- 20 kroner i p-afgift er et rent symbolsk beløb

Den kommende parkeringsafgift i Aalborg Lufthavn er alt for lille, når man ellers slår sig op på at være en ”grøn” lufthavn.

Aalborg Lufthavn vil være grøn. Klimavenlig. CO2-neutral om bare to år. Og så skal både lufthavnen samt flytrafikken til og fra lufthavnen være 100 procent CO2-neutral i 2050.

Ambitionerne er skyhøje, men udmeldingen om indføre betaling på lufthavnens parkeringspladser matcher ikke med de miljørigtige, store armbevægelser, lyder kritikken.

Danmarks grønne tænketank Concito mener ikke det rimer på at være grøn - som Aalborg Kommune bryster sig af - at tilbyde masser af billige p-pladser og samtidig kalde sig grøn.

Det ændrer det, at man går fra 0 til 20 kroner i døgnet ikke på.

quote Aalborg lufthavn går virkelig foran i forhold til at være grønne

Thomas Kastrup-Larsen, formand for bestyrelsen i Aalborg Lufthavn, Socialdemokratiet

- En betaling på 20 kroner per påbegyndt døgn må i den sammenhæng siges at være af symbolsk karakter, siger Søren Have, der er programchef for Fremtidens Mobilitet hos Concito.

Han mener man, at Aalborg Lufthavn ’sminker’ den reelle udgift:

- Generelt mener vi, at parkering skal koste bilisten dét, som det reelt koster. For ellers er det bare nogle andre, for eksempel skatteyderne - eller som her, rejsende, der ikke ankommer i bil - der betaler den reelle omkostning, siger Søren Have til TV2 Nord.

Afviser kritik

På trods af klima-kritikken, mener formand for lufthavnsbestyrelsen, Aalborg-borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) nu alligevel, at den nordjyske lufthavn lever op til sine ambitioner om at være grøn.

- Aalborg lufthavn går virkelig foran i forhold til at være grønne. Vi vil for eksempel gerne have Danmarks første grønne indenrigsrute, og vi har VO2-kompenseret hele lufthavnens landoperation ved at udlægge lavbundsjord på Egholm til græsarealer, siger han til TV2 Nord.

Han er ikke bekymret over et af lufthavnens trækplastre nu er forbi:

- Det er klart at vi helst havde været det for uden, men den nuværende konkurrencesituation gør det nødvendigt. Jeg tror at det ville svække os konkurrencemæssigt mere, hvis vi ikke var i stand til at fastholde og styrke lufthavnens rutenet, mener Thomas Kastrup Larsen.

Aalborg Lufthavn er ejet af seks nordjyske kommuner. Aalborg Kommune ejer hovedparten (65 procent), mens resten af fordelt mellem Jammerbugt, Rebild, Brønderslev, Frederikshavn og Vesthimmerlands Kommuner. 


Seneste nyt

fra Nordjylland