Skagen-sagen: Mor peger på plejefar i sag om sex-misbrug af datter

Retssagen mod den mor, som ifølge anklageskriftet lod adskillige mænd voldtage sin datter på færger til Sverige, Norge og Ærø, er gået i gang.

Retten i Hjørring er i dag ramme om en retssag med uhyggelige konsekvenser for en nu 11-årig pige.  Sidste år fik mor og stedfar lange fængselsdomme på otte og syv år for - blandt andre uhyrligheder - at lade en række mænd have sex med pigen i et hus i Skagen. 

Under den retssag kom det frem, at moderen også har ladet mænd på Sveriges-, Norge- og Ærø-færgen have sex med pigen.

Derfor er moderen i dag tilbage på anklagebænken sammen med en af de mænd, der ifølge anklageskriftet havde sex med pigen på i to tilfælde på Norges- og Sverigefærgen mellem 2012 og 2014. 

Vi dækker løbende retsmødet herunder. 

FØLG RETSSAGEN HER: 

11.40: Dommeren lukker dørene resten af dagen, fordi pigens videoafhøring skal afspilles.

11.39: Moderen siger, at hun er 'meget, meget sikker på', at der ikke er sket noget på færgeturene, fordi hendes datter så ville have sagt noget. Hun siger, at hun og datteren aldrig har mødt andre voksne mennesker på færgeturene end dem, de kendte. Datterens bistandsadvokat begærer dørene lukket resten af dagen. 

11.30: Kvinden gentager: 'Jeg forstår slet ikke denne sag, og jeg er uskyldig'. 

11.25: Anklageren præsenterer konklusioner fra retsmedicinerens rapport, som viser synlige tegn på, at datteren flere gange har haft samleje. Den tiltalte mor mener, at det er datterens plejefar, der står bag disse overgreb.

11.23: Den tiltalte kvinde mener, at datteren har fundet på historierne, fordi hun er ked af det og savner sin mor. 'Det har været nemt nok at køre hende rundt, så hun har fortalt alle de historier,' siger hun om datteren. Kvinden mener, at det er plejemoderen, som har fået datteren til at fortælle historierne, fordi hun ikke kunne lide moderen og for at dække over sin egen mand.  

11.22: Den tiltalte kvinde bekræfter, at hun af og til har været på Ærø, og at hun har sejlet fra Svendborg til Ærøskøbing. Hun siger, at hun især tog mange ture det første år efter, at hun var flyttet til Skagen. Hun siger, at hun på de fleste ture til Ærø har rejst alene med datteren. På enkelte ture har kvindens ekskæreste (som er dømt i Skagen-sagen) været med. 'Der har ikke været nogle mænd med. Det har der ikke,' siger den tiltalte mor om færgeturene til Ærø. Hun siger, at hun og datteren heller ikke har brug handicaptoiletterne på Ærø-færgen. Kvinden nægter sig skyldig i tiltalen. 

11.20: Moderen bekræfter, at hun, den tiltalte mand og datteren har været på tur sammen til Bergen, hvor de var i to dage, før de skulle sejle tilbage. Denne tur fandt ifølge anklageren sted i juni 2014. Kvinden bekræfter, at de på denne tur boede i en kahyt.Kvinden siger, at hun er sikker på, at der ikke har foregået noget mellem den tiltalte mand og hendes datter. Hun mener, at datteren er blevet presset til at finde på "Sørøverhistorier". Moderen siger, at datteren jo heller ikke kan beskrive de mænd, som skulle have forulempet hende, fordi disse mænd slet ikke eksisterer.

11.18: Moderen siger, at hun havde datteren under opsyn på turene.  Hun siger, at resten af gruppen var sammen hele tiden, og at den tiltalte mand og pigen aldrig var på toilettet sammen. De var dog sammen i kiosken, uden at andre var med. Hun siger, at de aldrig har været på handicaptoilettet. Det har pigen efter sigende beskrevet, at de var, da hun gav sin forklaring.

