Sydkoreanere er rejst 8.000 km til Hobro – skal lære noget helt særligt
23 elever og otte lærere fra efterskolen Mokdonaru School i Sydkorea er på besøg hos Thorsgaard Efterskole i Hobro.
Lidt uden for Hobro ligger den beskedne efterskole Thorsgaard Efterskole. Turen hertil fra Sydkorea er på over 8.000 kilometer, og efterskolens rammer ligger også langt fra det moderne og futuristiske Sydkorea, som 23 unge mennesker næsten lige er taget afsted fra.
Efterskolen i Hobro er nemlig omgivet af natur, marker og dyr, og den næste uges tid er de sydkoreanernes hjem.
Sammen med otte lærere fra deres sydkoreanske efterskole er de på besøg hos den himmerlandske efterskole for at lære om den danske efterskolekultur.
Efterskoler er nemlig noget helt nyt i Sydkorea og Mokdonaru School, der er på besøg i Hobro, er den allerførste af sin slags i Sydkorea, og inspirationen til efterskolen har de fundet netop på Thorsgaard Efterskole.
Vil lære af dansk efterskoleånd
I en uge skal Sydkoreanerne sove, spise og leve på den danske efterskole, mens de bliver kastet ud i alverdens dansk historie og kultur. En af de første møder med gammel dansk kultur er folkedans og stikbold i gymnastiksalen.
I starten er de sydkoreanske elever tilbageholdende, men som de indser, at de danske elever kaster sig hovedkulds ud i dans og boldspil, smider de hurtigt etiketten.
- Mine danske venner ser ud til at være fuld af energi, så jeg vil gerne tage noget af den energi, fortæller den sydkoreanske efterskoleelev Wuju Jiyeon om hendes forventninger til besøget i Danmark.
I Sydkorea, fortæller elever og lærere os, er de meget interesserede i Danmarks høje placeringer på listen og de lykkeligste lande i verden. Derfor vil de gerne finde ud af, om den helt særlige danske efterskoleånd kan videreføres til Sydkorea.
- Sydkoreanere er meget kompetitive over for hinanden, mens efterskole-folk prøver at samarbejde mere med hinanden, siger Duho Kwak, der, udover at være lære på den sydkoreanske efterskole, var manden, der tog kontakt til den danske efterskole.
Læring går begge veje
Sydkoreanernes besøg er i høj grad blevet planlagt af de danske efterskoleelever selv, og der er også dem, der skal sørge for at de sydkoreanske efterskoleelever får hele den danske efterskoleoplevelse, samtidig med at de skal sørge for at lære fra sig om den danske efterskolekultur.
- Lige da de kom var de utroligt høflige – man begynder lidt at føle, at de begynder at slappe lidt af nu og snakke til en, men det var rigtig meget sådan noget med, at de ikke kunne gå ind i et rum, hvis de ikke var blevet inviteret indenfor, fortæller Freja Holmer Flansmose og bliver fulgt op af sin klassekammerat Gustav Phillip Hartvig Damsgaard:
- Det er jo også det, der lidt er målet – at lære dem at være lidt mere stille og rolige og stole på sig selv, siger han.
Selvom det primært er sydkoreanere, der skal lære på deres ophold, så erkender de danske elever, at de også har noget at lære af deres gæster om høflighed og ordentlighed. Alligevel virker det til, at det mest er de sydkoreanske efterskoleelever, der har suget til sig af det danske efterskoleliv.
- Jeg har set det kort, men det virker til at være frit, venligt og glædeligt, siger Yejin Nam, der ligesom sine efterskolevenner håber at besøget i Hobro også kan give hende venner i Danmark.