Hov, der står en ko: Sådan gør du, hvis du møder dyr på gåturen

Det bliver mere og mere populært at lade heste og kreaturer græsse frit. Et nyt projekt skal gøre nordjyderne klogere på, hvordan de færdes blandt fritgræssende dyr.

Der er smukt og fredfyldt ved de himmerlandske heder, og derfor er det også et populært område at gå en tur. Men det kommer som en overraskelse for flere, at det ikke kun er mennesker, der færdes på hederne.

Skotske højlandskvæg med store horn er nogle af de dyr, man kan møde på stierne. Køerne græsser frit i området og bevæger sig også frit på stierne. Det er der en helt særlig grund til.

- Det er vigtigt, at vi har de firbenede kollegaer, for ellers ville alle græsserne tage over for hedeplanterne, og det vil betyde, at alle de insekter og sommerfuglearte, der har tilpasset sig hedeplanterne, vil forsvinde, siger Karin Winther, der er naturvejleder i Vesthimmerlands Kommune.

Hornene kan virke skræmmende, men hvis man opfører sig ansvarligt, så er der intet at være bange for, når man går tur blandt skotske højlandskvæg ved de himmerlandske heder.
Hornene kan virke skræmmende, men hvis man opfører sig ansvarligt, så er der intet at være bange for, når man går tur blandt skotske højlandskvæg ved de himmerlandske heder.
Foto: Sofie Bach / TV2 Nord

Lad hunden blive hjemme

Dyrene hjælper til med at holde græsserne nede, og kolorte og lignende er gode levesteder for biller og andre insekter. Fritgræssende dyr hjælper derfor med at forbedre biodiversiteten.

Men selvom dyrene er gode for naturlivet, så kan de virke skræmmende for de borgere, der går tur i naturen.

- Det er klart, at når der står en stor ko med store horn, så kan man godt tænke, at der skal man ikke gå ind. Men vi håber, at vi med oplysning kan fortælle folk, hvordan de skal gebærde sig, så de tør gå herind, for vi vil på ingen måde snyde folk for at gå ind på naturarealerne, siger naturvejleder Karin Winther.

Naturvejleder Karin Winther fra Vesthimmerlands Kommune giver gode tips til, hvordan man bedst gebærder sig, når man går tur blandt fritgående dyr.
Naturvejleder Karin Winther fra Vesthimmerlands Kommune giver gode tips til, hvordan man bedst gebærder sig, når man går tur blandt fritgående dyr.
Foto: Vibe Aagaard / TV2 Nord

De nordjyske kommuner og regionen er gået sammen om projektet ”Natur på Tværs af Nordjylland”, hvor de blandt andet har produceret en video, der fortæller, hvad man skal være opmærksom på, når man færdes blandt fritgræssende dyr.

Du kan se videoen herunder og læse mere om projektet her.

- Lige nu har vi kalve, der går her i området, og der er det vigtigt at vide, at man ikke skal gå ind mellem en mor og en kalv, for så vil moren beskytte kalven. Hvis man har sin hund med, så skal man holde den i snor og allerhelst lade den blive derhjemme, for dyrene ser hunden som en fjende, siger Karin Winther.

Hvis køerne kommer mod én, og man har en hund med, så skal man slippe sin hund, for den kan nemmest selv sørge for at komme i sikkerhed.


Vend aldrig ryggen til

- Det vigtigste råd er at lade dyrene være i fred. Hvis man ser dem stå på stien, så skal man gå i en stor bue udenom, og man skal ikke gå tæt på og begynde at klappe eller fodre dem, for det er ikke tamme dyr, fortæller Karin Winther.

Dyrene kan godt være nysgerrige og selv nærme sig, hvis der går mennesker på stierne, men det er vigtigt, at man ikke råber højt eller begynder at lave pludselige bevægelser.

- Det er vigtigt, at man ikke råber op og sætter gang i noget, for hvis de begynder at løbe, så kigger de sig ikke for, så man skal stå helt stille og roligt, og så vil de på et tidspunkt miste interessen og gå igen lige så stille, siger Karin Winther og tilføjer:

- Hvis de kommer for tæt på, og man bliver utryg, så gælder det om at gå ud til hegnet, men hele tiden med front mod dem, så man kan se, hvor de er, og hvad de laver.

De himmerlandske heder byder på smuk natur og masser af dyreliv, så området er oplagt til en gåtur i sommerferien.
De himmerlandske heder byder på smuk natur og masser af dyreliv, så området er oplagt til en gåtur i sommerferien.

Kampagnens formål er at sikre, at flere får mod på at bevæge sig ud i naturen og samtidig sørge for, at der ikke er nogen, der kommer galt afsted, når de bevæger sig blandt fritgående dyr. 

Og så håber Karin Winther, at kampagnen kan være med til at give en bedre forståelse for, hvorfor der går fritgræssende dyr i naturområderne:

- Hvis vi stadig vil have de her fantastiske naturarealer, så må vi vige en gang imellem, så dyrene kan gøre deres arbejde, for ellers bliver det en kedelig og forenklet natur, hvis de ikke får lov til at hjælpe os med at tage slæbet.

GODE TIPS TIL MØDET MED DYR

  • Lad dyrene være i fred. De er ikke tamme, så lad være med at gå for tæt på og lad være med at klappe eller fodre dem
  • Gå hellere en stor bue udenom og hold dig på afstand af dyrene
  • Hvis du ser en kalv, så vær ekstra opmærksom på ikke at komme imellem ko og kalv. Koen vil beskytte sin kalv, og det kan udvikle sig til en farlig situation
  • Forhold dig stille og roligt. Lad være med at råbe, løbe eller lave pludselige bevægelser. Det kan skræmme dyrene
  • Hvis dyrene kommer for tæt på eller virker aggressive, så sørg for at gå tilbage med fronten mod dyrene. Vend aldrig ryggen til. Gå i stedet baglæns hen til hegnet
  • Hav altid hunden i snor, eller endnu bedre: Lad den blive hjemme. Dyrene ser den som en fjende


Kilde: Karin Winther, naturvejleder, Vesthimmerlands Kommune




Seneste nyt

fra Nordjylland