11.15: Moderen bekræfter, at hun har været på en del færgeture med datteren og den tiltalte mand. Men der skete ifølge hende ikke noget på de ture. 'Og jeg havde heller ikke noget håndklæde med, før du begynder at spørge om det,' siger hun til anklager Karina Skou. Hun synes ikke, at det var mærkeligt og afkræfter, at der skulle gives noget til gengæld.

11.10: Moderen fortæller, at hendes forhold til den tiltalte mand gik i stykker, fordi 'han er sygeligt jaloux'. Den tiltalte kvinde siger, at pigen flere gange spurgte, om hun måtte cykle over til den tiltalte mand. Kvinden siger, at hun selv stolede på manden og vidste, at han ikke ville gøre pigen fortræd.

11.07: Kvinden bekræfter, at hun mødte den tiltalte mand efter Hjallerup Marked i 2012. De blev først venner og var senere kærester i tre-fire måneder. De boede ikke sammen, men overnattede hun hinanden. Datteren sov inde hos dem. 'Min datter er en morpige, og hun kunne godt lidt at putte med mig', forklarer hun fra anklagebænken. 

11.02: Moderen fortæller, at hun i en årrække har modtaget pension. Hendes dag gik med at ordne hjemmet i Skagen, og så lavede hun lektier med datteren, når hun kom hjem fra skole. Hun fortæller, at hun fik et par øl om dagen, men afviser at have et alkoholproblem og siger, at hun aldrig har været fuld, mens datteren har været til stede.

10.57: Datteren er i dag blevet anbragt i en ny plejefamilie, som den tiltalte mor ikke har mødt og derfor ikke ønsker at udtale sig om.

10.52: Moderen mener ikke, at det er hendes dømte ekskæreste eller den nu tiltalte mand, der har gjort pigen ondt. Det er - ifølge moderen - datterens plejefar, der står bag.

10.50: Hun mener, at datteren er blevet presset til at finde på historier, efter at hun er blevet anbragt i en plejefamilie.

10.45: Moderen siger, at datteren ikke fandt på historier, da hun boede hjemme, men at hun begyndte på det, efter at hun kom i familiepleje. Hun sagde, at hun var bange for sin plejefar, når hun skulle i bad. Kvinden rådede hende til at låse døren, når hun skulle i bad.

10.40: Moderen bekræfter, at hun har fem andre børn, som er voksne i dag. Hun bekræfter også, at hun i øjeblikket ikke har kontakt til børnene. Hun ved ikke hvorfor. Hun har forsøgt at opsøge dem. Hendes indtryk er, at hun har været en god mor. Hun vil ikke svare på, om nogle af hendes øvrige børn på et tidspunkt er stukket af. 'Det er ikke relevant for sagen', siger hun. Herefter kort ordveksling mellem hendes advokat, dommer og anklager.

10.38: Moderen siger, at systemet har ødelagt alt for hende og ekskæresten, som begge er dømt i Skagen-sagen. Hun siger, at hun gudskelov ikke har kontakt til pigens far. Hun siger, at han er misbruger og at datteren er bange for ham. 

10.30: Efter en pause er det nu moderen, der tager plads på anklagebænken. Hun har ikke ønsket at udtale sig til politiet omkring de nye sigtelser. Jeg er uskyldig og kender ikke noget til det, siger hun. 

09.57: Han siger, at kvindens datter var "helt tosset" med at komme afsted på færgeturene. Han siger, at han har givet hende legesager og slik om bord på færgerne. Manden bekræfter, at han har haft et alkoholproblem. Han siger, at han havde et alkoholproblem i den periode, som er omtalt i tiltalen. Han nægter sig skyldig igen. "Nej, det har jeg ikke", siger han, da anklageren igen spørger, om han har gjort det, han er tiltalt for.

