Ny kampagne fra DBU skal afværge spytklatter og skældsord

”Råb pænt” er navnet på en kampagne, som skal få folk til at tænke over deres opførsel indenfor og omkring kridtstregerne.

Christian Christiansen fra Saltum er fodbolddommer og har oplevet, hvordan tonen kan være rå i kampens hede. Han mener især, den hårde tone kan påvirke nye dommere.

- Det er noget, som kan sætte sig i baghovedet hos især de yngre dommere, siger han.

Christian Christiansen har været dommer siden han var 15 år.
Christian Christiansen har været dommer siden han var 15 år.
Foto: TV2 Nord

En rundspørge foretaget af DBU viser, at Christian langt fra er den eneste, der har stiftet bekendtskab med grimt sprog på fodboldbanen. Over halvdelen af de adspurgte dommere har oplevet nedsættende tilråb fra tilskuere, trænere og spillere.

Det er ifølge formand for DBU i Nordjylland, Kristian Nørgaard Thomsen, problematisk.

- Konsekvensen kan være, at dommere stopper med at dømme kampe, fordi de er trætte af at blive tilsvinet uge efter uge, fortæller Kristian Nørgaard Thomsen.

quote Man må selvfølgelig gerne råbe under en fodboldkamp, det er en del af det, men man skal ikke råbe ukvemsord.

Kristian Nørgaard Thomsen, formand for DBU i Nordjylland

Også tilskuerne på Jetsmark Stadion, hvor Christian Christiansen er på arbejde som linjedommer, synes, at det er vigtigt med en ordentlig tone.

- Mange gange er tonen no-go i min verden. Man kan ikke være det bekendt. Dommerne gør et kæmpe arbejde, siger Jonna Pilegaard.

Jørn Rønnow er enig i, at tonen skal være sober, men synes også, der skal være plads til at leve sig ind i begivenhederne.

- Jeg synes generelt, at tonen er okay. Selvfølgelig er der i ny og næ nogle kommentarer, som ikke hører hjemme på en fodboldbane. Det er sport, og adrenalinen pumper, så det må man tage med, siger han.

Den betragtning er Kristian Nørgaard Thomsen fra DBU enig i, men han understreger også, at det er tilladt at råbe under en fodboldkamp.

- Vi ønsker først og fremmest at sætte fokus på, hvad det er, man råber. Man må selvfølgelig gerne råbe under en fodboldkamp, det er en del af det, men man skal ikke råbe ukvemsord.

Dagens linjedommer Christian Christiansen synes, at det er en god idé med en påmindelse om, hvordan vi bør - og ikke bør - tale til hinanden.

- Jeg synes det er fint, at vi en gang imellem tænker over tonen. Vi er trods alt mennesker alle sammen, slutter han. 


Seneste nyt

fra Nordjylland