Bunker forvandlet til guldklump
Foto: Ivan Bitsch
Bunkeren her er den første, som bliver omdannet til et kunstværk. Foreningen BunkerLove håber, at mange flere vil følge trop langs kysterne helt fra Nordnorge og ned til Sydfrankrig.
Et nyt projekt skal forvandle Bunkerne fra 2. verdenskrig til kunstværker. Målet er at bunkerne på kysterne hele vejen fra Nordnorge til Sydfrankrig skal stå som farverige kunstværker - søndag blev den første udsmykkede bunker færdiggjort.
Går man en tur langs vestkysten kan man godt begynde at vænne sig til at støde på bunkere, som er en smule mere farverige end normalt. I hvert fald, hvis man går en tur på Furreby Strand i Nordjylland, hvor kunstneren Erik Peitersen har omdannet en bunker til en "Guldtand".
Guldtanden, som kunstværket hedder, er den første bunker til at undergå forvandlingen fra ikke kun at være en grå betonfæstning fra krigen - men også et moderne kunstværk.
- Jeg synes det var en sjov måde, at angribe det på, og simpelthen lave en guldtand midt imellem de andre bunkere. Du kender det selv, når du kigger ind i munden på folk, der har en guldtand, så kan man ikke lade være med at fiksere på den hele tiden. Man synes det er flot på en eller anden måde, siger Erik Peitersen.
Den gyldne transformering af bunkerens ydre har været i gang siden tirsdag - og det har Erik Peitersen også.
- Det har regnet hele tiden, så hver gang vi har smurt maling på, så er det regnet af igen, så vi har været over den et par gange efter hånde, men sådan er betingelserne jo her ude ved Vesterhavet, siger Erik Peitersen.
Flere strandgæster slog i dag vejen forbi, og fik det første glimt af den færdigmalede bunker. Og der var lidt delte meninger om, hvorvidt man overhovedet bør dekorere bunkerne eller ej.
- Det synes jeg da er en rigtig god ide, så kan man få en anderledes oplevelse ved at gå til stranden, mener Erland Grarup.
Men den holdning deler pensionist, Inge Pedersen, ikke.
- Det synes jeg er en dårlig ide, jeg synes de skal stå som de altid har gjort. Det er mere autentisk.
Mens sygeplejerske Lene Grarup mener, at bunkerne slet ikke bør være på stranden.
- Jeg synes jo de skulle helt væk, men når det nu ikke kan være sådan, så er det okay, synes jeg."
Foreningen BunkerLove står bag projektet, og de ser ikke noget problem ved at udsmykke bunkerne.
- Der er jo mange, der siger 'vi skal ikke pille ved de bunkere, fordi det er en del af vores fælles kulturarv' - ja tak, men det er sandelig da en negativ kulturarv. Og det synes vi godt vi vil pille lidt ved, siger Nanna Thorhauge, som er initiativtager til projektet.
BunkerLove håber at projektet vil sprede sig, så bunkere langs kysterne lige fra Nordnorge og helt ned til de Sydfranske kyster vil blive udsmykket.