35 skeletter gravet op midt i byen: Susanne fortæller deres historie

Ud fra blot knoglerne kan Susanne bestemme køn, alder og højde på skeletter.

Dårlige tænder, brækket skinneben og slidgigt i ryggen. Livet har ikke været let for herren, der ligger på bordet foran arkæolog og osteolog Susanne Østergaard ved Vikingemuseet Lindholm Høje.

Skelettet er et af de 35 som arkæologer fra Nordjyske Museer fandt i november sidste år, i forbindelse med at der skulle laves nedgravede affaldscontainere tæt ved Vor Frue Kirke i Aalborg. 

Her i vinterferien bliver nogle af skeletterne så blev vist frem for publikum, hvor en ekspert fortæller om fundene. 

- Det er spændende at få at vide, hvad de kan få ud af et skelet, der er så gammelt, siger Dorrit Knudsen, der er en af de besøgende.

Ved at kigge og analysere på knoglerne kan osteolog Susanne Østergaard bestemme alder, højde og sundhed på skelettet. Hendes arbejde imponerer de besøgende, og er en unik mulighed for at dykke ned i fortiden og få et indblik i vores historie.  

Skelettet, som hun tirsdag viser frem og fortæller om har flere skavanker. 

- Der er noget, der hedder linear aspera, det er et meget kraftigt muskelhæfte, vi har på lårbenet, det ser ret voldsomt ud her, så det har været en mand, der var vant til at bruge sin krop. Han kan have været murer eller tømrer, i hvert fald et fag, hvor man har bevæget sig meget. Det kan jo sætte vores eget liv i perspektiv, hvor godt og priviligeret vi har det i dag, fortæller Susanne Østergaard, mens hun viser de besøgende skelettet.

Igen i morgen har publikum mulighed at se nærmere på skeltfundene. Og det er også på Vikingemuseet Lindholm Høje.


Seneste nyt

fra Nordjylland