LIGE NU:

3D-udstyr skal spare patienter for åben kirurgi

Aalborg Universitetshospital kan som de første i Norden behandle patienter med hjerneblødning og blodpropper i hjernen med et nyt apparatur.

Patienter med lidelser i hjernen kan i mange tilfælde undgå åben kirurgi i fremtiden.

En helt ny generation af røntgenudstyr, der kan lave CT-lignende optagelser og hjælpe med at placere mikroinstrumenter i blodbanen i hjernen, er nemlig blevet installeret på Aalborg Universitetshospital.

Apparaturet, der hedder Artis ICONO, kan give lægen et 3D-billede af, hvad der sker i hjernens blodkar.

- Det er uhyre vigtigt at have maksimal og præcis visualisering af kar og hjernestrukturer med højeste billedkvalitet, når vi taler om akut behandling af strukturer af 1-3 mm størrelse. Derfor er vores nye udstyr et stort skridt på vejen til den bedst mulige behandling af vore patienter, siger Svetlana Rudnicka, der er specialeansvarlig overlæge ved Aalborg Universitetshospital.

Tid er en afgørende faktor, når det handler om lidelser i hjernen. Jo hurtigere, man kan behandle, jo mindre er risikoen for mén.

- Vi kan forkorte proceduretiden og mindske den tid, patienten er i narkose. Begge dele har stor betydning for forbedring af patientsikkerheden, som er vores topprioritet, siger Monica Mejer, der er afsnitsledende radiograf.

Aalborg Universitetshospital er det første sted i norden, der har anskaffet sig det avancerede system.

Systemet rykker med, når hospitalet samles på den nye matrikel i Aalborg Øst i 2022.