09.53: Han nægter sig skyldig i tiltalen. Han mener, at der må være nogle, som vil ramme ham. Han mener, at det måske kan være den tiltalte kvindes mor, der måske har påvirket kvindens datter til at fremsætte anklagerne mod ham. Han siger, at han overhovedet ikke kender noget til de forhold, som kvinden er dømt for i Skagen-sagen.

09.47: Manden fastholder, at hans mor har været med på turene de fleste gange, og at de alle sad sammen på færgeturene, mens datteren var i legerummet. Han siger, at han nogle gange har været alene med datteren på færgeturene, når de har været henne og handle i færgens butik.

09.43: Tiltalte mand siger, at han én gang har været på færgetur til Göteborg kun sammen med tiltalte kvinde og hendes datter. Han siger, at der ikke skete noget på turen. Manden fortæller, at han nogle gange betalte færgebilletterne for den tiltalte kvinde og hendes datter. Hans mor betalte selv.

09.42: Manden siger, at han aldrig har haft samleje med kvindens datter. Han ved ikke, om andre har haft det.

09.41: Moderen sidder fuldstændig tavs og stirrer op mod dommeren, mens hun roder ved sin hage med højre hånd.

09.40: Manden siger, at han aldrig har været med kvindens datter på toilet. "Hvorfor skulle jeg det", siger han.

09.38: Manden bekræfter, at han har været på sejlture med kvindens datter i 2012. De skulle til Göteborg. Tiltalte mand, tiltalte kvinde, datteren og mandens mor var med.

09.34: Han vidste godt, hvor gammel datteren var. Han siger, at forholdet til hende var godt, fordi han "havde is i fryseren". Han har passet datteren. Cirka tre gange. Han har overnattet hos hende flere gange. De har sovet sammen i dobbeltsengen.

09.32: Han så tiltalte kvinde med en uge eller 14 dages mellemrum, efter at forholdet mellem dem var gjort forbi. Han har ikke haft "det bedste forhold" til kvindens nye kæreste - stedfaren, som er dømt i Skagen-sagen.

09.30: Manden har kendt moderen siden 2012. Han fortæller, at han har været kæreste med den tiltalte kvinde i tre måneder. Hende og datteren har nogle gange overnattet hos manden.

09.25: Den 52-årige mandlige tiltalt blev anholdt 3. november 2015 og sendt  i grundlovsforhør dagen efter, hvor han blev fængslet, fordi der var begrundet mistanke om, at han var skyldig.

09.24: Skagen-sagen ridses op i retten. 13. maj - mens Skagen-sagen var i gang - fik politiet en henvendelse fra pigens plejemor, som fortalte, at pigen havde sagt, at hun var blevet voldtaget på de nu omtalte færgeture. Derpå iværksatte man en ny efterforskning.

09.19: Datteren vil på grund af sin alder ikke blive afhørt i retten. Der vil i stedet blive afspillet videoklip i retten.

09.17: Anklager ønsker en tillægsstraf mod moderen. Retten skal ifølge anklager Karina Skou tage stilling til, hvilken straf moderen skulle have været idømt, hvis nuværende forhold havde været kendt, da hun blev dømt i den det, der bliver omtalt som 'Skagen-sagen'.

09.15: Der er foretaget mentalundersøgelse af moderen. Hun er ifølge anklager Karina Skou fundet egnet til straf.

09. 12: Tiltalte kvinde er nu i salen. Gråhåret med lyserød cardigan og gul t-shirt inden under. Ingen samtale mellem tiltalte og deres advokater.. 

09.10: Den tiltalte mand er ankommet til retssalen. En midaldrende mand, mørkhåret og lettere skaldet. 


Skagen-sagen

220916 vestre landsret

Mor får 10 års fængsel for at misbruge sin datter

031016 vestre landsret

Mor tiltalt for at misbruge sin datter

Retten i Hjørring

Skagen-sagen: Mor peger på plejefar i sag om sex-misbrug af datter

default_thumb

play Skagen-sagen afgjort: Forældrepar idømt syv og otte års fængsel

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland