Mette Frederiksen til KL-topmøde i Aalborg: - Velfærden er udfordret

Sidste år fik syv ud af 11 nordjyske kommuner tilskud, fordi de manglede penge. - Vi skal passe på med at male et billede af, at det hele er i stykker, for det er ikke rigtigt, svarer statsministeren.

Der er ét fælles håb blandt repræsentanterne fra de nordjyske kommuner til KL-topmødet i Aalborg i disse dage.

Nemlig en bedre kernevelfærd.

- Det er et håb, jeg deler, fordi vi har et godt velfærdssamfund, men det er også et udfordret velfærdssamfund, fortæller Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (S). 

Landets statsminister nævner blandt andet, at det kan mærkes på folkeskolen og på ældreområdet. 

- Jeg er ikke tilfreds med den folkeskole, vi har i dag. Det er derfor, vi har lavet en ny folkeskolereform, lyder det fra Mette Frederiksen, der personligt er meget begejstret for netop den reform. 

Det skyldes blandt andet, at det bliver muligt at komme i juniormesterlære i stedet for konstant at sidde på skolebænken.

Og i forhold til ældreområdet ser hun nogle af de nyere forandringer som løsninger. 

- Noget af det handler om økonomi - det er vi selvfølgelig optaget af i fællesskab - men noget af det handler også om den store forandring, vi har sat i gang med færre regler, mindre lovgivning, mindre styring, forklarer statsministeren, og oplyser videre, at det skal give mere tid mellem den enkelte social- og sundhedsassistent og den ældre borger. 

Ikke færre, men flere penge

Kernevelfærden er udfordret i regionen, og det var også tydeligt tilbage i august 2023, hvor syv af de 11 nordjyske kommuner fik del af det særtilskud, kommuner kan søge.

- Vi har en statsminister, der siger, der ikke mangler penge, kun hænder. Jeg synes, det er unfair overfor os, der bor her. Vi har ikke ødslet med pengene, og alligevel skal vi ud i en heftig spareøvelse, sagde borgmesteren i Morsø Kommune, Hans-Ejnar Bertelsen (V), i den forbindelse. 

Mette Frederiksen maner i stedet til besindighed til KL-topmødet i Aalborg denne torsdag i marts.

- Vi skal passe på med at male et billede af, at det hele er i stykker, for det er heldigvis ikke rigtigt.

- Der er et meget stort udgiftspres på nogle områder. Det gør, at nogle af de penge, vi egentlig afsætter, ikke når derud, hvor vi også gerne vil have dem til at virke - blandt andet på ældreområdet.

- Og sagen er jo den, at vi igennem de senere år faktisk har tilført kommunerne flere penge. Ikke færre penge, men flere penge, fremlægger statsministeren. 

Mette Frederiksen vil ikke stå og forhandle kommuneaftale lige her, som hun siger, men hun forsikrer, at hun har én fælles interesse med kommunerne. 

- Dét er, at vi får en endnu bedre folkeskole, en endnu bedre ældreomsorg og selvfølgelig også andre ting i velfrædssamfundet. 


Seneste nyt

fra Nordjylland