Psykisk syge drabsmænd: Psykiatrien gennemgår alle sagerne igen

TV2 Nords omtale af, at de fleste drab i Nordjylland begås af psykisk syge, får nu Psykiatrien i Nordjylland til at tage affære.

Psykiatrien i Nordjylland har besluttet igen at gennemgå samtlige af de 14 drab, der de seneste fem år er begået af psykisk syge her i Nordjylland.

Beslutningen kommer, efter TV2 Nord henover flere dage i begyndelsen af november omtalte drabene, som ofte sker kort tid efter, den syge har været i kontakt med Psykiatrien.

quote Vi gør det for at være sikker på, at vi ikke har overset noget. Vi vil nødig stå og være usikre på, om vi mon har gjort det bedste, vi kunne.

Lene Linnemann, Psykiatriudvalget i Region Nordjylland, SF

- Vi gør det for at være sikker på, at vi ikke har overset noget. Vi vil nødig stå og være usikre på, om vi mon har gjort det bedste, vi kunne. Selv om alle sager er analyseret, som man plejer, så vil vi jo alle gerne blive bedre. Ingen tager let på den her slags sager, og det rører alle meget, også personalet på afdelingerne, siger medlem af Psykiatriudvalget i Region Nordjylland Lene Linnemann (SF).

Ifølge Lene Linnemann vil Psykiatrien blandt andet se på, om den enkelte patient har fået tilbudt det rigtige behandlingsforløb.

- Vi skal se på, om vi kan udnytte loven bedre, f.eks. holde længere på folk. Har man en patient, som er selvmordstruet eller føler sig forfulgt, så kan det måske ændre noget at give vedkommende en overnatning mere på afdelingen, siger Lene Linnemann.

I forbindelse med TV2 Nord dækning af drabssagerne begået af psykiske syge, har regionsrådsmedlem Per Larsen forlangt svar på, hvor mange drabsmænd Psykiatrien har været i kontakt med umiddelbart før de slog ihjel, og hvilken behandling, de har modtaget.

Mindst 14 nordjyder er i de seneste fem år blevet dræbt af en psykisk syg gerningsmand. Det viser en opgørelse som Tv2Nord har lavet. Fælles for flere af sagerne er, at de pårørende føler sig svigtet af det psykiatriske system.

- Det kan godt være, at den vurdering, man laver, ikke er skarp nok. Og hellere lave én indlæggelse for meget, end én for lidt, siger han.

Finder formentlig ingen fejl

Arbejdet med at gennemgå alle de 14 psykisk syge drabsmænds sager igen, er gået i gang. Lene Linnemann ved endnu ikke, hvornår arbejdet forventes at være færdigt.

Hun tror ikke på, at resultatet vil vise andet end det, man ved i forvejen.

- Nej, jeg tror ikke på, vi finder en hel masse ting. Det, der eventuelt skulle rettes efter bare én sag, burde jo være rettet inden den næste. Jeg håber i hvert fald ikke, vi finder noget, for vi burde jo være så gode som muligt, siger Lene Linnemann.

Psykiatrien i Nordjylland har 13.500 patienter igennem deres system hvert år.

Drab begået af psykisk syge i Nordjylland de seneste fem år

24. oktober 2018, Frederikshavn: En 70-årig kvinde blev dræbt med kniv af en 64-årig psykisk syg mand, der tre dage inden havde været indlagt på Psykiatrisk Sygehus.

3. november 2017, Skalborg: En 73-årig mand stak sin kone ihjel. Hun havde forgæves forsøgt at få ham indlagt på Psykiatrisk Sygehus.

21. oktober 2017, Suldrup: En 21-årig mand dræbte byens købmand. Drabsmanden var få dage før gået fra Psykiatrisk Sygehus i Aalborg.

27. september 2016, Aalborg: En 22-årig dræbte en 40-årig kammerat med 79 knivstik. Han blev idømt anbringelse på den sikrede anstalt i Slagelse.

