Psykisk syge drabsmænd: Psykiatrien gennemgår alle sagerne igen

TV2 Nords omtale af, at de fleste drab i Nordjylland begås af psykisk syge, får nu Psykiatrien i Nordjylland til at tage affære.

Psykiatrien i Nordjylland har besluttet igen at gennemgå samtlige af de 14 drab, der de seneste fem år er begået af psykisk syge her i Nordjylland.

Beslutningen kommer, efter TV2 Nord henover flere dage i begyndelsen af november omtalte drabene, som ofte sker kort tid efter, den syge har været i kontakt med Psykiatrien.

quote Vi gør det for at være sikker på, at vi ikke har overset noget. Vi vil nødig stå og være usikre på, om vi mon har gjort det bedste, vi kunne.

Lene Linnemann, Psykiatriudvalget i Region Nordjylland, SF

- Vi gør det for at være sikker på, at vi ikke har overset noget. Vi vil nødig stå og være usikre på, om vi mon har gjort det bedste, vi kunne. Selv om alle sager er analyseret, som man plejer, så vil vi jo alle gerne blive bedre. Ingen tager let på den her slags sager, og det rører alle meget, også personalet på afdelingerne, siger medlem af Psykiatriudvalget i Region Nordjylland Lene Linnemann (SF).

Ifølge Lene Linnemann vil Psykiatrien blandt andet se på, om den enkelte patient har fået tilbudt det rigtige behandlingsforløb.

- Vi skal se på, om vi kan udnytte loven bedre, f.eks. holde længere på folk. Har man en patient, som er selvmordstruet eller føler sig forfulgt, så kan det måske ændre noget at give vedkommende en overnatning mere på afdelingen, siger Lene Linnemann.

I forbindelse med TV2 Nord dækning af drabssagerne begået af psykiske syge, har regionsrådsmedlem Per Larsen forlangt svar på, hvor mange drabsmænd Psykiatrien har været i kontakt med umiddelbart før de slog ihjel, og hvilken behandling, de har modtaget.

Mindst 14 nordjyder er i de seneste fem år blevet dræbt af en psykisk syg gerningsmand. Det viser en opgørelse som Tv2Nord har lavet. Fælles for flere af sagerne er, at de pårørende føler sig svigtet af det psykiatriske system.

- Det kan godt være, at den vurdering, man laver, ikke er skarp nok. Og hellere lave én indlæggelse for meget, end én for lidt, siger han.

Finder formentlig ingen fejl

Arbejdet med at gennemgå alle de 14 psykisk syge drabsmænds sager igen, er gået i gang. Lene Linnemann ved endnu ikke, hvornår arbejdet forventes at være færdigt.

Hun tror ikke på, at resultatet vil vise andet end det, man ved i forvejen.

- Nej, jeg tror ikke på, vi finder en hel masse ting. Det, der eventuelt skulle rettes efter bare én sag, burde jo være rettet inden den næste. Jeg håber i hvert fald ikke, vi finder noget, for vi burde jo være så gode som muligt, siger Lene Linnemann.

Psykiatrien i Nordjylland har 13.500 patienter igennem deres system hvert år.

Drab begået af psykisk syge i Nordjylland de seneste fem år

24. oktober 2018, Frederikshavn: En 70-årig kvinde blev dræbt med kniv af en 64-årig psykisk syg mand, der tre dage inden havde været indlagt på Psykiatrisk Sygehus.

3. november 2017, Skalborg: En 73-årig mand stak sin kone ihjel. Hun havde forgæves forsøgt at få ham indlagt på Psykiatrisk Sygehus.

21. oktober 2017, Suldrup: En 21-årig mand dræbte byens købmand. Drabsmanden var få dage før gået fra Psykiatrisk Sygehus i Aalborg.

27. september 2016, Aalborg: En 22-årig dræbte en 40-årig kammerat med 79 knivstik. Han blev idømt anbringelse på den sikrede anstalt i Slagelse.

10. september 2016, Sulsted: En 30-årig mand kvalte sin 61-årige mor med en nylonsnor og forsøgte at kvæle sin stedfar. Han blev idømt tidsubestemt anbringelse på Psykiatrisk Sygehus.

