Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

10-årige Mya kan ikke se klart - ligesom rekordmange andre børn

Se indslaget om 10-årige Mya Tilde Mi Petersen, der er nærsynet.

Nærsynethed kan gå hen og blive den næste store folkesygdom, spår eksperterne.

10-årige Mya Tilde Mi Petersen fra Skalborg er nærsynet. Det blev konstateret for tre år siden, og nu er hun i behandling.

- Vi opdagede det ved, at hun ikke kunne se, hvad der var i fjernsynet. Alle de ting, der var langt væk, kunne hun ikke rigtig stille skarpt på, , fortæller hendes far Bjarne Petersen, mens datteren er til kontrol på øjenafdelingen på Aalborg Universitetshospital.

- Hun sagde faktisk selv, at hun havde svært ved at se, og så tog vi hende til øjenlæge

Jo tættere på man sidder med ting og jo længere tid, man sidder med ting tæt på, jo større risiko er der for, at man bliver nærsynet

Lotte Wellinder, børneøjenlæge

Styrken, Mya Tilde Mi Petersen skal bruge for at kunne se klart, er minus 3,5. Hun er i behandling med atropindråber, og det har foreløbigt bremset udviklingen i hendes nærsynethed. 

Den 10-årige pige er dermed en del af en voksende statistik af nærsynede børn og unge.

- Vi oplever, vi får flere henvisninger, og at vi får flere børn i en tidligere alder, der gør tegn til at skulle være meget nærsynede, siger børneøjenlæge på Aalborg Universitetshospital Lotte Wellinder.

Mya Tilde Mi Petersen er til kontrol for nærsynethed hvert halve år. Foto: Hans-Christian Lauritzen / TV2 Nord

Mya Tilde Mi Petersen nærsynethed er måske nedarvet fra hendes mor, eller måske er det kommet fra en livsstil med bøger, skole, elektroniske skærme og mindre udetid. Øjenlægerne kan ikke fastslå grunden.

- Vi ved, at jo tættere på man sidder med ting og jo længere tid, man sidder med ting tæt på, jo større risiko er der for, at man bliver nærsynet. Tidligere havde man måske den der idé om bogormen, der havde store briller, og brugte hele sin barndom på at læse bøger. Nu ser vi det faktisk hos alle børn, påpeger Lotte Wellinder.

Sydøstasien slår rekord

I Danmark regner lægerne med, at mellem 20 og 25 procent af de unge er nærsynede. 

Det er ikke bare noget, som vi synes er et lille problem i Danmark

Flemming Møller, ledende forsker, Vejle Sygehus

I de store millionbyer i Sydøstasien viser undersøgelser, at op mod 90 procent af de unge, som går ud af folkeskolen, er nærsynede. Det skyldes mange år med med alt for lidt udetid og sollys, og al for lang tid med næsen i bøgerne eller diverse elektroniske skærme. 

Så slemt, står det ikke til i Danmark og Norden, men der findes ikke nogle større studier af nærsynethed i Danmark endnu.

Lidelsen er ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO en af de sygdomme, som kan ramme verden i fremtiden. På Vejle Sygehus forsker de lige nu i nærsynethed. Både i udbredelsen, og hvilke behandlingsmuligheder, der er.

- Det er jo noget, som er så stort et problem, at det er på WHO’s liste over ting, som man bør tage sig af lige nu og her. Det er ikke bare noget, som vi synes er et lille problem i Danmark. Det er globalt, forklarer den ledende forsker på øjenafdelingen på Vejle Sygehus, Flemming Møller.

Risiko for alvorlige sygdomme

Problemet med nærsynethed opstår først for alvor, når styrken runder -6. Mere end -6 og så stiger risikoen kraftigt for alvorlige øjensygdomme, såsom nethindeløsning, grøn stær og sygdom i øjets gule plet, der hvor vores centrale syn sidder.

- Det er ikke sygdomme, som man kan negligere, og det er egentlig baggrunden for, at vi som øjenlæger er begyndt at interessere os for det her, siger Flemming Møller.

