Fjernede chefer i mulig svindelsag fik bonus: - Det er dybt kritisabelt

Forsvarsministeren forklarer, at bonusserne er blevet udbetalt, mens den mulige svindelsag har kørt.

De to chefer på forsvarsområdet, der er blevet fjernet som konsekvens af en mulig svindelsag, har fået udbetalt bonus for deres indsats.

Det kom frem på et samråd torsdag formiddag, hvor forsvarsminister Trine Bramsen (S) blev spurgt ind til sagen.

- Jeg har kunnet konstatere, at der tidligere er udbetalt bonusser til de chefer, som er involveret i ansvaret for den konkrete sag. Det er dybt kritisabelt, siger Trine Bramsen.

Det er direktøren i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, der er centrum for den mulige svindel, og koncernstyringsdirektøren i Forsvarsministeriets departement, som er blevet fjernet fra deres poster. Førstnævnte for ikke sikre god nok kontrol med indkøb og sidstnævnte for ikke at sikre, at Frosvarsminsiteriets ledelse blev orienteret tidligere.

Må ikke rulle bonusser tilbage

Efter samrådet siger Trine Bramsen til TV 2, at hun ikke kan sætte beløb på de udbetalte bonusser.

- Beløbene er udbetalt, og det må jeg ikke rulle tilbage igen. Men det er klart, at jeg er meget optaget at, at mennesker der medvirker til den her slags og ikke sikrer en ordentlig opfølgning og orientering, at der selvfølgelig ikke står bonusser og blinker.

Bonus givet, mens sagen kørte

Adspurgt, hvorfor hun ikke ruller bonusserne tilbage, når arbejdsindsatsen tilsynladene har været utilfredsstillende, svarer Trine Bramsen, at det handler om kontrakter og lovgivning.

- Det her med bonusser, og at de kan blive udbetalt, mens der kører sådan en sag, det undrer også mig, siger Trine Bramsen.

De to chefer på forsvarsområdet, der er blevet fjernet som konsekvens af en mulig svindelsag, har fået udbetalt bonus for deres indsats. Det kom frem på et samråd torsdag formiddag, hvor forsvarsminister Trine Bramsen (S) blev spurgt ind til sagen. Foto: Ida Guldbæk Arentsen Ritzau Scanpix
De to chefer på forsvarsområdet, der er blevet fjernet som konsekvens af en mulig svindelsag, har fået udbetalt bonus for deres indsats. Det kom frem på et samråd torsdag formiddag, hvor forsvarsminister Trine Bramsen (S) blev spurgt ind til sagen. Foto: Ida Guldbæk Arentsen Ritzau Scanpix

Fjernet chef blev forlænget undervejs

Den nu fjernede chef for Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse fik i efteråret forlænget sin kontrakt med fire år på trods af, at sagen på det tidspunkt var ved at blive oprullet, og at Forsvarsministeriet allerede i april var blevet orienteret af Rigsrevisionen om, at der kunne være mulig svig i styrelsen.

- Det spørgsmål var også et af de første, jeg stillede, siger Trine Bramsen om forlængelsen.

Hun forklarer, at svaret fra embedsværket har været, at beslutningen om forlængelsen blev taget af et ansættelsesudvalg i juni – ifølge forsvarsministeren inden sagen for alvor begyndte at rulle - og at kontrakten blev skrevet under i september.

Instruks skal sikre bedre kontrol

Et af de centrale problemer i den mulige svindel har været mængden af kontrol eller mangel på samme med indkøb på forsvarsområdet.

Rigsrevisionen har i en særdeles kritisk rapport fra i sidste uge påpeget, at der i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har været manglende funktionsadskillelse, så samme person har kunnet både bestille og godkende ordrer. Intern revision på forsvarsområdet har tidligere været inde på det samme, og en whistleblower fortalte i sidste uge, at han frygter, at luksusvarer på den baggrund kan være endt hos medarbejderne selv.

Om det rent faktisk er sket, er for øjeblikket ved at blive undersøgt, men Trine Bramsen fortæller torsdag, at hun nu udsender en instruks om, at der altid skal være fire øjne på indkøb på forsvarsområdet. Hvorfor det ikke er sket lang tid tidligere, har hun ikke noget svar på.

- Jeg er et lige så stort spørgsmålstegn som alle andre i forhold til, hvorfor man ikke tidligere har fulgt håndfast op på det her, siger Trine Bramsen.

Hun vil også sikre, at der kommer en bedre whistleblowerordning på forsvarområdet med bedre mulighed for anonymitet og en styrket opfølgning, så henvendelser ikke bliver glemt.


Seneste nyt

fra Nordjylland