Michelle betaler 23.000 for lektiehjælp: Skoleforsker kritiserer tendensen

Imens ordrebogen hos lektiehjælpsvirksomheden MentorDanmark bugner, mener en skoleforsker, at et stigende pres på folkeskolen kan læses ind i tendensen.

10-årige Magnus Kirkegaard Harpøth fra Nørager går i 4. klasse og får hjælp fra MentorDanmark til dansk. Magnus’ mor tog beslutningen, da de første tegn på mistrivsel kom i sommer. 

- Magnus begynder ikke at have lyst til at komme i skole, han begynder at være en smule skoletræt, og han har en idé om, at han ikke er særlig god til dansk, fortæller Michelle Kirkegaard Harpøth. 

- Jeg synes ikke, at dansk var så sjovt før, og jeg havde også lidt svært ved det. Men nu kan jeg bedre lide det, fortæller Magnus Kirkegaard Harpøth. 

Magnus’ forældre betaler knap 23.000 kroner for et nimåneders forløb – og ifølge moren er det den helt rigtige investering.

- Han har jo et langt skoleliv foran sig, så det var faktisk rigtig vigtigt for mig at få grebet ind med det samme. For lige om lidt kommer han til at have endnu mere engelsk, endnu mere tysk og mange andre fag, siger Michelle Kirkegaard Harpøth. 

Stor vækst i Nordjylland

Familien fra Nørager er langtfra de eneste, der benytter sig af privat lektiehjælp. Hos MentorDanmark, der er landets største udbyder af privat lektiehjælp, oplever de en stor stigning af kunder. 

- Særligt i Nordjylland har vi oplevet en ekstrastor vækst. Vi har oplevet en fordobling i antallet af online undervisningstimer og en stigning på 18 procent i antallet af kunder siden sidste år, fortæller Nicklas Kany, der er stifter af MentorDanmark. 

Og det er der ifølge Nicklas Kany flere årsager til.

- Det kan være, at man har et skoletræt barn, eller det kan være, at der er konflikter, når man sidder med det omkring køkkenbordet. Det kan også handle om, at der er mangel på faglig selvtillid i skolen. 

"Bekymrende tendens"

Lars Bang Jensen, der er lektor ved Institut for Kultur og Læring ved Aalborg Universitet, kalder udviklingen "trist" og "bekymrende".

- Det er ikke for at sige noget ondt om MentorDanmark, men hvis vi havde verdens bedste folkeskole, så tænker jeg ikke, at MentorDanmark ville have så stor en forretning, som de har, siger Lars Bang Jensen og tilføjer:

- Forældre vil jo altid gøre det bedste for deres børn, og et eller andet sted har de i hvert fald ikke følt, at der har været nok støtte til deres børn i skolen. 

Lars Bang Jensen påpeger desuden, at et stigende pres på folkeskolen kan læses ind i tendensen. 

- Vi har at gøre med nogle lærere, som i en årrække med en ny skolereform har tænkt rigtig meget i faglige mål og standpunkter - hvad man skal nå. Og det pres fra lærerne kommer et eller andet sted videre til forældrene og ned til eleverne.

Hos MentorDanmark oplever de, at den private lektiehjælp også er i lærernes interesse. 

- Rigtig mange lærere anbefaler forældre at tage kontakt til os – det hører vi hver dag, og det er jo, fordi de kan se, vi får vendt nogle udviklinger, siger Nicklas Kany. 

Mens ordrebogen hos MentorDanmark bugner, frygter Lars Bang Jensen, at lektiehjælpen er den forkerte kur.

- Hvis de bliver ved med at vokse, så er der et behov, og så er folkeskolens opgave udfordret i en eller anden grad.


Seneste nyt

fra Nordjylland