Flemming Møller fortæller om øjet og nærsynethed:

De foreløbige undersøgelser tyder på, at vores livsstil er problemet. Udendørs leg og fritid er over årerne afløst af skolegang, telefoner og tablets. Men forskerne kan ikke med sikkerhed sige, hvad der er hovedårsagen.

- Jeg tror ikke, vi skal være helt så bekymrede i Norden, fordi vi lever det liv, som vi gør. Altså det at komme udenfor og lege, det er den enkeltfaktor, som bonger mest ud, når vi taler forebyggelse af nærsynethed, forklarer forskningsleder Flemming Møller og fortsætter:

- Der lever vi bare et andet liv, end man gør i Asien. Vi sender vores børn i børnehaver, og børnene kommer ud og lege og er aktive, og på den måde sidder de også mindre inde og kigger på deres ipads og telefoner.

Tre behandlingsformer

Nærsynethed kommer, fordi øjet vokser i længden, indtil man er i starten af 20'erne. Det er vigtigt at få stoppet udviklingen af nærsynethed i barne- og ungdomsårene, fordi øjet ellers kan blive ved at vokse i længden og give nærsynethed. 

På Vejle Sygehus har Trine Møldrup Jakobsen forsket i brugen af natlinser som behandling for nærsynethed. Behandlingen har vist sig at bremse længdevæksten af øjet hos nærsynede med 59 procent over halvandet år.

Ud over natlinser, så findes der yderligere to måder at behandle nærsynethed hos børn og unge. Dryp med atropindråber, som dem 10-årige Mya Tilde Mi Petersen får, og så bliver der også forsket i specielle brilleglas, der forhindrer øjet i at vokse sig langt.

- Det har rigtig stor betydning, fordi vi nu har en gruppe af patienter, som vi ikke har kunnet behandle før, men som vi nu har et behandlingstilbud til, fortæller forsker Trine Møldrup Jakobsen.

- Vi behøver ikke længere at se til, mens deres øjne bliver længere og længere.

Læge Trine Møldrup Jakobsen forsker i nærsynethed på Vejle Sygehus. Foto: Hans-Christian Lauritzen / TV2 Nord

Gode råd, der måske virker

Der findes ingen sikre metoder til at undgå nærsynethed, men der er nogle huskeråd, som både læger, optikere og forskere tror på, kan være med til at stoppe udviklingen af nærsynethed. 

Der findes bare ikke nogle studier, til at bakke det op endnu. Et af de råd, der bliver gentaget er 20-20-20-reglen.

- For hver 20 minutter man sidder med en skærm, så er det en rigtig god ide at kigge ud af vinduet på noget, der er 20 meter væk i 20 sekunder. Det er for lige at slappe af i de muskler, der spænder op, når man skal se ting tæt på, siger læge Lotte Wellinder.

Tilbage på Aalborg Universitetshospital er børneøjenlægen færdig med den halvårlige kontrol af Mya Tilde Mi Petersen. Nærsynet er ikke blevet værre, og skolepigen fra Skalborg skal ikke have nye briller i denne omgang.

- Jeg tror, der kommer til at være en generation, som der skal være øget fokus på, fordi de sidder meget på deres telefonerne og ipads. Det er nok med til at skabe de her nærsynede børn, siger hendes far, Bjarne Petersen og slutter:

- Jeg synes, det er godt, der er fokus på det, og der bliver forsket i det.


Har skreget på læger i årevis - nu er hjælp på vej til kriseramte kommuner

Sundhedsminister Sophie Løhde fortæller her om hovedindholdet af den nye aftale.

Der er flere læger på vej til Nordjylland, men det er ikke alle nordjyder, der får gavn af den nye aftale.

År efter år har nordjyske kommuner råbt vagt i gevær over en alvorlig mangel på praktiserende læger.

Men nu lysner det i sundhedstusmørket. Der er nemlig flere hvide kitler på vej til de kommuner, hvor det står værst til.

En ny aftale mellem regeringen og Danske Regioner skal allerede fra årsskiftet sikre flere læger til de områder i landet, hvor manglen er størst, og hvor der samtidig er flest syge borgere.

