For 80 år siden styrtede et bombefly ned i Store Vildmose
Foto: Bombefly i St. Vildmose / Vendsyssel Historiske Museum
Armstrong Whitworth Whitle.
I dag er det 80 år siden en engelsk bombemaskine blev skudt ned, da den var på rekognosceringstogt over den tyskbesatte lufthavn ved Aalborg. Begivenheden skulle have være markeret i dag, men coronakrisen kom i vejen for arrangementet.
Årets markering af de fire engelske flyvere, der mistede livet i Store Vildmose den 26. april 1940, er som så meget andet blevet aflyst.
- Det er jo lidt synd, når vi har 80-års dagen for begivenheden her, siger formidlingschef ved Vendsyssel Historiske Museum Jens-Christian Hansen.
Flyet, en Whitley rekognosceringsfly, var, sammen med et andet fly, startet i Skotland for at tage billeder af den tyskbesatte Aalborg Flyveplads. Men over flyvepladsen blev maskinen ramt af antiluftskyts.
- Han får en fuldtræffer i den ene vinge, hvor den ene motor næsten bliver skudt af. Flyet bryder i brand. Der er brændstof nok ombord til at den kan flyve tilbage til Skotland igen, og det beslutter besætningen sig for, at de vil prøve, siger Jens-Christian Hansen.
Kun en overlevede
Men ude over Store Vildmose er branden i flyet så voldsom, at besætningen beslutter sig for at springe ud i faldskærm.
- Der er kun én, der når at springe ud. Det er flyets 2. pilot Vincent Barr, men i det øjeblik han er sprunget ud, da brænder maskinen så meget, at man ikke kan holde den i luften mere, siger Jens-Christian Hansen.
Den store bombemaskine styrter næsten lodret ned i jorden på en mark i Store Vildmose. Den eneste der overlever, er flyets 2. pilot der lander i faldskærm. Han går ud ad Blokhusvej og banker på døren i det første hus, han møder.
- Folkene i huset, Ingvartine og Niels Andersen var oppe, for de har hørt antiluftskytset og braget, da flyet styrter ned, så de lukker op og byder ham på husly, siger Jens-Christian Hansen.
Vincent Barr var blevet såret i benet under angrebet på lufthavnen. De sår bliver forbundet af datteren i huset, Helga. Husets beboere tilkalder landbetjenten, som vælger at ringe efter tyskerne.
- Hvad skulle landbetjenten egentlig have gjort på det her tidspunkt? Det var ingen flugtruter til Sverige. Vi snakker tre uger inde i besættelsen, så det der med at komme med en kutter fra Sæby eller Ålbæk, det var der ikke noget, der hed. Så han havde ikke så mange valg, selv om han ikke var tyskervenlig, siger Jens-Christian Hansen.
Efterkommere skulle have besøgt Danmark
De fire omkomne ombord på flyet blev efterfølgende begravet på kirkegården i Vadum. Vincent Barr tilbragte fem år som krigsfange, inden han efter krigen kommer tilbage til England. Han besøgte aldrig selv nedstyrtningsstedet, idet han var plaget af skyldfølelse over, at være den eneste overlevende fra flyet, men hans to døtre har besøgt stedet flere gange.
15 efterkommere efter Vincent Barr, inklusiv hans to døtre, skulle efter planen have deltaget i 80 års markeringen af nedskydningen i dag.