Borgmestre advarer Ellemann: Giv ikke køb på ultimativt mink-krav over for Mette Frederiksen

Flere nordjyske borgmestre kræver fortsat, at Mette Frederiksens rolle i minksagen skal granskes af advokater. Dét krav må Ellemann ikke bytte til ministerbiler.

Er Jakob Ellemann-Jensen (V) på vej i et umage politiske ægteskab med Mette Frederiksen (S)?

Forhandlingerne om Danmarks nye regering har været i gang i ugevis, og det er generelt ikke meget information, der er sluppet ud af forhandlingslokalet. 

Lige indtil mandag aften, hvor Venstres formand lod sig interviewe af TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

Jakob Ellemann-Jensen har i løbet af valgkampen hovedrystende afvist forslaget om et regeringssamarbejde mellem Venstre og Socialdemokratiet, fordi han ikke har tillid til statsminister Mette Frederiksen. 

Mette Frederiksen og Ellemann
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Nu har piben imidlertid fået en anden lyd, og det vækker opsigt på flere borgmesterkontorer i det nordjyske. 

TV2 Nord har talt med en række nordjyske venstre-borgmestre, og der er særligt et emne, der går igen, når samtalen falder på et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.

Vil til bunds i minksagen

Overordnet set er opbakningen til Jakob Ellemann-Jensen stor, og hvis partiets formand har genfundet tilliden til Mette Frederiksen, så bakker de fleste borgmestre op om det. 

Men der er én meget vigtig betingelse: De kræver en advokatundersøgelse af minkskandalen, sådan som Venstre-toppen også krævede i valgkampen.

quote Jeg kan ikke acceptere, hvis minksagen ikke skal undersøges til bunds

Søren Smalbro (V), Borgmester, Hjørring Kommune

Borgmesteren i Hjørring Kommune mener personligt, at der kan være mange gode grunde til at indgå i en bred regering. Særligt efter den vælgerlussing partiet modtog ved folketingsvalget.  

- Vi må ligge os fladt ned. Mette Frederiksen fik et godt valg og Venstre fik et forfærdeligt valg. Det er Socialdemokratiet, der skal have stafetten, siger Søren Smalbro (V).

Men hvis prisen for Venstres regeringsdeltagelse er et endeligt punktum i minksagen, så er den pris alt for høj, mener han. 

- Uden lovhjemmel brød man ind på folks ejendom og slog deres dyr ihjel. Og den behandling minkavlerne har fået efterfølgende. Det er ikke menneskeligt. Det er ikke værdigt, og vi skal til bunds i sagen, siger Søren Smalbro (V). 

- Det vil jeg have det så dårligt med

Den holdning står han ikke alene med. På Læsø er øens borgmester Tobias Birch Johansen uforstående overfor, hvorfor Mette Frederiksen ikke selv sætter gang i advokatundersøgelsen, så sagen kan blive lukket en gang for alle.

- Mette Frederiksen har fået vælgernes ultimative opbakning ved valget, så hun skal da bare lade sig undersøge. Der må ikke være nogen tvivl om, hvorvidt man vælger at fravige Grundloven, og derfor bliver man nødt til at holde fast i, at der skal være en advokatundersøgelse, siger Tobias Birch Johansen (V).

Den betragtning deler borgmesteren i Mariagerfjord Kommune. Han finder det bekymrende, hvis advokatundersøgelsen er en del af forhandlingsgrundlaget.  

- Det vil jeg have det så dårligt med. Når flertallet syntes, sagen med Inger Støjberg skulle undersøges, så er det her også en sag, der skal undersøges, siger Mogens Jespersen (V).


Mogens Jespersen siger som den eneste Venstre-borgmester i Nordjylland, at han hellere så, at partiet takkede nej til et regeringssamarbejde. 

- Jeg ved jo ikke, hvad de snakker om ved forhandlingsbordet, men som udgangspunkt havde jeg havde helst set, at vi var i opposition, siger Mogens Jespersen og fortsætter:

- Jeg er ked, at Jakob Ellemann-Jensen har sagt, at han ikke har tillid til Statsministeren, men at han nu er klar til at samarbejde. Jeg er bange for, at vi mister nogen, som ikke kan være med til det, siger han. 

Jakob Ellemann-Jensen siger til TV2, at han vil afsøge muligheden for at gå i regering med S, og at V og S har "gang i noget, der er rigtigt" i forhandlingslokalet.

- Det ser ud til, at vi kan nå hinanden på nogle stræk, siger Venstre-formanden.
Seneste nyt

fra Nordjylland