15. juni 2016, Bindslev: En 27-årig kvinde skar halsen over på sin 9-årige datter. Hun var to dage tidligere blevet udskrevet fra psykiatrisk sygehus.

9. december 2015, Nørresundby: En 18-årig mand dræbte sin 51-årige far med slag og forsøgte at sætte ild til liget. Han var kort forinden stukket af fra Psykiatrisk Sygehus' sikrede afdeling.

26. august 2015, Gandrup: En 19-årig mand dræbte sin 54-årige mor, sin 64-årige far og sin 22-årige storebror med knivstik. Moren blev dræbt, mens hun talte med alarmcentralen.

23. maj 2015, Hanstholm: En 30-årig mand dræbte sin 29-årige samlever med kniv og hængte kort efter sig selv. Han var kort forinden gået fra psykiatrisk afdeling på Thisted Sygehus, hvor han var indlagt efter at have taget kvælertag på sin kæreste.

8. oktober 2014, Kvissel: En 15-årig pige og hendes voksne kæreste dræbte pigens mor med knivstik. Pigen var kort forinden blevet afvist i Ungdomspsykiatrien.

16. december 2013, Aalborg: En 35-årig mor kvalte sin 4-årige søn. Hun blev idømt psykiatrisk anbringelse, indtil dommen kan fuldbyrdes. 


Forsiden lige nu

Drikkevand_2
Seneste nyt

Ikke rengjort i 17 år - Derfor skal hundredevis af borgere fortsat koge deres vand

skole
Seneste nyt

Kommunens store skoler var bekymrede: Nu tør de langsomt ånde lettede op

Seneste nyt

Ekstra tog og fyldte tribuner: Sådan forbereder politiet sig på lokalbrag

Ålegræs iltsvind Limfjorden

Død fjord: Værste iltsvind i 20 år

Drikkevand_2
Seneste nyt

Ikke rengjort i 17 år - Derfor skal hundredevis af borgere fortsat koge deres vand

skole
Seneste nyt

Kommunens store skoler var bekymrede: Nu tør de langsomt ånde lettede op

Seneste nyt

Ekstra tog og fyldte tribuner: Sådan forbereder politiet sig på lokalbrag

Niels Hemmingsen

Efter indføring af historisk betalingsparkering i lufthavnen: Sådan er det gået

røveri supermarked politi genre
Seneste nyt

"En gåde hvorfor": Politi måtte gribe ind efter voldsomt tankstations-skænderi

ulv

Den danske ulvebestand kan eksplodere på få år, viser notat

Frederik Tilsted

Kunne have afgjort kampen: - Det er så vanvittigt bittert

Årets Nordjyske iværksætter - sløret

Mød de nominerede til Årets Nordjyske Iværksætter

112 alarm politi politibil
Seneste nyt

Alt ved det normale igen efter uheld på E45 i nordgående retning

vejr-no_TV2vejrFri0650Sep29.mxf Subclip Still
Seneste nyt

play Grå og regnvåd fredag i vente

280923 efterskole bilvask

Efterskoleelever giver gratis bilvask for at samle penge ind til velgørenhed

280923 Ældre spiser sigr
Seneste nyt

Se hvem: Fem nordjyske plejehjem er indstillet til at blive 'Danmarks Bedste Plejehjem'

CLF - 280923 19 VO+LI Fyret hospitalsdirektør - 28092023 Still

play Regionrådsformand kommenterer på hospitalsdirektørs øjeblikkelige stop

Fokus --- 280923 IMG_3038

play Dramaet fortsætter i Hobro: Kan et højhus ødelægge byen?

280923 Hou skole lich 11112

Frustreret skolebestyrelsesformand: - Måske var det bedre, at de bare have lukket vores skole

280923 Ravnshøj Skole

play Kian og Lukas bygger køretøjer til rummet - men en ting vil de ikke

280923 hest allerup sigr

play Donation gør en kæmpe forskel for nordjysk center: - Vi har ikke fået armene ned

Til forsiden

Til forsiden