Udlandet henter inspiration i Nordjylland efter stor succes med samkørsel

Samkørsel er et stort hit i Nordjylland. Det viser tal fra samkørselplatformen Nabo-go, der har stor succes med at få folk til at køre sammen til og fra arbejde og skole i det nordjyske.

Tre veninder er sammen på vej i gymnasiet. Det er sådan set ikke så mærkelig, men de er hverken i bus eller på cykel. De kører sammen i én bil på vej mod Støvring Gymnasium – egentlig ville de godt kunne køre i hver sin bil, men det vælger de ikke at gøre.

De er i stedet hoppet med på en bølge sammen med en hel masse andre nordjyder, for samkørsel er blevet et stort hit i den nordligste del af Danmark.

- Jeg har altid minimum en veninde med, og gerne flere fra vores lille by. Det er bare hyggeligere at køre sammen flere end bare en, siger Josephine Emilie Svendsen, der er elev på Støvring Gymnasium og hver dag tager turen til skole fra Svenstrup.

Samkørselplatformen Nabogo har onsdag udgivet helt nye tal for platformens samkørsler, og her er Nordjylland helt i top. I 2022 var der således 18.494 samkørsler i landsdelen – langt over Nabogo’s målsætning på 8.000 samkørsler.

Giver mere end en hyggelig tur

En af grundene til den store succes er, at Nabogo har et samarbejde med Nordjyllands Trafikselskab, som Region Nordjylland er med til at finansiere. Det er blandt andet den model, der har fået udenlandske trafikselskaber til at hente inspiration i Nordjylland.

- Vi har været meget bredere ude og haft bedre arbejdsvilkår i Nordjylland, end vi har i det øvrige Danmark, siger Kasper Dam Mikkelsen, der er medstifter og partnerskabsdirektør i Nabogo.

I bilen er de tre veninder ankommet til gymnasiet. Udover turen er hyggeligere med nogen at snakke med, så er der også andet, der fylder for veninderne.

- Vi er lidt mere opmærksomme, end vores forældre er på CO2-udledning, siger Josephine Emilie Svendsen.

I 2022 havde Nabo-go 54.000 registrerede samkørsler på landsplan mod 2000 i 2021.


Seneste nyt

fra Nordjylland