Naboer har svært ved at få øje på fordele ved nye muslingefarme

Sort slam under nye muslingefarme giver ingen grund til bekymring ifølge ekspert.

De nye, store muslingefarme i Limfjorden bliver beskyldt for at svine. Torsdag fortalte vi historien om den nye metode, Smart-Farm, hvor muslingerne sidder i store net, der hænger ned fra plastikrør fremfor opdrættet med liner. Her kritiserede Danmarks Naturfredningsforeningen metoden:

- Det er ikke problemfrit, det er problemfyldt, lød det fra Mette Jensen, der er formand for Danmarks Naturfredningsforening på Morsø. 

Også Svend Hørup, der bor lige ned til Skive Fjord, mener, at den nye metode er problematisk. Han har længe været træt af sort slam fra opdrættet ud for hans strand.

- Det der, er som en mur, du sidder ude på. Det er meget mere dominerende end det gamle anlæg, det er helt sikkert, lyder det fra Svend Hørup.

Ingen grund til bekymring

Dykkere har for nyligt været i fjorden for at filme bunden. Optagelserne viser, at bunden netop er dækket af sort slam samt afføring og andet nedfald fra muslingerne, der sætter sig i nettet.

Men ifølge en ekspert, er der altså ingen grund til at råbe vagt i gevær i forhold til miljøet i vandet.

quote Ud fra et rent miljøsynspunkt, bliver det en gevinst for et sted som Limfjorden og mange andre indre danske farvande.

Jens Kjerulf Petersen, professor, DTU Aqua i Nykøbing

- Ud fra et rent miljøsynspunkt, bliver det en gevinst for et sted som Limfjorden og mange andre indre danske farvande, lyder det fra professor hos DTU Aqua i Nykøbing, Jens Kjerulf Petersen. 

Med den nye metode vil der komme mere mudder under farmene, men det opvejes af, at muslingerne filtrerer vandet for næringsstoffer.

- Fordi der kommer mere mudder under en muslingefarm, det er ikke det, der afgør, at der bliver iltsvind i for eksempel Skive Fjord. Det er nogle helt andre ting. Det er, at vi i flere årtier, har haft alt for mange næringsstoffer i de danske fjorde.

Heller ikke regeringen har planer om at sætte en stopper for de nye farme. I stedet vil den undersøge, hvordan de kan eksistere, så de generer mindst muligt.

- Det kigger vi på, og herunder kigger vi også på de ideer, der er om at lave en samlet plan for det, så man også kan få befolkningen hørt, siger Mogens Jensen, der er socialdemokratisk minister for fødevarer og fiskeri.

Regering vil senere på året undersøge, om muslingefarme skal bruges til at forbedre vandmiljøet. 

SE VIDEO:

 

Seneste nyt

fra Nordjylland