16-årige Marie debatterer til topmøde om folkeskolen: - Det er vigtigt, at de lytter til os
Normalt er det voksne, der kommer med afgørende argumenter og tager beslutninger, men i dag afholdt Kommunernes Landsforening 'Børn og Unge Topmøde' i Aalborg.
16-årige Marie Holt Hermansen, der er formand for Danske Skoleelever, deltog torsdag i sit første temamøde om folkeskolen på Børn og Unge topmødet.
- Jeg synes altid, man skal være nervøs, hvis der er mennesker, der er kommet for at lytte til en. Samtidig bliver man selvfølgelig nødt til at tro på, at det man har at komme med, det er relevant, og noget som der er vigtigt, at folk skal høre, siger Marie Holt Hermansen, inden mødet.
Normalt plejer Danske Skoleelever kun at holde en tale, når Kommunernes Landsforening holder Børn og Unge Topmøde, men torsdag skulle de også debattere på lige fod med de voksne. Og netop det gør en stor forskel, mener Marie Holt Hermansen:
- Det er et rigtig vigtigt skridt i retning af, at vi får skabt en skole, og vi får skabt nogle samtaler, der er med de unge og ikke om de unge. Det tror jeg, der er rigtig meget brug for lige nu.
Forskel på unge og voksne
Sammen med formanden for Danske Skoleelever er en professor fra Aalborg Universitet også inviteret på scenen. Hun er også fortaler for, at de unge skal inddrages mere.
- Det er jo dem, det drejer sig om, og hvis ikke vi lytter til deres præferencer og ideer, så kan vi ikke skabe en god skole, siger Lene Tanggard, professor i psykologisk pædagogik.
Den pointe er Marie Holt Hermansen enig i, for der er stor forskel på, hvordan voksne og unge ser på livet, mener hun.
- Vi lever i en verden lige nu, som ændrer sig utrolig hurtigt, og som voksen har man ingen chance for at sætte sig ind i, hvad det er for et liv, vi går og lever. Måske man har stået i nogle af de samme problemstillinger, men den verden, vi lever i nu, er helt anderledes.
For professor Lene Tanggard, giver topmødet mulighed for at få nye perspektiver:
- Man får en anden mulighed for at blive ramt. Lidt ligesom at patienter kan opleve hospitalet anderledes, end sygeplejerskerne og lægerne gør, siger hun.
Marie Holt Hermansen håber at folk vil lytte og ikke skele til, hvem der er voksen, og hvem der er ung i debatpanelet.
- Når man er under 18 år, tænker man, at vi måske ikke har den erfaring og indsigt, som man skal have for at give inputs. Så bliver man spurgt mindre, og det er et problem. Jeg synes, det er fedt at spørge os, men jeg synes stadig ikke, vi er i mål, slutter hun.