Historisk aftale: Nordjysk tilfredshed med ny klimalov

Både erhvervsliv og politikere ser positivt på den nye aftale, der skal reducere udledningen af drivhusgasser.

Fredag aften indgik alle partier i Folketinget på nær Liberal Alliance og Nye Borgerlige en aftale om Danmarks første klimalov. Loven indbefatter, at Danmark skal reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent inden 2030.

En aftale, som er blevet kaldt historisk, men samtidig betyder en fremtid med markante investeringer for store dele af erhvervslivet i Nordjylland - alligevel ser både erhvervsliv og politikere i dag positivt på aftalen.

- Den hilser vi velkommen. Og vi er glade for, at det er et bredt Folketing, der har vedtaget den. Det er vigtigt, når vi står over for massive investeringer, at vi ved, hvad vi har at rette os efter i det kommende årti, siger Richard Fynbo, der er formand for DI Vendsyssel.

Vi skal tænke på børnene

167 af 179 mandater i Folketinget støtter op om aftalen om den nye klimalov, som skal sikre, at Danmark når i mål med at reducere udledningen af CO2 med 70 procent i 2030.

Hos det nordjyske socialdemokratiske folketingsmedlem Bjarne Laustsen er der tilfredshed med den nye klimalov.

- De her løsninger er nogen, alle mennesker, der lever på jorden, efterspørger. Vi er nødt til at tage hensyn til vores børn, at de har rent vand og luft, ellers kan vi ikke leve, siger Bjarne Laustsen.

Også hos Alternativets Susanne Zimmer er der optimistiske toner.

- Vi er utrolig glade for, at vi har fået en klimalov. Og at der er så mange gode takter i den, og at der er så mange partier bag, siger Susanne Zimmer, folketingspolitiker for Alternativet.

Vil udvikle nye cementtyper

Hos Aalborg Portland, der alene står for fire procent af Danmarks CO2-udledning, er de begyndt at kigge på tiltag, der kan gøre dem grønnere.

- Vi er allerede i gang med at kigge på dels mere overskudsvarme, og det andet, vi kigger på, er at få udviklet nye cementtyper, der udvikler mindre CO2 per tons cement, siger Michael Lundgaard Thomsen, direktør, Aalborg Portland.

Med de teknologier, der findes lige nu, har Aalborg Portland løsningen på at reducere deres CO2-udledning med 30 procent.

- Løsningen på de næste 40 procent er en kæmpeudfordring. Det er teknologier, der endnu ikke er bevist koblet sammen i den skala, vi har brug for, siger Michael Lundgaard Thomsen.

Han anslår, at det vil koste Aalborg Portland en tocifret milliard investering for at nå målet – men alligevel går erhvervslivet gerne forrest i klimakampen.

- Sidste folketingsvalg var jo et klimavalg. Men det er ikke et valg, om vi vil gøre noget ved klimaudfordringerne, og her er det erhvervslivet, der skal komme med løsningerne, og det er vi klar til, siger Richard Fynbo.

 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland