00:51

Købmand i Aalborg har som den første i Nordjylland specialiseret sig i at håndtere demente

1 af 2

Aalborg kommune overrækker diplom til demensvenlig butik

I Aalborg vil man arbejde på at gøre erhvervslivet bedre rustet til mødet med borgere med begyndende demens.

Torsdag morgen blev et diplom overrakt til den første demens venlige virksomhed. Det er SPAR Købmanden på Kastetvej i Aalborg, der modtager diplomet fra Aalborg kommune. 

Alle 47 medarbejdere i butikken er blevet demensvenner.  Butikken ligger nemlig i et område med mange boligblokke, hvor der er mange ældre. Butikken har en fast kundkreds, der har handlet fast i butikken gennem mange år. 

Medarbejderne har alle modtaget information om sygdommen demens. Dermed kan deres viden gøre en forskel for kunder i butikken, som har demenslignende adfærd. De kan hjælpe de ældre kunder, som virker forvirrede, utrygge og utålmodige. 

Og der er allerede flere erhvervsdrivende eller foreninger, som har vist interesse for også at blive ”demensvenlige.” Blandt andet en tandlægeklinik og en kirke. 

I Aalborg Kommune er der mere end 1500 demensvenner. En demensven er ikke en besøgsven, men blot en person, som er opmærksom på sine medmennesker og giver en hjælpende hånd til de folk, der har brug for lidt mere vejledning end sædvanligt. Som demensven er det eneste krav bare, at man kan bruge af sin viden, når man møder en person, hvor demens måske er på vej.

Aalborg kommune er en af seks kommuner, som er gået sammen i Demensalliancen for at blive demensvenlige kommuner. Målet er at finde ny løsninger på en voksende demensudfordring – både menneskeligt og økonomisk. Et af tiltagene i dette samarbejde er ”Bliv demensven”.