Debat i DigiTALT: - Teaterstykke er ikke ”Putin-propaganda”

Knap så overraskende handler en stor del af DigiTALT i denne uge om krigen i Ukraine, set gennem nordjyske briller. Det skal blandt andet handle om et russisk teaterstykke, der for tiden kan opleves på Vendsyssel Teater.

Siden Ruslands invasion af Ukraine har det ikke skortet på sanktioner og afstandtagen fra alt, der kan associeres med Rusland. 

Supermarkeder har fjernet russiske varer fra hylderne, Rusland er blevet udelukket fra talrige sportsturneringer, Eurovision har udelukket Rusland fra at deltage – for nu blot at nævne et par eksempler.

Derfor blev det også bemærket, da Vendsyssel Teater i Hjørring valgte ikke at sløjfe teaterforestillingen ”Onkel Vanja”. 

Stykket er skrevet sidst i 1800-tallet af den russiske dramatiker, Anton Tjekhov, og havde premiere på Vendsyssel Teater den 2. marts – altså knap en uge efter Rusland indledte krigen i Ukraine.

Teatret havde i dagene op til premieren mange og grundige overvejelser om at beholde stykket på plakaten, forklarede teaterdirektør Lars Sennels i sidste uge til TV2 Nord:

- Det her stykke handler om et folk, som virkelig er blevet undertrykt og som i mange år har haft det svært og levet under despoter og diktatorer. Så på mange måder føler jeg, at den her forestilling kan være med til at støtte op (om Ukraine, red.), sagde Lars Sennels.

quote Vi skal passe på, at vi ikke dæmoniserer russerne.

Christian Roar Pedersen, sognepræst

Forskellige reaktioner

Beslutningen fik en blandet modtagelse på TV2 Nords facebookside, hvor nogle mente, at man burde boykotte Vendsyssel Teater, mens andre mente at det gav god mening at beholde forestillingen, da russisk kunst – herunder teaterstykker – ofte er skabt som netop en protest mod styret.

Ugens DigiTALT-panel bakker da også op om beslutningen om at lade teaterstykket ”Onkel Vanja” blive på plakaten i Hjørring.

- Det her er jo ikke Putin-propaganda. Og det gør en kæmpe forskel. Så jeg er faktisk enig med Lars Sennels i, at det kan gøre det, der også skal til for at fremstille, hvordan det er at være middelklasse og derunder i et Rusland, som er styret af rige og kyniske mennesker, siger Peter Møller Madsen, leder af Nibe Festival, som sidder med i ugens panel.

En holdning, som Jeanett Kaare, partner i reklamebureauet Weltklasse, nikker genkendende til:

- Det handler om noget fra gammel tid, som dog stadig har en særdeles vigtig dagsorden. Så det, synes jeg, er superrelevant, siger hun.

Moderat modstand

DigiTALT-panelets tredje stol er i denne uge besat af sognepræst Christian Roar Pedersen. Han mener på den ene side, at det for tiden er helt på sin plads at udskamme Rusland for landets invasion af Ukraine. På den anden side skal man også passe på, at modstanden mod alt der er russisk, ikke kammer over.

- Vi skal passe på, at vi ikke dæmoniserer russerne. En af mine gode venner er russer og bor i Moskva. Han skammer sig over, hvad hans land har gjort. Og han ser ikke frem til restriktionerne, for han ved godt, at det bliver hårdt. Så vi skal huske de helt almindelige mennesker på begge sider af fronten, siger han.

Krigen i Ukraine fylder en stor del af ugens DigiTALT, men der bliver også tid til at vende diskussionen om ulige startløn i IT-branchen og et kommunalt nej til en kørestol til en blind borger. 

Du kan se hele programmet klokken 19.50 i aften på TV2 Nord Salto - eller lige her med det samme:


Seneste nyt

fra Nordjylland