Tørken fortsætter og sankthans nærmer sig: Tradition er i fare

Vejrprognoserne er i øjeblikket uden regn de næste mange dage, og derfor ser tørken ud til at fortsætte.

De kommende dage og uger kommer der mere varme og tørt vejr, og derfor bliver risikoen for reguleringer af åben ild og afbrændingsforbud større og større. 

Det skriver Danske Beredskaber i en pressemeddelelse torsdag formiddag.

Det er op til de enkelte beredskaber at vurdere, om afbrændingsforbud skal træde i kraft, men i Nordjylland vil man gå langt for at undgå dem. 

- Vores råd er at man skal holde sig fra ukrudtsbrændere og andre varmekilder. Det er risikofyldt i øjeblikket, men vi håber med folks forsigtighed, at vi kan holde det der.

- Reguleringer kan have nogle konsekvenser, som giver begrænsninger for erhverv. Men vi gør det, hvis det er nødvendigt, siger Per Højriis Vedsted, der er stabschef ved Nordjyllands Beredskab.

Det er blandt andet virksomheder indenfor fødevaresektoren, der vil blive ramt i tilfælde af afbrændingsforbud - eksempelvis slagtere der tager rundt og laver helstegt pattegris til arrangementer. 


Sankthans i fare 

23. juni er det sankthansaften, hvor der mange steder i Nordjylland er planer om bål, men den tradition er i fare. 

- Vi følger situationen nøje, og skal man have et arrangement, skal man overveje, hvordan man kan gøre noget andet. Kan man gøre noget uden bål? 

Om der bliver et afbrændingsforbud og dermed kommer en aflysning af sankthans-bålene vides ikke endnu. 

- Det er svært at sige, hvor tæt vi er på det lige nu. Man kan kun gætte på, hvor tørt vi tror det bliver, men med oplysning og opmærksomhed så kan det være, vi slipper for reguleringer, siger Per Højriis Vedsted. 

Tidlig sæson

Danske Beredskaber melder, at de i øjeblikket kører næsten dobbelt så meget som normalt for årstiden til brande i naturen. Og det samme er gældende i det nordjyske.

- Vi plejer at se stigningen i naturbrande på et senere tidspunkt, når vi er omkring august, men i år er vi tidlig på den, siger Per Højriis Vedsted.

70 procent af naturbrandene skyldes ifølge beredskabet uforsigtig adfærd af borgere. Det er typisk smidte cigaretskodder, uforsigtig brug af grill og uforsigtig brug af ukrudtsbrænder.


Seneste nyt

fra Nordjylland