Biernes Dag skal sætte fokus på bestøvning: - Kun ved at købe dansk honning, kan man sikre danske marker og plantager

Udenlandsk honning er billigere end dansk, men det giver et stort problem. Det skaber ingen bestøvning af danske afgrøder.

FN har udråbt lørdag 20. maj til International Biernes Dag. 

Det har de for at sætte fokus på biernes betydning for bestøvning.

Landet over afholdes der derfor arrangementer, hvor biavlerne fortæller om biernes betydning for bestøvning og fødevareproduktion. 

- Ifølge beregninger fra EU er værdien af biernes bestøvning op mod 50 gange større end værdien af honningen. Hertil kommer værdien af biernes bestøvning af naturens blomstrende urter, buske og træer, siger Torben Strømgaard Hansen, der er formand for Danmarks Biavlerforening.

Lars Bo Christensen ved - næsten - alt om bier.
Lars Bo Christensen ved - næsten - alt om bier.

Lars Bo Christensen har været biavler i over 30 år. Og for ham er der ingen tvivl om, hvor stor betydning bierne har.

- De er vanvittig vigtige. Jeg tror ikke en gang, vi som mennesker har det fulde overblik over, hvor vigtige de er, siger han.

Den seneste tid har han kunnet se, hvordan den udenlandske honning ender hyppigere på hylderne i butikkerne. Den er billigere end den danske – og bliver købt af mange.

- Det er en flad fornemmelse, at så mange forbrugere stadig vælger på pris – i stedet for kvalitet, siger Lars Bo Christensen.

Det er muligt at importere honning, men ikke bestøvning

Beregninger fra EU viser, at for hver ti kroner, der bruges på dansk honning, så har bierne skabt for 500 kroner frø, frugt og bær i Danmark.

- Hvis der er flere, der købte den danske honning, så ville der være flere biavlere. Så var der bedre grundlag for dem, der skulle leve af det, eller dem, der har det som hobby. Og så vil der ganske enkelt være flere bier, lyder det fra biavler Lars Bo Christensen. 

Til Biernes Dag vil du kunne høre mere om honningbierne og de næsten 300 arter af enlige bier og humlebier - og vigtigheden i at købe dansk.

- Kun ved at købe dansk honning er det muligt at sikre, at danske marker og plantager bliver bestøvet tilstrækkeligt. Samtidig er man med til at støtte de danske biavlere, siger Torben Strømgaard Hansen.


Seneste nyt

fra Nordjylland