100 millioner kroner til Hammer Bakker: Nordjylland får et af Danmarks største naturprojekter

Et stort projekt vil genoprette naturen i Hammer Bakker ved Aalborg, og skabe 1.000 hektar med storslåede natur.

Mosaik af lyse løvskov, tidligere tiders heder og græsningslandskaber skal fremover pryde Hammer Bakker ved Aalborg.

Et stort projekt bestående af Danske Naturfond, A. P. Møller Fonden, Aalborg Kommune, Miljø- og Fødevareministeriet og Dansk Botanisk Forening har nemlig samlede et budget på 100 millioner kroner for at genoprette naturen i bakkerne.

- Hammer Bakker var en ø i Stenalderhavet, hvor naturen i dag er presset tilbage af moderne skovdrift og tilplantning af de gamle græsningslandskaber. Med dette enestående naturgenopretningsprojekt skal der igen skabes plads til stor dansk natur, siger formanden for Den Danske Naturfond, Lauritz Holm-Nielsen.

At projektet bliver sat i søen vækker glæde hos Aalborg kommunes borgmester, Thomas Kastrup-Larsen (S). 

- Hammer Bakker er et fantastisk område, men også et område, der er domineret af tæt mørk nåleskov. Vi vil gerne styrke naturen og have mere biodiversitet. På den måde her kan vi styrke naturen, styrke Aalborg kommune og skabe nogle fantastiske områder for aalborggenserne, fortæller borgmesteren, der torsdag var i Hammer Bakker for at plante et egetræ, der symboliserer begyndelsen på projektet. 

Miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), var også mødt op for at give en hånd med med egetræet. 

- Det er godt for naturen, dels for de arter, der bor herude og så også for den art - altså os - der besøger steder som Hammer Bakker, fortæller Jakob Ellemann-Jensen. 

Naturgenopretningsprojektet skal forbedre levesteder for sjældne dyr og planter i den danske natur, og samtidig give de besøgende en naturoplevelse.

- Hammer Bakker er allerede i dag et populært udflugtsmål for friluftsmennesker, motionister og beboere i de nærliggende byer. Men faciliteterne for de besøgende og formidling af naturen, landskabet og kulturhistorien kan gøres meget bedre, siger borgmester i Aalborg Kommune Thomas Kastrup-Larsen.

Projektet har opstart den 1. juli, og i løbet af de næste par år vil de første 715 hektar natur blive udviklet. Herefter er målet af de sidste 300 hektar følger med. 


Seneste nyt

fra Nordjylland