I Region Nordjylland betyder det, at seks kommuner nu kan se frem til et løft i lægedækningen.

Disse kommuner får flere læger

Kommunerne er:

  • Brønderslev

  • Frederikshavn

  • Hjørring

  • Læsø

  • Morsø

  • Thisted

  • Vordingborg

  • Lolland

  • Guldborgsund

  • Kalundborg

  • Odsherred

  • Lejre

  • Holbæk

  • Næstved

  • Ringsted

  • Sorø

  • Slagelse

Suveræn dårligst dækning

Konkret betyder aftalen, at der kun kan etableres nye lægepraksis i de områder, hvor lægedækningen er dårligst, fortæller sundhedsminister Sophie Løhde (V):

- Og det er især i Region Sjælland og i Region Nordjylland, at vi har den suverænt dårligste lægedækning. Derfor ønsker vi med den her aftale simpelthen at give i de to områder en særstatus.

Indsatsen skal være opsøgende og håndholdt, så regionen kommer i konkret dialog med alle relevante speciallæger i almen medicin. Regionerne skal have et særligt fokus på, at nye speciallæger i almen medicin sikres de bedst mulige vilkår for at indgå i de almenmedicinske tilbud i områderne med lægedækningsudfordringer'.

Udkast fra aftalen

Ministeren vil dog ikke sætte tal på, hvor mange læger, der efter nytår har kurs mod Nordjylland.

- Den nye aftale betyder, at vi giver Region Nordjylland en særstatus ved, at vi allerede her fra 1. januar, som et første skridt i sundhedsreformen, kan sikre, at vi har en særstatus ved, at de kommende praktiserende læger simpelthen bliver målrettet til områder i Region Nordjylland, hvor der i dag er den dårligste lægedækning, lyder det i stedet.

Et element i aftalen lyder desuden, at de store universitetshospitaler ikke må ansætte speciallæger i almen medicin i to år fra årsskiftet og frem.

Her forklarer ministeren, hvad aftalen konkret betyder for Region Nordjylland.

Glæde over aftale

Aftalen betyder også, at Aalborg Universitet kan uddanne 75 flere læger, som man dermed håber på bliver inden for regionsgrænsen, når de skal i beskæftigelse.

Selvom det ikke er alle nordjyske kommuner, der bliver tilgodeset i aftalen, vækker den alligevel stor begejstring hos regionsrådsformand i Region Nordjylland, Mads Duedahl (V).

- Det er en rigtig god aftale for Nordjylland, men også for balancen af læger generelt i Danmark. Der har længe været behov for at sikre en struktur, så læger ikke bosætter sig i de store byer, men også der hvor der bor færrest. Det sikrer den her aftale netop, siger han.

Men aftalen gælder jo ikke alle de nordjyske kommuner, der har problemer med lægehjælp. Er det godt nok?

- Det er rigtigt, at der eksempelvis er lægemangel i Jammerbugt Kommune, men med aftalen kan vi også prioritere flere ressourcer til andre kommuner, hvis vi finder det nødvendigt, lyder svaret fra Duedahl.

Læger glæder sig over den nye aftale

Også hos de praktiserende lægers talerør i Nordjylland, PLO, er der jubel over udsigten til et snarligt opgør med lægemanglen i det nordjyske.

PLO-formand Jørgen Skadborg udtaler:

- Vi har fuld forståelse for, at der er indgået en sådan aftale, og vi er enige i, at der er behov for, at der kommer flere praktiserende læger ud de steder, hvor behovet er størst. Det er noget, PLO længe har efterspurgt. En national styring af ydernumre er nødvendig for at sikre, at de værst stillede områder ikke bliver udkonkurreret af de bedst stillede.

- For at komme i mål bliver det imidlertid afgørende, at regionerne som aftalt yder en særlig og målrettet indsats for at sikre de kommende læger de bedst mulige vilkår for at etablere klinik de steder, hvor manglen er størst.


Foto: Anne Christensen, TV2 Nord

Prisen slår rekord - det bliver endnu dyrere end det var under energikrisen.

Torsdag når elprisen højere op end den var under energikrisen i 2022.

