4. maj kollegiet fylder 70 år

Det skulle oprindeligt have være markeret den 4. maj i år, men det blev udskudt på grund af coronakrisen. I dag kunne kollegiet så endelig fejre den runde fødselsdag. 

I år er det 70 år siden at 4. maj kollegiet i Aalborg blev stiftet. 

Kollegiet er et levende mindesmærke for bæsttelsestiden og de mennesker, der deltog i frihedskampen, og det skulle være fejret i maj, men corona kom i vejen. 

- Det var en katastrofe, ikke mindst for de unge mennesker, som bor her, for 4. maj er næsten mere end juleaften, forklarer Peter Eigenbroth, formand for kollegiet. 

I stedet blev arrangementet afholdt i dag, som også er dagen, hvor den danske regering afbrød den såkaldte samarbejdspolitik med den tyske besættelsesmagt i 1943, og formanden for 4. maj kollegiet, er glad for, at så mange mødte op for at fejre dagen.

- Det hygger jeg mig da med. Jeg synes, det er dejligt at se sådan en opbakning til huset stadigvæk. Vi ved jo godt, der er gået rigtig mange mennesker i gennem huset, og netop det sociale, som vi sætter højt, gør, at disse mennesker aldrig glemmer deres kollegietid. 

En af dem er Karis Neimann. Hun boede på kollegiet for 60 år siden, og det skulle vise sig, at få stor betydning for hendes liv. 

- Det har altid hjemmefra været godt at komme på kollegie, for der lærte man godt, men at jeg så fik det oveni at jeg mødte min mand der, som var endnu mere optaget af modstands bevægelsen var jo en stor fornøjelse for os, siger hun. 

For Aalborg Kommunes borgmester skal dagen i dag ikke bare ses som enhver anden rund fødselsdag.

- For mig er det også en hyldest til demokratiet, men også en stor tak, til de mennesker, der virkelig smøg ærmene op for godt 70 år siden, mener Thomas Kastrup-Larsen. 

Du kan se meget mere om 4. maj kollegiet på denne side, hvor vi i tre afsnit skildrer livet på kollegiet og ser tilbage på besættelsestiden. 

TV2 Nord har lavet denne lille serie om 4. maj kollegiet.
TV2 Nord har lavet denne lille serie om 4. maj kollegiet.

Seneste nyt

fra Nordjylland