SENESTE NYT:

Psykisk syge drabsmænd: Psykiatrien gennemgår alle sagerne igen

TV2 Nords omtale af, at de fleste drab i Nordjylland begås af psykisk syge, får nu Psykiatrien i Nordjylland til at tage affære.

Psykiatrien i Nordjylland har besluttet igen at gennemgå samtlige af de 14 drab, der de seneste fem år er begået af psykisk syge her i Nordjylland.

Beslutningen kommer, efter TV2 Nord henover flere dage i begyndelsen af november omtalte drabene, som ofte sker kort tid efter, den syge har været i kontakt med Psykiatrien.

quote Vi gør det for at være sikker på, at vi ikke har overset noget. Vi vil nødig stå og være usikre på, om vi mon har gjort det bedste, vi kunne.

Lene Linnemann, Psykiatriudvalget i Region Nordjylland, SF

- Vi gør det for at være sikker på, at vi ikke har overset noget. Vi vil nødig stå og være usikre på, om vi mon har gjort det bedste, vi kunne. Selv om alle sager er analyseret, som man plejer, så vil vi jo alle gerne blive bedre. Ingen tager let på den her slags sager, og det rører alle meget, også personalet på afdelingerne, siger medlem af Psykiatriudvalget i Region Nordjylland Lene Linnemann (SF).

Ifølge Lene Linnemann vil Psykiatrien blandt andet se på, om den enkelte patient har fået tilbudt det rigtige behandlingsforløb.

- Vi skal se på, om vi kan udnytte loven bedre, f.eks. holde længere på folk. Har man en patient, som er selvmordstruet eller føler sig forfulgt, så kan det måske ændre noget at give vedkommende en overnatning mere på afdelingen, siger Lene Linnemann.

I forbindelse med TV2 Nord dækning af drabssagerne begået af psykiske syge, har regionsrådsmedlem Per Larsen forlangt svar på, hvor mange drabsmænd Psykiatrien har været i kontakt med umiddelbart før de slog ihjel, og hvilken behandling, de har modtaget.

Mindst 14 nordjyder er i de seneste fem år blevet dræbt af en psykisk syg gerningsmand. Det viser en opgørelse som Tv2Nord har lavet. Fælles for flere af sagerne er, at de pårørende føler sig svigtet af det psykiatriske system.

- Det kan godt være, at den vurdering, man laver, ikke er skarp nok. Og hellere lave én indlæggelse for meget, end én for lidt, siger han.

Finder formentlig ingen fejl

Arbejdet med at gennemgå alle de 14 psykisk syge drabsmænds sager igen, er gået i gang. Lene Linnemann ved endnu ikke, hvornår arbejdet forventes at være færdigt.

Hun tror ikke på, at resultatet vil vise andet end det, man ved i forvejen.

- Nej, jeg tror ikke på, vi finder en hel masse ting. Det, der eventuelt skulle rettes efter bare én sag, burde jo være rettet inden den næste. Jeg håber i hvert fald ikke, vi finder noget, for vi burde jo være så gode som muligt, siger Lene Linnemann.

Psykiatrien i Nordjylland har 13.500 patienter igennem deres system hvert år.

Drab begået af psykisk syge i Nordjylland de seneste fem år