10. september 2016, Sulsted: En 30-årig mand kvalte sin 61-årige mor med en nylonsnor og forsøgte at kvæle sin stedfar. Han blev idømt tidsubestemt anbringelse på Psykiatrisk Sygehus.

15. juni 2016, Bindslev: En 27-årig kvinde skar halsen over på sin 9-årige datter. Hun var to dage tidligere blevet udskrevet fra psykiatrisk sygehus.

9. december 2015, Nørresundby: En 18-årig mand dræbte sin 51-årige far med slag og forsøgte at sætte ild til liget. Han var kort forinden stukket af fra Psykiatrisk Sygehus' sikrede afdeling.

26. august 2015, Gandrup: En 19-årig mand dræbte sin 54-årige mor, sin 64-årige far og sin 22-årige storebror med knivstik. Moren blev dræbt, mens hun talte med alarmcentralen.

23. maj 2015, Hanstholm: En 30-årig mand dræbte sin 29-årige samlever med kniv og hængte kort efter sig selv. Han var kort forinden gået fra psykiatrisk afdeling på Thisted Sygehus, hvor han var indlagt efter at have taget kvælertag på sin kæreste.

8. oktober 2014, Kvissel: En 15-årig pige og hendes voksne kæreste dræbte pigens mor med knivstik. Pigen var kort forinden blevet afvist i Ungdomspsykiatrien.

16. december 2013, Aalborg: En 35-årig mor kvalte sin 4-årige søn. Hun blev idømt psykiatrisk anbringelse, indtil dommen kan fuldbyrdes. 


Forsiden lige nu

310323 310323 Anders Cinicola mind 6529

Fra søndag udrulles gratis vacciner igen: - Der er rift om tiderne

3F
Seneste nyt

Raser over Arbejdstilsynets fotopolitik efter sag i Frederikshavn: - Nu må de tage sig sammen

Rynkeby
Seneste nyt

Motionsryttere cyklede 1200 kilometer i den gode sags tjeneste: Så meget samlede de ind til børn med kritiske sygdomme

Miljøkrav
Seneste nyt

Har du styr på din dieselbil? I morgen træder nyt miljøkrav i kraft

310323 310323 Anders Cinicola mind 6529

Fra søndag udrulles gratis vacciner igen: - Der er rift om tiderne

3F
Seneste nyt

Raser over Arbejdstilsynets fotopolitik efter sag i Frederikshavn: - Nu må de tage sig sammen

Rynkeby
Seneste nyt

Motionsryttere cyklede 1200 kilometer i den gode sags tjeneste: Så meget samlede de ind til børn med kritiske sygdomme

PH 160322 IN 19 Ukrainere i landbruget Still

Særlov for fordrevne ukrainere forlænges: Sådan påvirker det dem

Lotto
Seneste nyt

13 millioner i gevinst: Sådan vil nordjysk lottovinder bruge pengene

Skilt

Har du også undret dig? Det betyder skiltet

Capture

Blæsende lørdag med vindstød op til stormende kuling

ÅN Årets ambassadør blurred

Mød de nominerede til Årets Nordjyske Ambassadør

AaB 1

play AaB moser lokalrivaler: Svensk stjernefrø tryllede igen

Isbrydere
Seneste nyt

'Øjebæ' blev fjernet - det skal der ske nu med nordjysk havn

PH 290923 IN National madspildsdag Still

play Jane sætter fokus på madspild: - Det er noget svineri

borgmestre

play Skattestigninger i Aalborg går udover de resterende kommuner: - Det dur ikke

vejr

Risiko for stormende kuling i Nordjylland i weekenden

vesthimmerland

Gratis buskørsel til skoleelever - Vesthimmerlands Kommune lander bredt budget

play Steffan har set frem til lokalopgør: - Jeg har brugt hele ugen på at handle ind og gøre klar

290923 Skørping frygter lukning af bibliotek

Velbesøgt livsnerve blev reddet - nu er den gal igen

Ålegræs iltsvind Limfjorden

Død fjord: Værste iltsvind i 20 år

Til forsiden

Til forsiden