Aalborg Kommune ønsker vildere villahaver
Som et led i kommunens biodiversitetsstrategi vil Aalborg Kommune hjælpe borgerne til at gøre ders haver lidt vildere til gavn for dyr og planter.
I Catrine Grønberg Jensens have er der gamle brændestabler, døde træer, skvalderkål og masser af mælkebøtter i græsplænen. Og det er altså ikke fordi, hun ikke kender til plæneklipper og lugejern, at det hele ser lidt vildt ud. Det er vildt med vilje.
- En af de ting, vi nu er begyndt på, er at lade græsset gro lidt mere. Det, der sker, når man gør det, er at der kommer en masse nye planter, og det giver mad og levesteder til en masse dyr og insekter. Sådan er det også med de døde træer, sten og brændestabler, forklarer hun.
Catrine Grønberg Jensen er biolog ved Aalborg Kommune, og hun er en af dem, der arbejder med at få kommunens biodiversitetsstrategi til at blive til virkelighed. Strategien blev vedtaget i 2017 og betyder, at kommunen både i de vildere arealer, og også, når der skal byplanlægges, vil tænke biodiversiteten ind.
Som en del af den strategi har man netop søsat kampagnen "Rig natur i haven", hvor man med pjecer og Facebookvideoer giver en lang række gode råd og tip til, hvordan man kan give plads til lidt mere vild natur i sin have.
- Verden står i en kæmpe biodiversitetskrise, og at man hver især gør lidt i sin have er jo ikke det, der løser det, men det hjælper alt sammen. Og når man så er i gang i sin egen have og får en endnu større kærlighed til naturen, får man måske også lyst til at komme ud og opleve vores endnu mere vilde natur, siger Catrine Grønberg Jensen.
Hun oplever, at mange borgere gerne vil gøre deres haver lidt vildere, og derfor er hun glad for, at man nu kan hjælpe folk på vej. Man behøver ikke lade haven gro til, men med små justeringer kan man give naturen en stor hjælpende hånd.
Hun har nogle gode råd, man kan følge, hvis man gerne vil gøre lidt for biodiversiteten:
Se hvad du har:
Man behøver ikke købe særlige planter og frøblandinger for at gøre noget godt for det vilde i sin have. Et godt råd er at se, hvad der naturligt vokser frem, hvis man lader græsplænen vokse en smule og ikke luger alt for meget i bedene. Så vil der komme et væld af planter og masser af kriblen og krablen.
Lad det rode lidt:
Store sten, brændestabler, døde træer og andet naturligt rod er perfekte levesteder for en masse dyr og småkravl. Hvis du lader disse ting ligge i haven, hvis det give masser af liv. Du kan også bygge et insekthotel med grene, rør, halm og andet godt, som insekterne kan bo i.
Vand giver liv:
Vand er vigtigt for alt liv, så det batter virkelig at få vand i haven. Man behøver ikke at anlægge en hel sø eller havedam. Små vandhuller kan opgså gøre det, ligesom man kan lave en regnvandsopsamling, der både kan udgøre en lille dekorativ dam og samtidig give liv til havens smådyr.
Sig det med blomster:
Hvis man bare overhovedet ikke er til det der med at lade græsset gro, og gerne vil holde et stramt udtryk i bedene, så kan man alligevel gøre meget. Man kan tænke over at få så mange blomster, blomstrende buske og træer som muligt ind i sin have. Når man skal anskaffe sig nye planter, må man meget gerne tænke over, på hvilke tidspunkter de blomstrer, så man har buske og træer, der på skift blomstrer over en lang periode, og man skal gerne vælge arter, der er hjemmehørende i Danmark.
Du kan læse mere om kampagnen og om vild natur i Aalborg Kommune her.