Prisen peaker mellem klokken 17.00 og 18.00, hvor prisen kommer til at ramme 6,98 øre/kWh - og det er uden afgift og moms. Når det lægges oven i bliver prisen omtrent 10 kroner mer kWh.

Så meget koster det

  • En omgang tørring i tumbleren: Cirka 46,53 kroner for en gennemsnitlig tumbler.

  • En times brug af ovnen: Cirka 25,85 kroner for en gennemsnitlig ovn.

  • En vask i en ikke alt for gammel vaskemaskine: Cirka 7,2 kroner.

  • En opvask i opvaskemaskinen: Cirka 9,8 kroner

Priserne i beregningen her er med afgift og moms, og kommer fra selskabet N1. Prisen bliver 10,34 når det er dyrest.

- Lige nu er der næsten ingen vind over Europa, samtidig er det både mørkt og koldt, og vi bruger derfor meget energi. Det er dog også vigtigt at sige, at vi ikke er samme sted som under energikrisen, det er en uheldig kombination af lav produktion af vedvarende energi og høj efterspørgsel i kortere perioder, som rammer os i disse dage, siger Mads Brøgger, der er direktør for Norlys’ energiforretning.

Ifølge Norlys har elprisen i snit været mindre end 50 øre per kWh, men siden august er den pris steget.

Prisen ser dog ud til at falde igen samtidig med, at der meldes om mildere temperaturer i vejret.

- Men får vi pludselig 14 dage i stræk med hård kulde, og der skal trækkes på de europæiske gaslagre, som ovenikøbet er mindre fyldte i år sammenlignet med sidste år, kan det selvfølgelig ændre sig, men som tingene ser ud nu, ser priserne ud til at falde de kommende uger, siger Mads Brøgger.


En ny købmand tror på projektet, og byen glæder sig over nu at have nok penge, til at redde købmanden.

Købmandsbutikken i Ravnkilde er reddet. Det er lykkes en lokal støttegruppe at samle over 800.000 kroner ind - og dermed har de nu sikret, at byens købmandsbutik kan genåbne.

- Det var en kæmpe, kæmpe, kæmpe god nyhed, lyder det begejstret fra Kirsten Baisgaard, der er formand for forsamlingshuset i Ravnkilde.

I slutningen af september måtte den daværende ejer opgive at drive købmandsbutikken.

Lige siden har borgergruppen Købmandsgruppen forsøgt at samle penge nok ind til, at de kunne genåbne købmandsbutikken.

Tror på butikkens overlevelse

Onsdag aften var der samlet 830.000 kroner, og dermed nok til, at butikken kan genopstå.

- Jamen, det er jo helt vildt. Det bliver hårdt, men også virkelig lærerigt og sjovt, er jeg sikker på, siger Lisa Norman, der er den kommende købmand i Ravnkilde.

Købmandsgruppen håber, at borgerne i byen er klar til at støtte butikken, når den åbner.

- Jeg håber og tror jo, at det er gået op for os alle sammen, at det ikke er nogen selvfølge, at vi har en købmand i byen, lyder det fra Kirsten Baisgaard.

Den kommende købmand er heller ikke i tvivl om, at butikken nok skal klare sig.

- Vi har lavet nogle analyser og fået Dagrofas hjælp til at lave nogle analyser omkring, om den her kan køre rundt i byen. Og det kan den. Så det er jeg slet ikke bekymret for, siger Lisa Norman.

”Købmandsgruppen” håber, at købmandsbutikken bliver klar til at genåbne til maj.


Overtog sin første frisørsalon som 24-årig: Nu har han overtaget sin tredje

Anders Blaabjerg på 25 år er indehaver af tre frisørsaloner i Jylland. Han overtog den første, da han stadig var elev. Det skulle medarbejderne lige vænne sig til.

Det tog et par søvnløse nætter, før Anders Blaabjerg blev overtalt til at skifte sit erhverv til frisør.

I en alder af 20 år kunne den unge mand skrive salgsassistent på CV'et med et job i Føtex. Der gik ikke lang tid, før flere af frisørerne i Thisted var efter den nyuddannede.

