Kranie-kunst: Kunstner Frodo maler kranier for at blive mindet om døden

Frodo Mikkelsen har boet det meste af sit liv i København. Nu bor kunstneren dog i et bondehus i Thy, men det er ikke stokroser, han fremtryller i sit atelier, det er kranier i mange facetter.

Når vi dør, smiler vi alle sammen.

Ordene stammer fra kunstneren, Frodo Mikkelsen i Østerild, og det er kranier han refererer til.

Selv om han bor i et meget idyllisk bondehus helt op til skov og åbne arealer, er det ikke stokroser, han maler i sit lille atelier, i stedet er det kranier på forskellig vis, fordi de fascinerer ham.

- Jeg kan rigtig godt lide kranier. Det er godt at blive mindet om døden, så husker man at leve, og kranier behøver ikke være noget uhyggeligt - de smiler jo, forklarer han.

Fra København til Thy

Kunstneren Frodo Mikkelsen har slået sig ned i Thy efter mange år i København.

- Jeg elsker København, Berlin og New York. Ja faktisk alle storbyer, men vores børn var halvsyge hele tiden, og min kone er fra Thy, så det blev her, forklarer Frodo Mikkelsen.

Han har rødder i graffitimaleri og har været kunstner i mange år. Han debuterede på Kunstnernes efterårsudstilling i 2001 og har levet af sin kunst siden 2005.

- Jeg har levet af det i mange år nu. Det er gået op og ned med finanskrise og sådan, men jeg sælger stadig mine ting og føler mig meget privilegeret, forklarer Frodo Mikkelsen.

Kunstner med mange paletter

Frodo Mikkelsen arbejder både med maleri, keramik, installationer og skulpturer.

Blandt meget andet en populær serie forsølvede kranier med huse og træer ovenpå.

- Det er det der med livshjulet. Når vi dør, kommer vi i jorden, så kommer der en blomst op ad jorden, og der er nogen, der bygger et hus oven på kirkegården. Det er det, mine skulpturer symboliserer, forklarer han.

Frodo Mikkelsens værker er udstillet på kunstmuseer i både Danmark og udlandet, og han samarbejder med kuratorer og gallerier i både New York og Los Angeles.

Til gengæld har opmærksomheden ikke været stor i Thy, og det kunne han godt ønske sig.

- Det kunne være sjovt. Jeg synes, det er utroligt, man kan bo et sted i tre år og være ret opsøgende, uden der kommer noget som helst tilbage, men jeg skal udstille i Thisted Kunstforening næste år, så det kan være, det åbner lidt der, slutter Frodo Mikkelsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland