LIGE NU:

TV2 Nord markerer 75-året for befrielsen

4. maj klokken 20:36 er det præcis 75 år siden at frihedsbudskabet lød i radioen, og det markerer TV2 Nord med masser af nye serier, webdoks og dokumentarer samlet på tv2nord.dk/75.

"I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig."

Og så brød jublen ud i de danske hjem i 1945. 

D. 4. maj i år er det præcis 75 år siden, Danmark kunne erklære sig fri for besættelsesmagten. Og det er netop friheden, der skal fejres de kommende uger på alle TV2 Nords platforme.

- Vi skal stadig fejre friheden i dag. Vi skal minde hinanden om, at friheden ikke er allemandseje, og at vi er privilegerede at have den. Det har vi aktuelt fået en grundig lektie her under Coronakrisen, siger administrerende direktør på TV2 Nord, Mikael Justesen om dækningen. 

 

Modstanden hjalp friheden på vej

I serien om beboerne på 4. Maj-kollegiet i Aalborg møder vi to unge studerende, der begge har det til fælles, at deres forfædre var en aktiv del af modstandbevægelsen under krigen. Faktisk har alle beboerne lige netop det til fælles. Det er nemlig et krav, for at man som studerende kan få et værelse på kollegiet. 

Klip fra serien 4. Maj-kollegiet.

- Krigen og besættelsen kan for unge mennesker virke som noget meget fjernt fra fortiden, men de unge, der bor på 4. Maj-kollegiet, bliver hver dag gjort opmærksomme på deres forfædres modstandskamp. Og det er en interessant kombination af nyt og gammelt, der måske kan være med til at formidle historien til en yngre målgruppe, siger Mikael Justesen. 

I det sidste afsnit af trilogien er fem af beboerne på 4. Maj-kollegiet inviterte til spisning på Aalborg Historiske Museum, hvor museumsinspektør Inger Bladt serverer madretter fra rationeringstiden. 

Serien kan streames på tv2nord.dk/75 fra torsdag d. 9. april og sendes 20.-22. april på TV2 Nord Salto kl. 19:50 alle tre dage. 

Adm. direktør på TV2 Nord Mikael Justesen ser frem til, at TV2 Nord fejrer 75-året for befrielsen på alle mediehusets platforme.
Adm. direktør på TV2 Nord Mikael Justesen ser frem til, at TV2 Nord fejrer 75-året for befrielsen på alle mediehusets platforme.
Foto: Jan Odgaard

En Sidste Frihedskæmper er historien om en af de sidste, nulevende frihedskæmpere. Knud Christensen fra Hirtshals gik ind i modstandsbevægelsen som 17-årig. Han har både siddet fanget i Frøslevlejren og i koncentrationslejren Dachau i Tyskland. 

- ’Arbeit macht Frei’. Vi blev nu ikke særligt ’frei’ af det, siger Knud Christensen. 

Serien kan streames på tv2nord.dk/75 fra torsdag d. 9. april og på TV2 Nord Salto sendes afsnit 1 søndag d. 26. april og afsnit 2 søndag d. 3. maj. Begge dage kl. 19:50. 

 

Tema-side

Som en del af fejringen af 75-året for befrielsen samler TV2 Nord alle serier, dokumentarer og webdoks i et stort tema på siden tv2nord.dk/75, der bliver udgivet torsdag d. 9. april. 

 
 

Gå på opdagelse i vores indhold på siden fra torsdag d. 9. april.

 

Tænd lys

En kampagne med genkendelige, nordjyske ansigter, der fortæller, hvorfor de tænder lys i vinduet d. 4. maj, skal inspirere andre til at gøre det samme. 

 
 

Her er den første kampagnefilm, der er målrettet Facebook, og som udgives i dagene op til befrielsesdagen d. 4. maj. 

 

 

Det kan du opleve

Alle serier og dokumentarer kan streames gratis på tv2nord.dk/75 fra d. 9. april. 

 

Krigens Terror:

 
 

Petergruppen var en terrorgruppe med tyske og danske nazister, der tog på hævnaktioner for modstandsbevægelsens sabotager. De bombede betydningsfulde bygninger og slog tilfældige danskere ihjel. I denne serie følger vi Petergruppens aktioner i Nordjylland.

De fire afsnit sendes på TV2 Nord Salto d. 9., 10., 12. og 13. april kl. 19:50.

 

M/S Pionier: 

 
 
Foto: Fra programmet ' M/S Pioniers forlis'

Om de overlevende fra det tyske troppetransportskib M/S Pionier der blev torpederet nord for Skagen.

TV2 Nord Salto d. 14. april kl. 19:50

 

Augustoprøret:

Dokumentaren tager os med igennem det skelsættende Augustoprør under 2. verdenskrig – og ikke mindst de voldsomme og følelsesladede begivenheder, der førte til, at nordjyderne sagde stop. Produceret af: Candofilm for TV2 Nord

TV2 Nord Salto d. 15. april kl. 19:50

 

De nordjyske varulve:

Varulve-korpset blev oprettet i sensommeren 1944, da Tysklands krigslykke for alvor var vendt. Korpset bestod af nazister, som ikke ville se i øjnene, at krigen var tabt. I Danmark og Nordjylland blev der også oprettet grupper, som bl.a. forberedte sig ved at nedgrave depoter med sprængstof, våben og materiale til at fremstille falske identitetspapirer. 

TV2 Nord Salto d. 19. april kl. 19:50

 

4. Maj-kollegiet:

 
 

Præcis fem år efter frihedsbudskabet blev oplæst i radioen – d. 4. maj 1950 – blev 4. Maj Kollegiet i Aalborg indviet på Hasserisgade 8.
I dag er kollegiet fyldt med unge studerende. Men det er ikke alle og enhver, der kan få et værelse på kollegiet - alle beboerne har nemlig en dokumenteret relation til en modstandmand.

De tre afsnit sendes d. 20., 21. og 22. april på TV2 Nord Salto kl. 19:50

 

Esters Rejse:

 
 
Foto: (Privatfoto)

Ester Christiansens far, Jens Erik Sørensen, var modstandsmand under den tyske besættelse af Danmark. I august 1944 blev han taget af tyskerne. Efter afhøringerne hos Gestapo i Århus blev han sendt til Frøslevlejren og senere til den tyske koncentrationslejr Neuengamme. 

De fire afsnit sendes d. 23., 24., 27. og 28. april på TV2 Nord Salto kl. 19:50

 

En Sidste Frihedskæmper:

 
 

En Sidste Frihedskæmper er historien om en af de sidste, nulevende frihedskæmpere. Knud Christensen fra Hirtshals gik ind i modstandsbevægelsen som 17-årig. Han har både siddet fanget i Frøslevlejren og i koncentrationslejren Dachau i Tyskland. 

De to afsnit sendes d. 26. april og d. 3. maj kl. 19:50 på TV2 Nord Salto

 

Luftens Helte:

 
 

Under 2. verdenskrig blev flere hundrede allierede fly skudt ned i dansk luftrum. Ofte blev besætningsmedlemmerne dræbt på stedet. I tre afsnit ser vi tilbage på luftens helte.

De tre afsnit sendes d. 29. og 30. april samt d. 1. maj kl. 19:50 på TV2 Nord Salto.

 

Befrielsen i Hals:

Hals blev befriet senere end resten af landet. I Hals nægtede tyskernes 600 mand store garnison at overgive sig til den lokale modstandsbevægelses på kun 12 mand. Først 12 dage senere den 17. maj kapitulerede tyskerne til de britiske styrker. Dette var 12 dramatiske dage for hævntørsten var stor blandt mange af byens folk, og modstandsbevægelsen måtte i flere tilfælde gribe hårdt ind overfor de lokale for at sikre freden mellem tyskerne og beboerne i Hals. 

Sendes d. 6. maj kl. 19:50 på TV2 Nord Salto.

 

 

25_seconds

play Fik en god idé: Lokalsamfundet bakker op om 10-årige Williams store planer

Henrik og Janne

Henrik og Jannes butikker må ikke åbne: Nu har de lejet et nyt lokale sammen

40_percent

play 5000 nordjyder vaccineret på én dag: - Alt er forløbet godt

PH 260221 Skoler klar til test Still

play Skoler gør klar til test: - Hvis man ikke bliver testet, medfører det fravær

25_seconds

play Fik en god idé: Lokalsamfundet bakker op om 10-årige Williams store planer

Henrik og Janne

Henrik og Jannes butikker må ikke åbne: Nu har de lejet et nyt lokale sammen

Til forsiden

Til forsiden