LIGE NU:

21-årig modstandmands afskedsbrev: - Jeg ved nu, jeg skal dø om fire timer

Afskedsbreve skrevet af henrettede modstandsfolk bliver oplæst af skuespillere. Lyt til den nordjyske modstandsmand Jørgen Rydders sidste brev til sin mor.

Henrik Hartvig Jørgensen er skuespiller og søn af en modstandsmand. Det var ham, der fik idéen til om at få skuespillere til at indlæse de henrettede modstandsfolks afskedsbreve, hvilket nu har mundet ud i et samarbejde med lyduniverset Mofibo.

- Vi syntes, at afskedsbrevene fortjente en stemme. Deres egen personlige stemme. Det har mundet ud i det her meget spændende og medrivende projekt, vi kalder 'De Sidste Timer - Et digitalt monument', siger initiativtageren Henrik Hartvig Jørgensen om projektet. 

Initiativtageren Henrik Hartvig Jørgensens egen far var modstandsmand under anden verdenskrig.
Initiativtageren Henrik Hartvig Jørgensens egen far var modstandsmand under anden verdenskrig.

'De Sidste Timer' er en bog, der første gang blev udgivet i 1945, indeholdende afskedsbreve fra forskellige, danske modstandsfolk. Et vigtigt formål med lydprojektet er, at gøre dokumentationen tilgængelig for unge mennesker i Danmark, fordi de 75 år efter befrielsen kan have sværere ved at sig ind i, hvilke værdier modstandskampen bar, og hvilke ofre den krævede. 

 

'De Sidste Timer':

- Man kan sige, det bliver lyden af Danmark. Nu kan vi give dem alle en stemme i form af, at forskellige personer hver indlæser et brev, så det bliver også et sprogligt fællesskab. Man bliver både meget bevæget af at læse brevene, men man bliver også stolt over at være dansker, fordi de stod op på et tidspunkt, hvor der var brug for det. 

Jørgen Rydder blev henrettet af tyskerne som 21-årig, fordi han havde deltaget i modstandskampen.
Jørgen Rydder blev henrettet af tyskerne som 21-årig, fordi han havde deltaget i modstandskampen.

 Lyt til Jørgen Rydders afskedsbrev oplæst af Thue Ersted Rasmussen:

Nordjyder indtaler nordjyske breve

En nordjysk modstandsmands afskedsbrev vil blive oplæst af en aldersvarende nordjyde, og en sønderjysk modstandsmands afskedsbrev vil blive oplæst af en sønderjyde. 

quote Det synes jeg er enormt rørende. Jeg kan se en mand, der har prøvet det bedste at passe på dem, han elsker.

Thue Ersted Rasmussen

En af de skuespillere, der læser et brev op er nordjyske Thue Ersted Rasmussen. Han er blevet bedt om at oplæse modstandsmanden Jørgen Rydders afskedsbrev.

- Jeg synes, det er enormt vigtigt at genfortælle historien fra anden verdenskrig lige nu. Jeg synes, man uden at skal lede bestemt hårdt, sagtens kan se en masse historie, der gentager sig lige nu. Vi har corona, børskrak lige ude i horisonten og verdensmagter, der begynder at kigge på krig igen. Jeg synes ikke, vi er langt fra, at de samme ting kan ske endnu engang. Så jeg synes, vi med kunsten skal prøve at hjælpe med at afværge de værst tænkelige scenarier i fremtiden, ved at genfortælle de her skæbners historier, siger den nordjyske skuespiller Thue Ersted Rasmussen.

Thue Ersted Rasmussen har indtalt modstandsmanden Jørgen Rydders afskedsbrev. Thue Ersted Rasmussen er blandt andet kendt fra serierne Sygeplejeskolen, Sunday og Norskov.
Thue Ersted Rasmussen har indtalt modstandsmanden Jørgen Rydders afskedsbrev. Thue Ersted Rasmussen er blandt andet kendt fra serierne Sygeplejeskolen, Sunday og Norskov.

Jørgen Rydder blev kun 21 år gammel og var en del af Aars nedkastningsgruppen. Han blev arresteret 27. februar 1944 og henrettet d. 23. juni 1944 i Ryvangen. 

- Han er ung. Han er lige begyndt sit liv. Og han prøver at lyde voksen, når han skriver. Af og til bliver sproget lidt deklamerende. Jeg kan forstå, hvad han prøver på, men der er sprækker i det. Man kan se en mand, der sidder og bekymrer sig om, hvordan hans mor skal tage det. Det synes jeg er enormt rørende. Jeg kan se en mand, der har prøvet det bedste at passe på dem, han elsker, siger Thue Ersted Rasmussen.

Thue Ersted Rasmussen - udvalgt filmografi

Skuespillerne, der har indtalt brevene, er nøje udvalgte i forhold til deres dialekter og aldre, så det matcher de modtandsfolk, der har skrevet dem, bedst muligt. 

- Det kom ret klart til mig. Jeg kunne høre min farmor sige det. Den måde hun kommunikerede på. Der var nogle referencer, jeg har hørt i mit liv, som sparkede lige ind i det her.