er overbevist om, at det er en trøffel, der er tale om, prøver hun alligevel at tage situationen med et gran salt. 

- Jeg har sagt, at jeg gerne vil have den undersøgt først, inden man begynder på alt det der, siger den unge nordjyde. 

Og netop det, har hun fået arrangeret.

Skal undersøges af specialist

Mandag sender Dorthe Aalborg nogle prøver afsted mod Statens Naturhistoriske Museum i København, hvor en specialist i svampe skal undersøge den, og det er noget, hun ser frem til.

- Jeg glæder mig virkelig til at høre, hvad de siger til den, siger hun. 

Dorthe Aalborg fastholder, at hendes kæmpefund ikke er til salg. Heller ikke, hvis det viser sig at være en værdifuld trøffel. 

- For mig handler det ikke om penge. Det handler om at have et minde. Noget man kan kigge på hver dag og tænke på, at den har jeg fundet en gang. Sådan tænker jeg, siger hun.

Hun har allerede sat folk igang med at bygge et vitrineskab med indbygget lys, der skal huse det store fund, så hun kan nyde synet af den hver dag. 


Seneste nyt

fra Nordjylland