Stalkingparagraf brugt i nordjysk dom: Ekspert kalder det "succes"
Foto: Pressefoto/Dansk Stalking Center
Leder af interventionen for rådgivning og behandling hos Dansk Stalking Center er glad for, at der kommer mere fokus på stalking.
Torsdag faldt der dom i endnu en nordjysk retssag, der omhandlede stalking, hvor en mand blev dømt for at have stalket sin eks-kone massivt.
Selvom manden ankede dommen, så er al brug af den nye stalking-paragraf en god ting ifølge Rikke Nue Møller, der er leder af interventionen for rådgivning og behandling hos Dansk Stalking Center.
- Det er altid en succes, når paragraffen bliver brugt, da det viser, at der er et behov for den, konstaterer hun.
Hjælper med at give opmærksomhed
Tilbage i december 2021 vedtog folketinget en ny lov, der gjorde stalking kriminelt. Paragraffen trådte så i kraft 1. januar 2022, og i det år havde man 20 domme i stalking-sager på landsplan.
- Jeg tænker, at den nye lov er med til at give emnet stalking anerkendelse og dem, der er udsat for stalking anerkendelse. Og det smitter formentlig af på andre, der står i lignende situationer, forklarer Rikke Nue Møller.
Hun forklarer også, hvorfor det er så vigtigt, at der kommer mere fokus på emnet:
- Når man bliver udsat for stalking, oplever mange, at de mister en del af dig selv, mens der er en del skamfølelse og frygt forbundet med det også. Så ser man, at andre får anerkendelse, tænker man måske også, at man selv skal gå videre med sin sag ved enten at få hjælp og vejledning af os eller gå til myndighederne, siger hun og fortsætter:
- Myndighederne har nu muligheden for at kunne agere i de her sager, og rent faktisk lade der falde dom.
Hvis ikke der faldt dom i så alvorlig en sag, og man ikke brugte lovgivningen, så ville jeg være svært bekymret
Rikke Nue Møller
Stalking er svært at præciserer
Sagen, der faldt dom i torsdag i Retten i Aalborg, er ikke en sag, som Rikke Nue Møller, der er leder af interventionen for rådgivning og behandling hos Dansk Stalking Center, kan udtale sig konkret om.
Dog har hun alligevel en klar holdning til, hvorvidt der bør falde dom i sådanne sager.
- Hvis ikke der faldt dom i så alvorlig en sag, og man ikke brugte lovgivningen, så ville jeg være svært bekymret, understreger hun
Ud af de 20 domme i stalking-sager i 2022, var blot to af dem rene stalking sager, hvor de andre også indeholdt anden kriminalitet. Det er blandt andet derfor, at emnet er meget komplekst ifølge Rikke Nue Møller.
- Meget foregår blandt andet på de sociale medier via falske profiler, mobilepay-beskeder ved overførsler og så videre. Det gør, at det er svært at navigere i, og derfor ønsker vi også at lave forebyggende arbejde og give flere viden omkring stalking, så vi kan hjælpe hinanden og tale med hinanden om det, understreger Rikke Nue Møller.
Stigende tendens?
Efter stalking-loven er trådt i kraft, kan man også godt få fornemmelsen af, at stalking er en stigende tendens, men det er ikke nødvendigvis korrekt.
- Det er svært at sige, da der er omkring 100.000 sager om året. Jeg håber ikke, det er stigende, men at det blot er mere afdækket og mere synligt nu, siger Rikke Nue Møller.
Hun mener også, at det er vigtigt at have et fokus på gerningsmanden og ikke kun ofret for stalking.
- Det er vigtigt at have fokus på udøveren i det også og hjælpe begge parter. Selvom man gør noget forkert, så er der oftest en grund og en adfærd bag, som man kan gøre noget ved, forklarer hun.