Truer med retssag mod staten: Ellers skal landmænd betale penge tilbage
For tre år siden blev der indgået en aftale om erstatning til de landmænd, som gerne ville tinglyse sin lavbundsjord til ikke at blive sprøjtet eller gødet. Men mange af de penge står lige nu til at skulle betales tilbage.
Fronterne er skarpt trukket op mod hinanden.
Landmændene og Agri Nord på den ene side og den danske stat på den anden side.
Og det hele drejer som om en aftale fra 2020, hvor staten ville kompensere de landmænd, som ville omlægge sin kulstofrige lavbundsjord fra mark til natur.
Den aftale har flere hundrede landmænd været en del af, men på grund af ny lovgivning skal en stor del af de penge betales tilbage. Og det bryder Agri Nords formand, Carl Christian Pedersen, sig slet ikke om.
- Vi kan kun håbe på en politisk løsning. Det ville være langt at foretrække. Ellers er der kun én vej at gå. Det er at gå igennem det danske retssystem. Det vil vi både fra Agri Nord og Landbrug og Fødevare indstille, at vi kører den hele vejen, siger formanden.
Også landmanden Niels Dahl, der har trukket syv hektar til lavbundsjord, er utilfreds over det. Han modtog knap 200.000 kroner i kompensation, og det er nu størstedelen af de penge, der kræves tilbage.
- Jeg er jo vant til en aftale. Når man laver en skriftlig i aftale, er det en aftale, der er lavet på et stykke papir. Det skal også gælde for de offentlige, siger Niels Dahl.
Politiker er enig
Utilfredsheden er da også blevet større efter et nyt høringssvar fra miljøminister Magnus Heunicke (S), der fastholder, at landmændene skal betale dele af deres erstatning tilbage.
Den er nordjyden og retsordføren fra Venstre, Preben Bang Henriksen, dog slet ikke enig i.
- Landbrugerne forventes tilsvarende alle øvrige erhvervsdrivende at være bekendt med betingelserne for at modtage tilskud, læser han op fra høringssvaret og fortsætter:
- Jeg kan godt finde på et hold embedsmænd, der burde være bedre bekendt med betingelserne end landmændene, der gerne skulle passe deres gård.
Preben Bang Henriksen har da også selv tænkt sig at arbejde videre med det på Christiansborg.
- Hvis der ikke kommer en løsning herfra, bør de pågældende efter min opfattelse anlægge en retssag. En aftale må være en aftale. Det forhold, at staten er den ene aftalepart, ændrer ikke på det udgangspunkt, siger han.
Ikke en seriøs aftalepartner
Formanden for Agri Nord er dog heller ikke helt færdig med at lange bredsider ud om erstatningen.
- De (landmændene, red.) har gjort det i god tro med den danske stat. Det skulle man jo formode, at det var en seriøs aftalepartner. Det viser sig så, at de er ved at løbe fra deres ansvar og tilbagekalder de her erstatninger.
Hvis landmændene ikke kan betale det tilbage, som de skal i følge den nye lovgivning, skal de betale 11 procent i renter.
- Der er ikke mange sidegadevekslerer, der har lov til at opkræve den slags ågerrenter. Det har man så også i den danske stat.
Se hele indslaget herunder: