Forslag om at afskaffe helligdag vækker vrede: - Jeg kommer aldrig til at stemme på Socialdemokratiet igen

Budskabet til regeringen var klokkeklart ved søndagens demonstration: Bevar store bededag.

Bevæbnet med hveder og skarpe holdninger satte 580 fremmødte nordjyder fra fagbevægelsen deres præg på søndagens demonstration på Christiansborg Slotsplads.

Her viste tusindvis af danskere deres utilfredshed med udsigten til, at store bededag fra næste år kan være fortid som helligdag.

Allerede tidligt søndag morgen blev 11 busser fyldt med nordjyske demonstranter og satte kurs mod hovedstaden.

- Det er for at støtte op om den danske model. Jeg synes, at måden, man har valgt at lave det her indgreb på, er skæv, siger social- og sundhedsassistent Mette Osberg fra Aalborg om baggrunden for at deltage i demonstrationen.

quote Jeg tager dyb afstand fra, at Socialdemokratiet driver det her, og jeg kommer aldrig til at stemme på det parti igen

Allan Busk, formand, 3F Aalborg

Det er Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), der har arrangeret demonstrationen.

- Man kan ikke bare gøre det som en tyv om natten. Vi har heldigvis både  fagforeningerne og befolkningen med os, siger Anna Kirsten Olesen, der er formand for FH Nordjylland.

Skal skaffe penge til Forsvaret

Lidt efter klokken 13 ankom busserne ved Tivoli og satte passagererne af. Herefter gik demonstranterne til Christiansborg Slotsplads, hvor demonstration skulle finde sted fra klokken 14.

Da den nye SVM-regering lancerede deres regeringsgrundlag var et af elementerne, at store bededag skulle ophøre som fridag for at skaffe flere penge til Forsvaret i kølvandet på krigen i Ukraine.

- Selvfølgelig skal vi skaffe nogle flere penge til Forsvaret med den situation, vi står i lige nu i verden. Jeg synes bare ikke, det er vores tur, og det er ikke måden at gøre det på, siger Mette Osberg.

Socialdemokratiet skuffer

Socialdemokratiet er det største parti i den nye regering, og det piner mange af søndagens demonstranter, at partiet står bag forslaget om at fjerne helligdagen.

- Jeg har det ikke godt med det. Jeg er socialdemokrat af hjerte, men ikke lige nu, siger Mette Osberg.

Andre var dog mere kontante i deres kritik af Socialdemokratiet.

- Når de slår på vores medlemmer, så slår vi igen. Så er jeg fuldstændig ligeglad med, hvilken partifarve, de har. Jeg tager dyb afstand fra, at Socialdemokratiet driver det her, og jeg kommer aldrig til at stemme på det parti igen, siger Allan Busk, der er formand for 3F Aalborg.

Fagbevægelsens Hovedorganisation vurderer, at omkring 50.000 personer deltog i søndagens demonstration.

Virker sådan en demonstration?

- Det er jeg helt sikker på, den gør. Der er nogle, der lytter, og når det er så mange mennesker, der laver opstand, så håber jeg virkelig, det virker, siger Anna Kirsten Olesen.


Seneste nyt

fra Nordjylland