110-årige Karen er Danmarks ældste - kommunen kvitterede med lagkage til alle plejehjem

Karen Moritz fra Aalborg har altid kæmpet for dem, der har det svært - og delt det, hun har, med andre. Nu giver de tilbage og fejrer hendes fødselsdag på hundredevis af plejehjem samtidig.

Hun blev født 15. august 1913. Hun har oplevet to verdenskrige og to pandemier. Og så er hun indehaver af den fornemme titel som "Danmarks ældste borger". 

Derfor blev Karen Moritz fra Aalborg fejret på behørig vis, da hun tirsdag 15. august fyldte 110 år. Aalborg Kommunes madordning valgte at opgradere dagens normale kage til fødselsdagslagkage - til samtlige beboere på plejehjem i kommunen.

- Min mormor har et finurligt smil, som vi ser, når hun er glad for og stolt af noget. Og dét smil fik vi, da hun blev fortalt, at der var lagkage til alle, siger Karen Moritz' barnebarn Vibeke Hartkorn, der er tidligere nyhedsvært på TV Avisen.

For lederen af Madservice Aalborg var det et nemt valg at forkæle Danmarks ældste med lidt lækkert til ganen.

- Det er jo en stor ting, så det vil vi gerne være med til at fejre. Det er jo en speciel milepæl at nå, og når det så sker hos os, så er det da noget, vi skal fejre, siger Morten Mikkelsen.

Udover lagkagerne fik Karen Moritz også tilsendt blomster af rådmand for Senior og Omsorg i Aalborg Kommune, Kristoffer Hjort Storm (Æ).

Karen Moritz i en glad stund.
Karen Moritz i en glad stund.
Foto: Privatfoto

Træt men glad for at blive fejret

Når man er født blot ét år efter, passagerskibet Titanic sank på sin jomfrurejse, så sætter livet sine spor. Karen Moritz ser og hører ikke godt, bliver ofte træt og sover mange timer hver dag.

- På gode dage kan vi føre en begavet, humørfyldt samtale med hende, og hun er optaget af og kan huske hvad hendes børn, børnebørn og oldebørn laver, lyder det fra Vibeke Hartkorn.

Hele familien havde da også travlt med at ringe og ønske tillykke - eller besøge hende på plejehjemmet Elmely i Nørresundby. 

- På sin fødselsdag var mormor meget træt, men glad for de mange kald. Hun har altid elsket fejringer, og det gjorde hun også denne dag.

Billedet her er kun få måneder gammelt: Karen Moritz holder kontakten ved lige med børn, børnebørn og oldebørn. Privatfoto
Billedet her er kun få måneder gammelt: Karen Moritz holder kontakten ved lige med børn, børnebørn og oldebørn. Privatfoto

Blev veganer som 100-årig

Personalet på plejehjemmet Elmely sørgede også for at hygge ekstra om Karen Moritz på den særlige dag.

- Jeg har aldrig før i min tid på plejehjemmet oplevet en beboer, der blev så gammel, siger leder Louisa Olsen.

Karen Moritz valgte i øvrigt at blive veganer som 100-årig, men plejehjemmet vurderede, at hun skulle have mere protein i kosten for at kunne holde en sund vægt, så Karen er nu tilbage på en kødholdig ernæring.

- Ja, det var en kæmpe udfordring rent praktisk, så det lille oprør lykkedes ikke, griner Vibeke Hartkorn.

Sådan så Karen Moritz ud i sine yngre dage.
Sådan så Karen Moritz ud i sine yngre dage.
Foto: Privatfoto

Kæmpede for de sårbare

Karen Moritz er ingen Frøken Hvem-som-helst. Hendes bedsteforældre ejede et stort gartneri i Nørresundby, hendes far var stadsgartner og har tegnet Zoologisk Have og Kildeparken i Aalborg.

Hendes mand Sven Moritz var jurist, offentlig anklager og fungerende politimester. Sammen repræsenterede de Aalborg ved mange officielle begivenheder.

Og så var hun talerør for de sårbare med sit enorme humanitære arbejde, hvor hun arrangerede sommerlejre for samfundets fattigste og oprettede besøgstjenester.

quote Du kan sagtens føre en samtale med hende, og hun er stadig meget optaget af verden

Vibeke Hartkorn, barnebarn til Karen Moritz

- Min mormor har altid ment, at alle mennesker er noget værd og skal respekteres og agtes, uanset deres livssituation. Og at man skal hjælpe, hvor man kan, siger Vibeke Hartkorn.

Og netop derfor er det lige i Karin Moritz' ånd, at samtlige af de ældre på Aalborg Kommunes plejehjem fik et stykke lagkage i anledning af hendes 110 års fødselsdag.

- Det passer godt til min mormors livsanskuelse, at man skal dele med andre. At andre tager del i hendes fejring, passer godt med dét, hendes liv har handlet om. At man hjælper, hvor man kan, og gør noget godt for andre, fortæller barnebarnet.

Nordjyske Karen Moritz har altid været et yderst positivt menneske, der smittede andre med sit livssyn, fortæller hendes barnebarn Vibeke Hartkorn.
Nordjyske Karen Moritz har altid været et yderst positivt menneske, der smittede andre med sit livssyn, fortæller hendes barnebarn Vibeke Hartkorn.

Seneste nyt

fra Nordjylland