Seneste nyt

fra Nordjylland

EP-valg: Danmarksdemokraterne størst i fire kommuner

Socialistisk Folkeparti løb på landsplan med flest stemmer ved valget til Europa-Parlamentet, men sådan gik det ikke i Nordjyllands Storkreds.

I Nordjylland blev SF med 12,9 procent af stemmerne “kun” det fjerdestørste parti.

Kun i Aalborg Kommune nåede folkesocialisterne højere op og fik en andenplads.

Socialdemokratiet beholdt trods stærk tilbagegang førertrøjen i Nordjyllands Storkreds. Partiet fik i landsdelen tilsammen 18,1 procent af stemmerne. Næstflest - 17,1 procent - fik Venstre.

Til gengæld viste valget, at det nye parti Danmarksdemokraterne i høj grad har fået taget i de nordjyske vælgere. Inger Støjbergs parti fik 15,5 procent af alle nordjyske stemmer og blev dermed det tredjestørste.

I fire af de 11 kommuner i Nordjylland var Danmarksdemokraterne tilmed det parti, der fik allerflest stemmer! Det gjaldt i Jammerbugt (19,9 procent), Mariagerfjord (22,0 procent), Morsø (22,4 procent) samt på Læsø (19,5 procent). Hertil kommer, at Danmarksdemokraterne blev det næststørste parti i Frederikshavn, Brønderslev, Vesthimmerlands og Rebild Kommuner.

Og på sin egen hjemmebane, afstemningsstedet i Hadsund, erobrede Inger Støjbergs parti hele 28,4 procent af stemmerne.

Det er resultater, som vil blive studeret meget nøje forud for næste års kommunalvalg, fordi det nye parti - hvis det kan gentage kunststykket - kan vende op og ned på meget i nordjysk kommunalpolitik. Ikke kun i Mariagerfjord, hvor partilederen selv bor, men også i flertallet af de øvrige kommuner.

Venstre blev det største parti i Hjørring, Vesthimmerland, Rebild og Thisted.

I Frederikshavn, Brønderslev og Aalborg var det socialdemokraterne, der fik flest stemmer.