Kæmper mod hollandske bomtrawlere: Nu kommer der ens regler

Fiskerne i Hanstholm glæder sig over, at de hollændere, der fisker med bomtrawl, i fremtiden får samme kontrol som danske fiskere.

Igennem flere år har danske fiskere i skarpe vendinger kritiseret, at hollandske fiskere med bomtrawl ødelægger havbunden og miljøet for fiskene, når de slæber trawlets jernkæder over bunden og stenrev.

Ifølge de danske fiskere efterlader hollænderne sig et spor af døde fisk, når de har været forbi.

Men nu er der hjælp på vej til de danske fiskere.

Bæredygtighed i dansk fiskeri var hovedteamet, da der i dag var fiskerikonference i Frederikshavn. De nordjyske fiskere er særligt utilfredse med de hollandske bomtrawlere, som fisker ved vestkysten, fordi deres måde at fiske på ifølge de nordjyske fiskere ikke er bæredygtig.

Efter lang tids forhandling har hollænderne ændret loven, så de fra 1. april skal registrere hvert træk i logbogen og melde deres samlede fangster, når de sejler fra et farvand til et andet.

Dermed bliver de hollandske fiskere underlagt de samme regler som danske fiskere.

- Vi skal passe på vores fisk og vores fiskere. Det her har været et problem igennem flere år, så jeg er rigtig glad for, at min hollandske ministerkollega har lyttet, og at vi nu har sikret, at fiskeriet fremover kommer til at fungere på lige vilkår, siger fødevareminister Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

Hanstholmfiskere: Skridt i den rigtige retning

Ifølge ministeren giver den hollandske lovændring bedre mulighed for at kontrollere overtrædelser ved kontrol til søs, fordi de skal registrere i logbogen, hver gang nettet har været ude.

Dermed bliver det også nemmere at kontrollere, at en fisker ikke fanger for mange fisk i et farvand, for der efter at sige, at de er fanget i at andet.

De nye regler vækker glæde blandt fiskerne i Hanstholm.

- Det er et positivt skridt i den rigtige retning, siger Jan Hansen, der er formand for Hanstholm Fiskeriforening til TV MIDTVEST.

- Nu har kontrollen mulighed for at gå ombord og tjekke, hvad de har fanget, så det er positivt, siger han.

Næste skridt i kampen mod de hollandske bomtrawlere bliver ifølge Mogens Jensen, at der skal etableres et kontrolpunkt til søs.

Efter planen skal fiskerikontrollen kunne kræve, at fiskerfartøjer sejler hen til det punkt for at blive kontrolleret. På den måde slipper kontrollen for at sejle rundt og lede efter overtrædelser.

De hollandske bomtrawlere fisker for det meste i Skagerrak, men findes også i Nordsøen.

For nogle uger siden talte fiskeriministrene og fiskeriorganisationerne i Holland og Danmark sig til frem til nye regler, der delvist skulle bremse de hollandske bomtrawlere i Skagerak. Nordjyske kystfiskere har dog svært ved at deltage i jublen.

Hollandske bomtrawlere

271118 Hollandske bomtrawlere i Thyborøn Havn. Fiskeriminister Eva Kjer Hansen på besøg.

play Kæmper mod hollandske bomtrawlere: Nu kommer der ens regler

271118 Hollandske bomtrawlere i Thyborøn Havn. Fiskeriminister Eva Kjer Hansen på besøg.

play Hollandske bomtrawlere kritiseres for ikke at være bæredygtige

070919 Fisker Thorup Strand

play Nyt møde i kampen mod bomtrawlerne: - Det var et afgørende gennembrud

121016 thorup strand fiskere

play Kystfiskere optimistiske: Arbejde med kontrolpunkt i Hanstholm allerede sat i gang

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland