Sopraner og sporskifte: Det Kongelige Teater på overraskende visit

En gruppe kunstnere fra Det Kongelige Teater turnerer i disse dage rundt i Jylland for at give togpassagerer en uventet og kunstnerisk oplevelse på deres rejse.

Det er næppe en operasanger og en to meter høj balletsko, man forventer at møde, inden man stiger på toget.

Derfor fik rejsende fra Aalborg Station noget af en overraskelse, da et drama af en teaterforestilling udspillede sig torsdag morgen. 

Det Kongelige Teater har pakket kufferterne med tåspidssko, nodestativer og instrumenter og er hoppet ud at se med DSB.

Ti udvalgte togstationer bliver forvandlet til scener, når Det Kongelige Teater i denne uge turnerer rundt i Jylland og på Fyn med en række uventede, kunstneriske oplevelser.

Her vil en balletdanser, operasanger, harpenist og cellist bryde ud i sang, dans og musik i et uddrag af kendte klassiske værker. 

- Det er dybt rørende at opleve mennesker pludselig blive bevæget af kunsten i en helt uventet sammenhæng, siger Kasper Holten, teaterchef på Det Kongelige Teater. 

Hør, hvad projektleder, Peter William Friborg Larsen, mener om initiativet.

Folkets teater

Forestillingerne kaldes overraskelsesopvisninger og er skabt i samarbejde med DSB under navnet "Dit Kongelige Teater".

- Vi bringer kunsten ud af vores huse og præsenterer den i nogle uventede sammenhænge og møder pendlerne, hvor de er, siger Peter William Friborg Larsen, projektleder ved Det Kongelige Teater.

quote Vi vil gerne dele ud af det, vi laver

Peter William Friborg Larsen, projektleder

Ambitionen med foretaget er at gøre teatret lettere tilgængeligt for den gængse dansker og særligt for dem, der aldrig før har stiftet bekendtskab med hverken opera eller ballet. Således får passagerer en smagsprøve på, hvad Det Kongelige Teater indebærer.

- Vi ved, at der er mange, som måske stadig føler, at kunsten kan være lidt utilnærmelig - eller som bor langt væk fra vores scener. Vi er derfor meget optaget af at være til stede i nye sammenhænge i hele Danmark for at invitere flere mennesker til at få lidt mere magi ind i deres liv, siger Kasper Holten, teaterchef på Det Kongelige Teater.

Også Charlotte Saltoft Kjærulff, kundechef i DSB, glæder sig over samarbejdet. For dem har det længe været en målsætning at skabe mere liv på de danske togstationer.

I dag foregår 90 procent af billetsalget elektronisk hos DSB, hvorfor man arbejder på at skabe mere liv på togstationerne, så de kan fortsætte med at være et aktiv for lokalsamfundet og kunder, forklarer hun.

- "Dit Kongelige Teater" er et sjovt og spændende projekt, og jeg forventer, at vores kunder får en rigtig god oplevelse af, at stationen kan være et aktiv på andre måder end, når man lige skal tage toget.

Det nye initiativ er samtidig et led i Det Kongelige Teaterss tilstræbelse om at blive folkets teater og nå flere danskere. Det er blandt hovedelementerne i en politisk aftale, der bevilliger teatret 542 millioner kroner til formålet.


Seneste nyt

fra Nordjylland