LIGE NU:

Aalborg Kommune betaler millioner tilbage til borgere

247 personer fra Aalborg Kommune får nu til sammen ca. 5,5 millioner kroner udbetalt i efterbetaling, fordi der er fundet fejl i deres sager.

Aalborg Kommune har reduceret kontanthjælpen for en række borgere i nogle situationer, hvor den ikke skulle have gjort det. Det er konklusionen efter 976 sager om gensidig forsørgerpligt er blevet gennemgået i kommunen.

I cirka en fjerdedel af sagerne erkender kommunen at have begået fejl. Derfor får 247 borgere nu efterbetalt noget af deres kontanthjælp.

- Mange har allerede fået pengene. Vi forventer at være færdige med at afregne senest i slutningen af maj, fortæller rådmand Mai-Britt Iversen (S) fra Aalborg Kommunes Familie- og Beskæftigelsesforvaltning.

Mai-Britt Iversen forklarer, at det er procedurefejl i sagsbehandlingen, der er skyld i at de 247 borgere er blevet modregnet penge, som de ikke burde været blevet.

- Borgerne er kommet i klemme, fordi lovgivningen er så kompleks, at den har været svær at fortolke, siger rådmand Mai-Britt Iversen (S) fra Aalborg Kommune.

Der har været en række sager mod kommunen om gensidig forsørgerpligt for sammenlevende.

- Vi har taget konsekvenser af, at der blev ved med at komme enkeltsager med fejl i. Så vi har gennemgået alle sagerne. Vejledningen til loven kommer længe efter, at loven er trådt i kraft. Det er Beskæftigelsesministeriet også blevet kritiseret for, siger rådmand Mai-Britt Iversen.

Det endelige beløb, som Aalborg Kommune skal efterbetale, er ikke opgjort, men forvaltningen regner med, at beløbet ender på sammenlagt ca. 5,5 millioner kroner til de berørte personer.

Fejlene er sket primært i første kvartal i 2015. Byrådsmedlem Per Clausen fra Enhedslisten er tilfreds med, at borgere nu får deres penge efterbetalt.

- Jeg er selvfølgelig rigtig glad for, at det er blevet undersøgt. Men jeg synes, at det er ærgerligt at folk har måttet vente så længe på pengene. Man skulle bare have besluttet sig til at gennemgå det noget tidligere, siger Per Clausen.

Sagerne drejer sig dog kun om samlevende, der ikke er gift, da ægtefæller altid har gensidig forsørgerpligt.