Landmænd om giftstoffer i grundvand: - Vi er fuldstændig trygge - I kan sagtens drikke vandet

I debatprogrammet Fokus på Salto mandag aften diskuterer konventionelle og økologiske landmænd, hvordan vi fremover undgår pesticidrester i grundvandet. Også nordjydernes forhold til økologi er oppe at vende gæsterne imellem.

Fokus-panelet i aften:

  • Bo Ritterbusch: Medlem af Bæredygtigt Landbrug
  • Brian Nybo: Bestyrelsesmedlem i Økologisk Landsforening
  • Susanne Zimmer: Miljø- og landbrugsordfører for Alternativet

Siden der i sidste måned blev fundet rester af to sprøjtegifte i grundvandet, er det blevet flittigt debatteret, hvem der bærer skylden for, at de farlige kemikalier er endt dér. Og om, hvor farlige stofferne egentlig er for vores sundhed.

Netop dén diskussion tager Fokus-panelet - og her er de to repræsentanter for henholdsvis de konventionelle og økologiske landmænd langt fra enige.

Bo Ritterbusch, der er medlem af Bæredygtigt Landbrug og dermed repræsentant for det konventionelle landbrug, siger:

- Jeg er sikker på, at de har brugt bunker af penge på de her undersøgelser, og at de havde håbet på at finde noget, de kunne slå os i hovedet med. Men der er ret beset ikke rigtigt fundet noget, der er kød på. Det viser sig jo at være en fis i en hornlygte. Og det er helt utilgiveligt, at vores miljøminister og hendes spindoktorer tager serveretten og kører den historie i medierne.

Dén udmelding er modpolen hos Økologisk Landsforening, bestyrelsesmedlem Brian Nybo, ikke enig i.

- Jeg bliver trist og bekymret, for det burde ikke være i vores grundvand. Og jeg tænker på, hvad vi kan gøre for at undgå det.

Han bliver bakket op af Miljø- og landbrugsordfører for Alternativet, Susanne Zimmer.

- Det er helt uacceptabelt, for når vi åbner for hanen derhjemme, regner vi med at få rent drikkevand ud, som vi selv kan drikke og give til vores børn og børnebørn. Og jeg bliver dybt bekymret for, om der er flere stoffer, som vi ikke har fundet endnu, siger hun.

 

Bæredygtigt Landbrug: - Det er ikke vores skyld

For første gang kan forskerne med de nye målinger på en forsøgsmark slå fast, at rester efter sprøjtegifte, der i dag lovligt bruges til bekæmpelse af svamp på markerne, kan havne i det danske grundvand.

Testen er en af de største, Miljøstyrelsen nogensinde har lavet. Og afsløringerne kommer i en ny VAP-rapport, der er på vej fra det danske pesticidvarslingssystem.

Ugens Fokus-gæster er dog langt fra enige om, hvem der bærer skylden for, at giftresterne overhovedet er havnet i grundvandet.

- Jeg har forhørt mig til stoffet i mit bagland – hos Seges (videns- og innovationshus inden for landbrugsdrift, red.) og andre kloge mennesker – og det her stof sulfinyleddikesyre stammer ikke fra et middel, landbruget bruger. Så enten er det en falsk positiv, eller også – ja, ingen aner, hvor det kommer fra. Så Suzanne kan være ganske rolig og sagtens drikke af sit vand, der kommer ud af hanen, siger Bo Ritterbusch, medlem af Bæredygtigt Landbrug.

Organisationer med holdning til økologi:

Landbrug og Fødevarer: Den største interesseorganisation inden for landbruget i Danmark med 30.000 medlemmer. Organisationen forsøger at påvirke politikere, myndigheder og forbrugere til at få de bedste vilkår til at drive konventionelt landbrug i Danmark.
 

Bæredygtigt Landbrug: Blev stiftet i 2010, da en række medlemmer fra Landbrug og Fødevarer brød ud for at danne en ny organisation. Med sine 4.000 medlemmer i ryggen kæmper de en brav kamp for at sikre de bedste omstændigheder for det konventionelle landbrug.
 

Økologisk Landsforening: Ønsker at udbrede økologien i Danmark. Interesseorganisationen har i modsætning til Bæredygtigt Landbrug også forbrugere og virksomheder som medlemmer.


Danmarks Naturfredningsforening: Kæmper for at bevare dansk natur og er ofte efter de konventionelle landmænd, som de beskylder for at forurene naturen. Er den største grønne organisation i Danmark med 130.000 medlemmer og de eneste, der kan rejse fredningssager.

Hos Økologisk Landsforening er aftenens repræsentant Brian Nybo mere tvivlsom.

- Jeg er enig med Bo så langt, at det kan selvfølgelig komme mange steder fra. Når vi nu tænker over, hvad der ellers er blevet påvist, kan man jo ikke afvise, det er landbruget. Men vi skal lade tvivlen komme dem til gode, når vi taler specifikt det her i Tornby, siger han.

Partiet Alternativet vil gerne se fremad og sikre, at man ikke også fremover kan lave lignende fund af pesticidrester:

- I bedste fald skal vi holde op med at bruge giftstofferne på vores marker, jord og hjemme i haverne. Så der ikke fremadrettet bliver fundet giftstoffer. Som forbruger skal vi slå over i at spise økologisk, og som land skal vi have forbudt sprøjtegift – senest i 2040, mener vi i Alternativet. Vi kan ikke bare slå over i 100% økologi med det samme, men vi kan stoppe med at sprøjte de steder, vi ved, det trækker ned i vores grundvand og drikkevand, siger partiets landbrugsordfører.

Alle tre gæster runder debatten af med at være enige om, at det kræver et samarbejde mellem alle parter for at holde det danske grund- og drikkevand sundt - og finde en passende balance mellem det konventionelle og økologiske landbrug.

Du kan allerede nu se aftenens udgave af Fokus - lige her:

 

Eller du kan lytte til den aktuelle Fokus som podcast:

Vi sender debatmagasinet Fokus hver mandag klokken 19.50 på TV2 Nord Salto.


Seneste nyt

fra Nordjylland