150.000 kroner, bamser og hygiejnebind fra unge i Nordjylland til unge i Uganda
23 unge fra Aalborg Ungdomsskole rejser på onsdag til Uganda. De har samlet 153.000 kroner ind, som et led i projektet "Global Youth Uganda", der går ud på at hjælpe børn og unge i verden. I dag mødtes de på Vestbjerg Skole for at pakke alt det, de skal ha med - og det tæller ikke mindre end 70 flyttekasser.
Onsdag rejser 23 elever fra Aalborg Ungdomsskole til Uganda med 70 flyttekasser fyldt med ting og sager, som eleverne de seneste 18 måneder har samlet ind.
Bamser og hygiejnebind.
Det er, hvad unge nordjyder i velgørenhedens navn tager med til Uganda.
For 23 unge mennesker fra Aalborg Ungdomsskole har samlet 70 flyttekasser sammen med ting og sager, de tager med til Uganda på onsdag. Det er en del af projektet Global Youth Uganda.
De unge mødtes i dag for at få styr på de mange kasser, inden de sætter kursen mod Afrika. TV2 Nord var med.
- Jeg ved ikke hvor den pakke er, og hvor tapen er henne, siger en.
Ja, der er fuld gang i den før de afrejsen til Uganda.
- Der er mega meget gang i den. Det er altid lidt hektisk, før vi skal afsted, men det er en god energi, der er her, siger Karin Keller Albrechtsen, projektleder ved Global Youth Uganda.
Med sine klassekammerater har 14-årige Oliver brugt halvandet år på at samle ting og penge ind. Nu har eleverne samlet 150.000 kroner ind til at skabe forandringer i Uganda.
- Det føles altid fantastisk at gøre noget godt. Også det der med, at det påvirker børn, siger han.
Menstruation er ikke ligeså let at tackle i Uganda som herhjemme
Der er også hjælp til de unge kvinder i Uganda, der ofte har problemer med at skaffe hygiejnebind. Og det er noget, eleven Tilde Toft Simonsen er glad for at kunne hjælpe dem med. Frem fra en af kasserne hiver hun et rødt bind, der kan genbruges.
- Det er et bind man kan genbruge lige så meget, man vil. Fordi den er antibakterielt, kan jo vaske den i beskidt mudder – og så vil den stadig være ren, forklarer hun og uddyber:
- Jeg er glad for, at vi kan komme ned med de her bind fordi pigerne ikke kan komme i skole og egentlig bliver mobbet med deres menstruation, som jo er en helt normal ting.
Rejsen til Uganda handler om at de unge bliver klogere på, hvordan de kan være med til at skabe forandringer i verden.
- Der sker en masse med unge mennesker, når de møder fremmed kulturer – som man må sige Uganda er – og det de gør, det er at de for modet på verden og lysten til at engagere sig, mener projektlederen.
Og det er da også det engagement, man mærker hos Oliver Kolbe. Han glæder sig meget til at komme til Uganda.
- Når man kommer derned og ligesom ser, hvordan folk har det i de lande, så håber jeg det bliver en øjenåbner, og man kan finde ud af, hvad man kan gøre i verden for at gøre det bedre, siger han.
Projektlederen har været afsted før, og det er hendes erfaring, at eleverne udvikler sig som mennesker af at komme på sådan en rejse.
Nedtællingen er startet til onsdag, hvor rejsen begynder. Rejsen varer ti dage, og det er selvfølgelig en rejse, de unge selv har betalt.