- Da Kristian Berthelsen (tidl. ejer af ZoombyZoom Thisted) tog fat i mig, var han den anden frisør. Så måtte jeg forsigtigt lukke den ene dør for at åbne døren som frisør, fortæller Anders Blaabjerg, der til daglig er chef for tre ZoombyZoom-saloner i Jylland.

Døren til frisørverdenen blev åbnet - og der gik ikke lang tid, før flere muligheder stod på dørtrinet.

- Det har altid været lidt en joke, at den skulle være min en dag. Og så kom muligheden, fortæller den 25-årige indehaver.

Anders Blaabjerg var ikke færdiguddannet, da han pludselig gik fra at være elev til chef på en juleferie. Det var et skifte, som både han og hans medarbejdere skulle finde sig til ro med.

- I starten skulle man lige vænne sig til det at have en chef, der er 25 år, når man selv er over, fortæller Maja Ravn Madsen, der har arbejdet som frisør i ZoombyZoom i Thisted i seks år.

Foto: Josephine Hartvig / TV MIDTVEST

Det var et 'match made in heaven', at Anders Blaabjerg valgte at gå frisørens vej. Derfor betyder det ikke så meget, at arbejdstimerne fylder det meste af dagen.

- Jeg har et drive uden lige. Så jeg ved ikke, hvem der stjæler mit ur, når klokken pludselig er 11 om aftenen, og jeg startede klokken otte om morgenen, fortæller den unge iværksætter med et smil.

Kunderne undrede sig heller ikke, da Anders Blaabjerg pludselig var chef.

- Han er stadig bare Anders. Jeg tror, det ligger naturligt til ham, for det var den mulighed, der bød sig, fortæller Hanne Fårup Rasmussen, der til daglig er fagligkonsulent i FOA og har haft Anders Blaabjerg som frisør, siden han startede som elev i forretningen i 2020.

Selvom den unge chef kun er 25 år, så generer alderen ham ikke spor.

- Jeg er lidt en gammel mand i en ung krop. Det tror jeg også, de andre vil sige her, griner Anders Blaabjerg.

Frisørsalonen i Fredericia er den sidst tilkomne i den begyndende perlerække, som Anders Blaabjerg har startet. Han overtog forretningen tilbage i maj, hvor det kun var få måneder siden, at han havde fået ansvaret for frisørsalonen i Aalborg. Derfor klapper den unge mand hesten og holder sig til sine tre nuværende forretninger.

- Aldrig sig aldrig selvfølgelig. Men der har været fart på det sidste stykke tid, så for nu er der ikke flere ting i støbeskeen, fortæller Anders Blaabjerg, mens han ordner håret på Hanne Fårup Rasmussen.


Lige ved og næsten: Aalborg snupper sejren til sidst

Alt blev afgjort i kampens døende minutter, da Aalborg Håndbold onsdag besejrede TMS Ringsted med 35-32.

Nogle hurtige og hasarderede beslutninger resulterede i, at gæsterne fra TMS Ringsted fik bragt sig hurtigt i front. 

Aalborg-spillerne fik dog hurtigt indhentet dem igen, og efterfølgende bragt sig foran. 

Men flere uskarpe afleveringer og dårlige beslutninger fik gæsterne i hælene af hjemmeholdet igen.

Selvom hjemmeholdet førte med tre mål ved pausen, så fik gæsterne hurtigt spillet sig tilbage og indhentede igen aalborgenserne. 

Generelt var det et uskarp Aalborg håndbold-hold, der var mødt op onsdag aften. Heldigvis for hjemmeholdet tog målmand Niklas Landin en for holdet, og stod for flere redninger, der holdt aalborgenserne i front.

Men gæsterne holdt ved, og med 10

Minutter igen, var stillingen 29-29.

Kampens sidste minutter blev spændende. Mens Aalborg Håndbold fortsatte med at lave fejl, formåede gæsterne at presse på, og hele tiden være blot et mål efter. 

Til sidst lykkedes det dog Aalborg håndbold at hive sejren hjem. 

Med onsdagens kneben sejr, lykkedes det Aalborg Håndbold at hive den niende sejr i streg i hus.