Efter seks år er intet sket: Naboer raser over nordjysk virksomhed

Den gamle Jaka-fabrik, i Brabrand er ejet af A. Enggaard, men den står som en ruin. Det er ikke, hvad beboerne i området blev lovet, lyder det nu fra en af de frustrerede naboer.

For tre år siden købte Kasper Skriver Gravesen et helt ny hus - tæt på den gamle Jaka-fabrik i Brabrand.

Siden er nybyggeri skudt op som naboer til den gamle fabrik. Ejeren af fabrikken, det kendte entreprenørfirma A. Enggaard, lovede for år tilbage at renovere den, men det løfte har man endnu ikke overholdt. Tværtimod.

Bygningen, der engang var en konservesfabrik, lukkede i 2008 og står i dag mest af alt som en efterladt ruin - til stor frustration for Kasper Skriver og mange andre af naboerne.

- Det ligner jo lort. Det er en skændsel for området, siger Kasper Skriver Graversen.

Blev lovet noget andet

Da han købte sin bolig i 2019, blev han lovet noget helt andet. I materialet fra Danbolig og A. Enggard, fremgik det, at bygningen ville blive totalrenoveret og fremadrettet omdannet til et fælleshus.

Det har også været en del af lokalplanen siden 2017, men her syv år efter står bygningen stadig blot og forfalder.

- Processen er gået i stå, når man ser det udefra, og vi får meget lidt at vide. Så jeg ved faktisk ikke, om vi er kortere eller længere, end vi var i 2019, siger Kasper Skriver Graversen.

Bygherren på projektet, A. Enggaard, forstår også godt borgernes frustrationer.

- Vi er nok dem, der er mest ærgerlige over det. Vi har selv en masse ejendomme lige rundt omkring, som bliver ødelagt af, der ligger den her ruin efterhånden, desværre, siger Lars Thesmer Sørensen, der er projektudvikler i A. Enggaard A/S.

Som at slå i en dyne

Kasper Skriver Graversen er ikke den eneste nabo, der er frustreret. Også i Brabrand Årslev Fællesråd er tålmodigheden løbet op.

- Vi havde jo gerne set, at der var sket noget for 3-4 år siden, så vi er meget skuffede. Vi har ofte rettet henvendelse til kommunen for at høre, hvad der sker, men der sker ikke rigtig noget, siger Carsten Strange Jensen, der er formand i Brabrand Årslev Fællesråd, og uddyber:

- Det er som at slå i en dyne. Vi går alle sammen ud fra, det er kommunen, der har bukserne på over for bygherre, så enten har kommunen sovet i timen, eller også er der bare ikke rigtig sket noget.

Formanden for Brabrand Årslev Fællesråd deler naboernes frustration.
Formanden for Brabrand Årslev Fællesråd deler naboernes frustration.
Foto: TV2 Østjylland

Men nu er rådmanden vågnet op og klar til at tage bukserne på.

- Det er jo ikke i orden, at naboerne er blevet lovet et fælleshus, og så er der gået mange, mange år, hvor den her ruin er blevet et symbol for området på, at man ikke har gjort tingene færdigt, siger rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Nicolaj Bang (K), og tilføjer:

- Så snart vi har en klargøring af, om bygningen kan reddes, kan vi også tage det næste skridt. Så jeg kommer til at holde skarpt øje med det her. Jeg gav ret tydeligt udtryk over for Enggaard om, at jeg forventer, at der sker noget.

Forsøger at holde modet oppe

Spørger man bygherren, så kræver et nybyggeri, at der bliver lavet et nyt projekt, som skal godkendes af myndighederne.

Hvornår kan borgerne regne med, der sker noget?

- Vi håber på allerede i år at kunne gå i gang med at gøre noget derude, og vi er i dialog med myndighederne omkring det. Qua vi ikke kan levere det, som der var lagt op til i lokalplanen, så kræver det selvfølgelig, vi kan blive enige med myndighederne om et nyt projekt, siger Lars Thesmer Sørensen. 

200224 A. Enggaard Brabrand
Foto: TV2 Østjylland


I skyggen af ruinen forsøger naboerne også at holde modet oppe.

- Jeg håber jo selvfølgelig, der sker noget, siger Kasper Skriver Gravesen.

Men det begynder efterhånden at være svært.

- Vi har da også nogle gange tænkt over; bor vi her overhovedet længe nok til, at der er noget herovre, som vi kan bruge til noget?, spørger han. 


Seneste nyt

fra Nordjylland