LIGE NU:

Aalborg hædrer afdød forfatter: Pladsen ved Nordkraft hedder nu Jakob Ejersbos Plads

Onsdag eftermiddag er der indvielse af Aalborgs nyeste plads. Pladsen er opkaldt efter forfatteren Jakob Ejersbo, der for alvor blev kendt for sin roman 'Nordkraft'.

Det har igennem flere år været et ønske fra kulturelt interesserede borgere og foreninger i Aalborg, at Jakob Ejersbo skulle hyldes ved at få en vej eller plads opkaldt efter sig. 

Nu er ventetiden ovre. Onsdag er der nemlig indvielse af Jakob Ejersbos Plads. Den ligger naturligvis ved Nordkraft, som også er titlen på den roman, som forfatteren for alvor brød igennem med. 

- Jeg er rigtig glad og stolt over, at det nu er lykkedes at få en 'Jakob Ejersbos Plads' i Aalborg. Med vores kulturelle kraftcenter Nordkraft ved sin side vil denne plads være en fornem hyldest til Jakob Ejersbo, der fik sat Aalborg på det kulturelle internationale landkort, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S).

Den ultimative hyldest

Jakob Ejersbos Plads er placeret lige op ad det gamle kulkraftværk Nordkraft, hvor det er allermest synligt, at Aalborg har udviklet sig fra industriby til en moderne studieby. 

- Det vil jeg betegne som den ultimative hyldest fra Aalborg til Jakob Ejersbo, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen.

Jakob Ejersbo blev født i Rødovre i 1968, men efter at have boet et par år i Tanzania bosatte hans familie sig i 1976 i Frejlev sydvest for Aalborg. Jakob Ejersbo rejste som 13-årig igen til Tanzania sammen med sin far, men han vendte senere tilbage til Nordjylland, hvor han fik sin HF-eksamen i Aalborg.

Ejersbo debuterede i 1998 med brevromanen 'Fuga'. Det store gennembrud kom fire år senere med romanen 'Nordkraft', der skildrer ungdomsmiljøet i Aalborg i begyndelsen af 1990’erne. 'Nordkraft' indbragte Jakob Ejersbo litteraturprisen 'De Gyldne Laurbær' i 2003, og i 2005 blev romanen filmatiseret.

Jakob Ejersbo døde af kræft i 2008 - blot 40 år gammel. Det er som udgangspunkt kun afdøde personer, der kan få pladser opkaldt efter sig, og Jakob Ejersbos pårørende har givet accept til at navngive pladsen ved Nordkraft efter ham.

Hvad tror du, Jakob havde sagt til det, hvis han havde vidst, at han blev hædret i Aalborg?

- Det tror jeg godt, han ville kunne lide. Som jeg kendte ham, så tror jeg bestemt, at han havde syntes, det var dejligt, siger Hanne Ejersbo, der er mor til forfatteren.